Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

Az USA katonai szállítógépekkel látja el az afgán légierőt

Felújított katonai szállítógépekkel látja el a szegényes felszereltségű afgán légierőt az elkövetkező két évben az Egyesült Államok.
Két közepes méretű, C-27A típusú gépet már az afgán légierő rendelkezésére bocsátottak. Stanley McChrystal tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csaptok parancsnoka elmondta: a további 18 két turbólégcsavaros repülőgépet 2011-ig szállítják le.

Az amerikai tábornok szerint az afgán pilóták az új gépek birtokba vételével el tuják látni majd azoknak légi szállítási feladatoknak egy részét, amelyek most még a nemzetközi koalíciós erőkre hárulnak. Afganisztán légiereje az 1980-ban történt szovjet megszállástól 1992-ig mintegy 500 légi járműre - köztük 200 helikopterre és 100 vadászgépre - tett szert. A tálibok hatalomra jutását követően azonban a légierő gépállománya egyre elhanyagoltabbá vált, majd a hadurak kezén maradt gépeket megsemmisítették, miután 2001-végén az amerikaiak támogatását élvező afgán erők elűzték a hatalomból a tálibokat.

Az C-27A, másnevén C-27J Spartans típusú szállítógépeket az Alenia Aeronautica olasz cég gyártja. A kis hatósugarú gépek 10.700 kilogramm terhet tudnak rendeltetési helyükre szállítani. Afganisztánban a szinte járhatatlan hegyvidékes területek sokasága miatt a légi szállításnak különös jelentősége van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felakasztottak két férfit Iránban

Egy 8 éves kislány megerőszakolása és meggyilkolása miatt felakasztottak két férfit a nyugat-iráni… Tovább olvasom