Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Az oroszok lengyeleket, a lengyelek oroszokat utasította ki

Válaszul Varsó hasonló lépésére Oroszország lengyel diplomatákat utasított ki - tájékoztatott az orosz külügyminisztérium hétfőn.
A tárcánál megerősítették, hogy Lengyelország előzőleg orosz diplomatákat nyilvánított nemkívánatos személyeknek és utasított ki "a státusukkal nem összeegyeztethető tevékenységük miatt". Azt nem részletezték, hány emberről van szó.

Moszkvában a varsói döntést "barátságtalannak és megalapozatlan" minősítették, és közölték, hogy megfelelő válaszintézkedést tettek. A kiutasított lengyel diplomaták - akiknek számát ugyancsak nem részletezték - elhagyták Oroszország területét.

Varsó és Moszkva viszonya az ukrán válság, illetve a délkelet-ukrajnai fegyveres összecsapások közepette egyre jobban kiéleződött.

Az orosz diplomaták kiutasításának lehetőségét október közepén harangozta be Janusz Piechocinski lengyel miniszterelnök-helyettes a TVN24 lengyel hírtelevíziónak, miután a hatóságok őrizetbe vettek egy lengyel katonatisztet, aki gyaníthatóan Oroszországnak kémkedett. A Rzeczpospolita című lengyel napilap értesülése szerint a tiszt egy, Lengyelországban diplomataként dolgozó orosz hírszerző tisztnek adott át információkat fizetség ellenében. Az újság közölte, hogy az orosz hírszerzés egy lengyel-orosz állampolgárságú jogászt is beszervezett, aki elsősorban energiabiztonsággal kapcsolatos információkat gyűjtött Oroszországnak "hazafias indíttatásból". A katonatiszt és a jogász ellen is vádat emeltek Varsóban kémkedés miatt.

A Der Spiegel című német hetilap szombaton a berlini külügyminisztériumtól szerzett értesülése alapján arról számolt be, hogy az orosz hatóságok nemrég kiutasították Németország moszkvai nagykövetségének egyik munkatársát. Az újság szerint a döntés a végletekig kiélezte a két ország viszonyát.

Moszkva lépését megelőzte, hogy a német hatóságok kémkedés gyanújával Oroszország bonni főkonzulátusának egyik munkatársát nyilvánították nemkívánatos személynek, és utasították ki Németországból.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn megerősítette a moszkvai német nagykövetség munkatársának kiutasítását és azt, hogy ez válaszlépés volt "a német hatóságoknak az egyik németországi orosz külképviselet munkatársával kapcsolatos barátságtalan lépésére". Ugyanakkor hangsúlyozták Moszkvában, hogy a tárcánál "nem kapcsolják össze a német sajtóban megjelent értesülést Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter keddi moszkvai látogatásával".

Az orosz külügyi tájékoztatás szerint sajnálattal vették tudomásul a németek "megalapozatlan lépését", és közölték, hogy a moszkvai német nagykövetség munkatársának kiutasítását "retorzióként alkalmazták az orosz hatóságok utasítása alapján".

A diplomáciai pengeváltás tovább élezi az ukrán válság miatt amúgy is feszült orosz-német kapcsolatokat. Angela Merkel kancellár, aki a G20-as csoport ausztráliai csúcstalálkozóján hosszan tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, eddig kitartott amellett, hogy folytatni kell a párbeszédet Moszkvával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madárinfluenza jelent meg egy angliai baromfitelepen

A kacsatelepen nem a járvány halálos H5N1 törzsének vírusa okozza a fertőzést. Tovább olvasom