Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Az EU-török viszonyról tárgyaltak az uniós külügyminiszterek

Fékezte Törökország uniós csatlakozási reményeit szombaton Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
Ashton felszólalása a tagországok külügyminisztereinek brüsszeli kötetlen találkozóján hangzott el, amelyen Magyarországot Martonyi János képviseli. A brit diplomata megerősítette azt az uniós - egyelőre még többségi - álláspontot, amely szerint Ankara csatlakozási tárgyalásai zátonyra futhatnak, amennyiben Törökország és az EU-tag Ciprus nem rendezi kapcsolatait.Az unió korábban úgy határozott, hogy az Ankarával kezdett csatlakozási tárgyalások több témájában felfüggeszti a megbeszéléseket mindaddig, amíg nem születik megoldás Ciprus problémájára.

A kül- és biztonságpolitikai képviselő elismerte az Ankarával való kapcsolatok fontosságát, ugyanakkor úgy vélte, hogy azok a tagság keretein kívül is erősíthetők. Egyidejűleg a belpolitikai reformok felgyorsítására szólította fel a török kormányt. Az EU az elmúlt időszakban több alkalommal is úgy foglalt állást, hogy a török kormánynak még mindig sokat kell tennie a többi között a kisebbségek és a nők jogainak védelme érdekében.

A Törökországgal zajló csatlakozási tárgyalások 2005-ben kezdődtek. Ankara teljes jogú tagságának fő ellenzői Németország és Franciaország. Párizs támogatja azt az Angela Merkel kancellár által korábban előterjesztett elképzelést, amely szerint Ankarával - a tagság helyett - egyfajta privilegizált partneri viszonyt kell létesíteni.

A török csatlakozásnak ugyanakkor több híve is van a tagországok körében. E tábor nevében szólalt fel Alexander Stubb finn külügyminiszter, aki ismételten elutasította a német-francia megközelítést, és Ankara integrációja mellett foglalt állást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszel szívesen ad helyszínt Szerbia és Koszovó tárgyalásainak

Az Európai Unió kész helyszínt biztosítani Brüsszelben Szerbia és Koszovó közvetlen tárgyalásának, amely előtt az ENSZ-Közgyűlés ülésszakán elfogadott közös EU-szerb állásfoglalás nyitotta meg az utat. Tovább olvasom