Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Az ukrán kormányfő megérkezett Moszkvába

Julia Timosenko ukrán miniszterelnök és kísérete megérkezett Moszkvába, hogy kétoldalú megbeszélésen tisztázza orosz kollégájával a két ország közötti, s egyben Európa nagy részét is érintő gázvitával kapcsolatos kérdéseket. Az ukrán kormányfő a továbbiakban a nemzetközi csúcstalálkozón is részt vesz.
Julia Timosenko repülőgépe a délelőtti órákban szállt fel a Boriszpoli repülőtérről - adta hírül szombat délelőtt az ukrán UNIAN hírügynökség. A miniszterelnök kíséretében utazott a Naftohaz elnöke, továbbá számos érintett minisztérium vezetője is. Elutazása előtt Timosenko bejelentette, hogy Vlagyimir Putyinnal a gázárról, az európai szállítások tarifáiról illetve a tranzit újraindításáról fog tárgyalni. Az ukrán kormányfő leszögezte: az ukrán gázszállító rendszer privatizációjáról vagy más jellegű felosztásáról szó sem lehet.

Előzőleg Volodimir Litvin ukrán házelnök pénteken késő este egy televíziós politikai vitaműsorban kijelentette: az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács összehívását fogja kezdeményezni, amennyiben a kormányfő üres kézzel tér haza. Ugyanebben a műsorban a kormány és a Naftohaz képviselői elmondták: az ukrán fél számára elfogadhatatlan, hogy az orosz Gazprom a duplájára akarja emelni az Ukrajnának szállítandó földgáz árát, miközben a kőolajárak az elmúlt hónapokban az egyötödére estek vissza.

Időközben a nemzetközi gázszállítások szüneteltetése különös incidenshez vezetett az ukrán-moldovai határon. A Komszomolszkaja Pravda beszámolója szerint a szakadár Dnyeper-melléki Köztársaság területéről egy csoport hatolt be péntek éjjel ukrán területre, ahol megszállt egy gázelosztó állomást. Miután ártalmatlanították az éjjeliőrt, megnyitották a Tiraszpolt ellátó gázvezeték csapját. A helyszínre kiérkező ukrán határőröknek csak heves kézitusa révén sikerült visszaszorítani moldáv területre a diverzánsokat. Nyikolaj Szergyuk Odessza menyei kormányzó szerint az incidens ideje alatt meglehetősen nagy mennyiségű gáz haladt keresztül a megnyitott vezetéken.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orosz és az ukrán kormányfő is szeretne megállapodni

Moszkvának és Kijevnek "megállapodásra kell jutnia", hogy megoldják a gázügyi vitát - fogalmazott… Tovább olvasom