Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Az olasz államfőt is beidézték a szicíliai maffiaperben

Az államfő hivatala eddig annyit közölt az ügyben, hogy várják az idézés teljes szövegét.
Tanúként Giorgio Napolitano olasz államelnököt is beidézik egy nagyszabású szicíliai maffiaperben, amelyben a Cosa Nostra bűnszervezet és az olasz politika közötti szálakat akarják felgombolyítani - jelentette igazságszolgáltatási forrásokra hivatkozva a Reuters brit hírügynökség csütörtökön.

Az államfő hivatala eddig annyit közölt az ügyben, hogy várják az idézés teljes szövegét. Anna Maria Cancellieri igazságügyi miniszter az idézéssel kapcsolatban bírálta "az államfő meghurcolását".

Az ügy középpontjában a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet és az olasz állam között a kilencvenes években kötött állítólagos paktum áll. Az eljárást kezdeményező palermói ügyészség szerint két évtizeddel ezelőtt a maffia és a politikusok "tűzszünetet" kötöttek: a Cosa Nostra véget vetett a szicíliai robbantásos merényleteknek, cserébe tagjai büntetésének enyhítését és más "szívességeket" kért.

Napolitano úgy keveredett bele az ügybe, hogy az egyik vádlott, Nicola Mancino volt belügyminiszter lehallgatott telefonbeszélgetéseken állítólag a palermói ügyészekre panaszkodott neki, és segítséget kért az államfőtől.

Áprilisi olasz sajtójelentések szerint a kérdéses hangfelvételeket megsemmisítették, amit tavaly az alkotmánybíróság rendelt el. Akkor úgy tűnt, hogy az ingatag olasz koalíció összetartójának tartott Napolitano megszabadult a kényes ügytől, ám mostani beidézése újra nyomás alá helyezheti az államfőt.

A májusban kezdődött szicíliai maffiaperben összesen 12 ember ellen emeltek vádat. Köztük van az 1993-ban letartóztatott hírhedt Cosa Nostra-keresztapa, Toto Riina, Marcello dellíUtri, a Szabadság Népe (PdL) kormánypárt volt szenátora, Silvio Berlusconi pártelnök jobbkeze, valamint az 1992-ben Giovanni Falcone palermói vizsgálóbírót felrobbantó Giovanni Brusca bérgyilkos.

A Cosa Nostra az 1990-es évek elején 21 embert ölt meg robbantásos merényletekkel, Falcone mellett az erőszak másik magas rangú áldozata Paolo Borsellino maffiaellenes bíró volt. Ők ketten azután kerültek a Cosa Nostra célkeresztjébe, hogy hajtóvadászatot hirdettek a bűnszervezet ellen.

Az ügyben korábban felmerült Giulio Andreotti néhai hétszeres olasz kormányfő érintettsége is, de a politikus elleni, 1999-2004 közötti perben ezt nem sikerült bizonyítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre súlyosabb méreteket ölt a nőhiány Kínában

A következő évtizedben több tízmillió férfi maradhat feleség nélkül Kínában. Tovább olvasom