Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Az USA képviselőháza elítélte a Goldstone-jelentést

Az amerikai képviselőház kedden elítélte azt az ENSZ-jelentést, amely szerint az izraeli hadsereg és a palesztin fegyveresek egyaránt háborús bűnöket követtek el a csaknem egy évvel ezelőtti gázai viszályban.
Az amerikai törvényhozás alsóházának állásfoglalása szerint az úgynevezett Goldstone-jelentés "jóvátehetetlenül elfogult" és "nem érdemes további vitát folytatni róla".

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa számára készült jelentés Izrael és a Hamász palesztin csoportot is háborús bűnökkel vádolja, de Izrael magatartását sokkal súlyosabbnak állítja be.

A washingtoni képviselőházban a jelentést elítélő nyilatkozat - nem kötelező érvényű határozat - 344 igen és 36 nem szavazatot kapott, 22 képviselő nem szavazott sem mellette, sem ellene.

Az állásfoglalás felszólította Barack Obama elnököt és Hillary Clinton külügyminisztert: egyértelműen utasítsák el a dokumentum bármiféle támogatását.

Steny Hoyer, a demokrata többségi frakció vezetője szerint a jelentés "igazságtalan, kiegyensúlyozatlan és pontatlan" képet fest arról, ahogy Izrael reagált a Hamász rakétatámadásaira.

A Goldstone-jelentést megbélyegző állásfoglalás ellenzői a képviselőházban figyelmeztettek: a határozat, bár nem kötelező jellegű, sérti Amerika hitelét a közel-keleti békefolyamat előmozdításában. A dokumentumot beterjesztő politikusok viszont közölték: szükség van a formális elutasításra, mivel a jelentés elfogult az Egyesült Államok szoros szövetségesével szemben.

Múlt heti közlés szerint az ENSZ Közgyűlés a héten, várhatóan szerdán tárgyalja a Goldstone-jelentést.

A Richard Goldstone dél-afrikai bíró vezette tényfeltáró testület jelentése - amelyet októberben fogadott el az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa - azt követeli az ENSZ Biztonsági Tanácsától: három hónapon belül folytasson le hitelt érdemlő vizsgálatot a jogsértések feltárására. Ha bármelyik fél megtagadja az együttműködést, a testületnek elvileg a bizonyítékok benyújtásával egyidejűleg fél éven belül át kell adnia az ügyet az állandó Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC). Ez az eljárás azonban megfigyelők szerint valószínűtlen, mivel a testület állandó tagjai vétóval élhetnek.

A Goldstone-jelentés szerint Izrael aránytalanul nagy erőt vetett be a gázai övezeti offenzívában; előfordult, hogy az izraeli haderő szándékosan civileket vett célba, nem katonai infrastruktúrát támadott. A jelentés készítői a palesztin fegyveres csoportoknak és a Hamásznak felróják, hogy szándékosan támadtak izraeli civileket a három hétig tartó fegyveres konfliktusban. A viszályban nagyjából 1400 palesztin, köztük több száz civil vesztette életét, Izraelben 13 polgári személy halt meg palesztin rakétatámadásokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínába költözik a bécsi pandabocs

Pekingbe költöztetik a Schönbrunn Állatkert kedvencét, a Fu Long nevű pandabocsot. Tovább olvasom