Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Azonnali tűzszünetet hirdetett a líbiai kormány - mégis lőnek

Bengázi/líbiai-egyiptomi határ - A líbiai kormány azonnali tűzszünetet hirdetett, elrendelve a katonai műveletek leállítását - jelentette be pénteken délután az ország külügyminisztere. Korábban a francia kormány és az ENSZ BT nemzetközi beavatkozást helyezett kilátásba Líbiában.

10:23 Megkezdődött Bengázi ostroma, a felkelők lelőttek egy harci repülőt

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők szombaton tüzérségi tűz alá vették a kelet-líbiai Bengázi városának központját - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A kormány tagadta, hogy támadást indított volna Bengázi ellen. Músza Ibrahim szóvivő azt állította, hogy a kormányerők nem folytatnak harci cselekményeket a felkelők kezén lévő városban, sem körülötte, betartják a tűzszünetet, és várják a nemzetközi megfigyelők érkezését. Az al-Dzsazíra és szemtanúk jelentései szerint viszont a kormányerők több irányból nyomulnak előre a felkelők fellegváraként ismert város lakónegyedei felé. Bengázi fölött katonai repülőgépek köröznek, amelyek légicsapásokat mérnek a városra. A felkelők egy repülőgépet lelőttek, amely lezuhant, és a földön, lakott területen felrobbant.

Az AFP szerint egy MiG-23-as típusú repülőgépről van szó, a pilótának sikerült katapultálnia. A roncsokból sűrű fekete füst gomolyog. A repülőgép lelövésének részletei egyelőre nem ismertek. Lezuhanását Bengáziban a levegőbe lövöldözve ünnepelték. A Reuters tudósítója szerint a felkelők betonbarikádokat építenek azon az úton, amely a felkelést irányító Líbiai Nemzeti Tanács székházához, egy korábbi bírósági épülethez vezet. A felkelők katonai szóvivője szerint a kormányerők nyugat felől behatoltak Bengáziba. "Hol vannak a nyugati hatalmak? Azt mondták, órákon belül csapást tudnak mérni" - mondta Hálid al-Szajeh a brit hírügynökségnek. A Jana hivatalos líbiai hírügynökség védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy "az al-Kaida terrorista bandái" támadták meg a líbiai hadsereg Bengázitól nyugatra tartózkodó erőit, megszegve a kormány által pénteken meghirdetett tűzszünetet.

A jelentés szerint a "terrorista bandák" helikoptereket és egy harci repülőgépet vetettek be, amelyek bombázzák a hadsereg egységeit, "súlyosan megsértve a Biztonsági Tanács által Líbia légterében elrendelt repülési tilalmat". Ez a támadás visszacsapásra kényszerítette a kormányerőket - állította az idézett forrás, felszólítva egyben Bengázi lakóit, hogy működjenek együtt a hadsereggel a "terrorista bandák" elleni harcban. Szombatra virradóra éjjel Bengáziban ismétlődő robbanásokat lehetett hallani, amelyekről nem volt megállapítható, hogy a kormányerők tüzérsége és légiereje vagy a felkelők légvédelmi ágyúi okozták-e. Emberek százai menekülnek Bengáziból az egyiptomi határ közelében fekvő Tobruk felé. Halálos áldozatokról, sebesültekről nem szólnak a jelentések.

19:44 Máltán nem lesz légitámaszpont

Málta nem engedi meg, hogy légitámaszpontként használják a területét egy Líbia elleni katonai akcióban, de az átrepülésbe beleegyezik - jelentette be a szigetország kormánya pénteken.

Lawrence Gonzi miniszterelnök egy sajtótájékoztatón azzal magyarázta a döntést, hogy Máltát az alkotmánya semlegességre kötelezi, és ezért nem is kapott felkérést.

Közölte ugyanakkor, hogy humanitárius területen mindenkinek támogatást kíván nyújtani a jövőben is. Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt hetekben az ország hozzájárult 16 ezer munkás evakuálásához Líbiából.

Málta az ENSZ tagjaként teljesíti kötelezettségeit, de soha nem lesz támaszpont - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy reméli: nem lesz szükség a repüléstilalmi övezetre.

15:55 A magyar kormány üdvözli az ENSZ BT határozatát

A magyar kormány üdvözli az ENSZ Biztonsági Tanácsának Líbia ügyében elfogadott csütörtöki határozatát, amely lehetővé teszi a békés lakossággal szembeni agresszió megállítását - közölte a Külügyminisztérium pénteken.

A magyar kormány továbbra is a civil lakosság élet- és vagyonbiztonságát tekinti elsődlegesnek - olvasható a tárca közleményében.

A nyilatkozat szerint a kormány felszólítja Kadhafi ezredest - akit alapvető felelősség terhel az erőszakhullám elindításáért -, hogy "parancsoljon megálljt csapatainak és távozzon a politikai életből". A magyar kormány szerint a líbiaiaknak is meg kell adni azt a jogot, hogy az ország békés párbeszéd keretében döntsön jövőjéről.

"Kedvezően értékeljük, hogy a nemzetközi közösség a határozat kidolgozásakor támaszkodhatott az arab világ támogatására" - foglalt állást a tárca, hozzátéve, Budapest szorgalmazza, hogy a szükséges lépéseket koordinált módon tegyék meg az érintett nemzetközi szervezetek, mindenekelőtt az ENSZ és az Európai Unió, valamint a NATO és az Arab Liga bevonásával.

A Külügyminisztérium világossá tette: a magyar kormány kész minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni a nemzetközi közösség fellépését a béke és biztonság helyreállításáért.

Az ENSZ BT csütörtök este szavazta meg a Líbia feletti repüléstilalmi övezet megteremtéséről, és minden, a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés meghozataláról szóló határozatot.

Martonyi János külügyminiszter egy pénteki háttérbeszélgetésen azt mondta, egyelőre nem lát olyan magyar katonai képességet, amelyet a Líbia elleni műveletben "fel lehetne vagy akarnánk használni".

14:41 Azonnali tűzszünetet hirdetett a líbiai kormány

A líbiai kormány azonnali tűzszünetet hirdetett, elrendelve a katonai műveletek leállítását - jelentette be pénteken délután az ország külügyminisztere.

Músza Kusza a lépést "a polgári lakosság védelmével" indokolta. Mint hozzátette, a kormány meg fogja védeni a Líbiában élő külföldieket és a külföldi személyek líbiai területen lévő tulajdonát is.

A francia politikusok és a sajtó üdvözölték a nemzetközi beavatkozást

A szélsőjobboldali Nemzeti Front kivételével valamennyi francia párt egységesen támogatta a francia diplomáciát az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Líbiával kapcsolatos határozatát illetően, s a pénteki sajtó is egyöntetűen üdvözölte, hogy a nemzetközi közösség "háborút indít" a Kadhafi-rezsim ellen.

"Végre. A nemzetközi közösség ezúttal nevéhez méltóan egyértelmű álláspontra helyezkedett Líbiát illetően ... Ez az Arab Liga által megerősített álláspont a Tunéziából indult és az egész régióban terjedő, demokratikus forradalomhoz mérhető" - írta szerkesztőségi írásában a Libération.

A baloldali lap szerint a francia diplomácia "hamvaiból született újjá", amikor kezdeményező szerepet vállalt a megállapodás elérésében. Nicolas Demorand főszerkesztő azonban figyelmeztetett: "senki se áltassa magát, háborús logikáról és cselekményekről van itt szó".

A konzervatív Le Figaro szinte szó szerint ugyanúgy fogalmaz, mint a Libération: "Ne áltassuk magunkat! Bengázi megmentése háborúba lépést jelent". Pierre Rousselin kommentárjában ugyanakkor egyértelműen támogatja a francia kormány fellépését: "Hazánk jelentős szerepet játszott a nemzetközi közösség mozgósításában és kimozdította az Egyesült Államokat a tétlenségéből. Mediterrán hatalomként Franciaország tartozik annyival önmagának, hogy hozzájárul az arab tavasz megmentéséhez".

A baloldali Le Nouvel Observateur hetilap honlapján Vincent Jauvert kiemeli: "Franciaország az éjjel visszaszerezte diplomáciai presztízsét, miután sikerült az Egyesült Államok és az Arab Liga támogatását is megszereznie a katonai beavatkozáshoz".

"Franciaország eltökéltségének és Alain Juppé (külügyminiszter) professzionalizmusának köszönhetően a nemzetközi közösség talán megakadályozhat egy vagy több "Srebrenicát" Líbiában" - fogalmaz az újságíró blogjában.

A Brit Királyi Haditengerészet HMS Bulwark nevű partraszálló-hordozó hajóját egy londoni kikötőbe kalauzolja egy révhajó 2011. március 16-án. Fotó: MTI
A Brit Királyi Haditengerészet HMS Bulwark nevű partraszálló-hordozó hajóját egy londoni kikötőbe kalauzolja egy révhajó 2011. március 16-án. Fotó: MTI


Azonban ő is arra figyelmeztet, hogy "a háború az háború ... lesznek túlkapások, polémiák, és talán botrányok is". Majd hozzáteszi: "De legalább egy estére hazánk ismét az emberi jogok egyetemes Franciaországává vált".

A francia baloldali ellenzék is felzárkózott az államfő mögött. Martin Aubry, a szocialisták vezetője arról beszélt, hogy "szégyen Európára és a nemzetközi szervezetekre", hogy eddig nem voltak képesek egységes megoldást találni Kadhafi megállítására. A pártvezető arra emlékeztetett, hogy a francia szocialisták február 27-én kérték először a repüléstilalmi övezet bevezetését Líbia felett. A szélsőbaloldal részéről Jean Luc Melenchon, a Zöldektől pedig Daniel Cohn-Bendit is február vége óta követelte a katonai beavatkozást.

Egyedült a szélsőjobboldali Nemzeti Front tartja "nagyon rossz megoldásnak", hogy "Franciaország háborúba lép Líbiával". Marine Le Pen pártelnök a France Info hírrádióban az ENSZ határozatot már "túl későinek" nevezte, s arról beszélt, hogy a légicsapásokkal már úgysem lehet megállítani Kadhafi szárazföldi előrenyomulását.

A péntek délelőtti események:

A magyar álláspontról

Martonyi János egyelőre nem lát olyan magyar katonai képességet, "amelyet egy ilyen operációban fel lehetne vagy akarnánk használni".

A magyar kormány teljes egészében egyetért az ENSZ BT Líbia elleni légtérzárlati határozatával - szögezte le Martonyi János külügyminiszter pénteken, hozzátéve, egyelőre nem lát olyan magyar katonai képességet, "amelyet egy ilyen operációban fel lehetne vagy akarnánk használni".

A magyar diplomácia vezetője egy minisztériumi háttérbeszélgetésen azt mondta, a BT-határozat erőteljes, jóllehet a szavazáson több fontos állam - köztük Oroszország, Kína és Németország - tartózkodott. Azt mondta, ő személy szerint örült volna, ha ezt a határozatot már korábban meghozták volna.

Hangsúlyozta: a határozat szerint a polgári személyek védelmét minden lehetséges eszközzel biztosítani kell; ez azonban nem jelenthet külföldi megszállást, vagyis szárazföldi csapatok megjelenését.

Martonyi János reményét fejezte ki: a repülési tilalmi övezet kikényszerítése alkalmas lesz arra, Bengázi több mint egymilliós lakosságát meg lehet óvni a líbiai kormány katonai erejével szemben.

Törökország azonnali tűzszünetet akar, ellenzi az intervenciót

Azonnali líbiai tűzszünetet sürgetett pénteken Törökország, s leszögezte, hogy ellenzi a külföldi katonai beavatkozást a líbiai felkelők és a Moammer Kadhafi erői között zajló konfliktusba.

A török miniszterelnöki hivatal közleményében elismerte, hogy egy katonai akcióra felhatalmazást adó ENSZ biztonsági tanácsi határozat minden országot kötelez, mindazonáltal úgy foglalt állást, a konfliktusra békés megoldást kell találni.

A NATO egyetlen muzulmán országaként Törökország korábban többször is kinyilvánította, hogy ellenzi a külföldi katonai beavatkozást Líbiában.

ELŐZMÉNYEK

Kadhafi erői csütörtök este óta támadják Miszrátát

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők csütörtök este óta támadják a Tripolitól 200 kilométerrel keletre lévő Miszráta városát.

A neve elhallgatását kérő felkelő szerint több tucatnyi tüzérségi lövedék csapódott be a városban, és jelenleg is heves a támadás. Az áldozatok számával kapcsolatban semmit nem tudott mondani.

Csütörtökön egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot Miszrátával kapcsolatban: a kormányerők azt állították, hogy bevették, a felkelők viszont tagadták ezt.

Francia kormány: néhány órán belül csapásmérések

A Líbia elleni csapásmérések "gyorsan, néhány órán belül megkezdődnek" - jelentette ki péntek reggel az RTL rádiónak Francois Baroin francia kormányszóvivő, hozzáfűzve, hogy Franciaország is részt vesz a műveletben.

A szóvivő azonban arra nem tért ki, hogy pontosan mikor, hogyan, milyen célpontok ellen és milyen formában kezdődik meg a támadás.

Leszögezte: a katonai intervenció célja nem Líbia megszállása, hanem a líbiai nép védelme, és lehetővé teszi neki, hogy utolsó leheletéig harcoljon szabadságáért és a Kadhafi-rezsim megdöntéséért.

A franciák kezdeményezői voltak a katonai beavatkozásnak, így természetes, hogy részt vesznek benne - mondta Baroin a líbiai polgárháború menetében nagyon jelentős lépésnek nevezve az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtök éjszaka hozott határozatát, amely légtérzárlatot rendelt el Líbiában, és lényegében felhatalmazást adott a nemzetközi katonai intervencióra a Kadhafi-rezsim ellen.

Az archív képen a francia haderő EC2 Hawkeye típusú korai előrejelző és légtérfelderítő légcsavaros repülőgépét a francia haditengerészet Rafale típusú vadászgépei kísérik. Fotó: MTI
Az archív képen a francia haderő EC2 Hawkeye típusú korai előrejelző és légtérfelderítő légcsavaros repülőgépét a francia haditengerészet Rafale típusú vadászgépei kísérik. Fotó: MTI


Eközben a líbiai vezető egyik fia, Szaif al-Iszlam Kadhafi az ABC amerikai televíziós állomásnak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy Líbia azután sem fél, hogy az ENSZ-ben megszavazták a légi csapásokat. Hozzátette: nem a líbiai népnek fognak segíteni ha Líbia bombázásába fognak, hogy líbiaiakat öljenek meg. Le fogják rombolni országunkat, és ennek senki sem örül - mondta Kadhafi fia.

Obama összehangolt stratégiára kérte Sarkozyt és Cameront

Barack Obama amerikai elnök arra kérte brit és francia szövetségesét csütörtök éjjel, hogy a hangolják össze Líbiával kapcsolatos lépéseiket miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa felhatalmazást adott a Moammer Kadhafihoz hű erők elleni katonai fellépésre.

A Fehér Ház közleménye szerint Obama Nicolas Sarkozy francia elnökkel és David Cameron brit kormányfővel egyetért abban, hogy Líbiának haladéktalanul be kell tartania a BT határozatát, amely a Líbia feletti légtérzár megteremtéséről és minden, a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés meghozataláról rendelkezett.

A három politikus megállapodott abban is, hogy a következő cselekvési szakaszokban szorosan együttműködnek, és folytatják arab és más nemzetközi partnereikkel a közös munkát a BT-határozat érvényre juttatása érdekében.

Eközben Kanada jelezte, hogy hat CF-18-as típusú vadászgépet küld a líbiai légtérzárlat megvalósítására irányuló erőfeszítések támogatására - közölték csütörtökön kanadai tömegtájékoztatási eszközök. A CBC közszolgálati televízió értesülése szerint a CF-18-asokkal 120-200 kanadai katona is a térségbe érkezik. Támaszpontjuk valószínűleg Olaszországban lesz.

Grete Faremo norvég védelmi miniszter egy lapnak nyilatkozva bejelentette, hogy az észak-európai ország is részt vesz a Kadhafihoz hű erők elleni nemzetközi katonai műveletben. A miniszter a Verdens Gang című napilappal közölte: egyelőre korai lenne megmondani, hogy Norvégia milyen módon kapcsolódik be az akcióba, de repülőgépek oda vezénylése tűnik természetesnek. Hozzátette azonban, hogy ez alatt nem feltétlenül harci gépek bevetését kell érteni, hiszen a humanitárius műveletek is feltételezik gépek bevetését, légi szállítás céljából.

Egy Bengáziban megjelenő ellenzéki újság "biztos" forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy Kadhafi ezredes minisztereit három hete Tripoliban lévő főhadiszállásán, az Azazíja laktanyában "tartja együtt". A kormánytagok már húsz napja nem hagyhatták el a támaszpontot, amelyet a líbiai biztonsági szolgálat emberi őriznek.

A felkelés kezdetén két líbiai miniszter, a belügyi és az igazságügyi tárca birtokosa átállt az ellenzéki erők oldalára - emlékeztetnek rá megfigyelők.

A NATO még pénteken megvitatja szerepét a hadműveletekben

A NATO még pénteken megvitatja, milyen szerepet vállaljon az ENSZ felhatalmazás alapján indítandó líbiai hadműveletekben - közölte a szövetség egyik szóvivője.

A 28 tagország nagyköveteiből álló Észak-atlanti Tanács délelőtt kezd ülést, hogy "megvitassa a határozat következményeit", valamint a "minden eshetőségre" kiterjedő hadműveleti tervezés előrehaladtát.

"A NATO minden műveletéhez alá kell támasztani a szövetség fellépésének szükségességét, emellett az adott térség határozott támogatása és egyértelmű jogalap szükségeltetik" a védelmi miniszterek múlt heti brüsszeli döntése alapján - tette hozzá a szóvivő.

Lengyelország, Dánia és Katar is csatlakozik a hadműveletekhez

Kanada és Norvégia után Lengyelország és Dánia is jelezte pénteken, hogy részt vállal a Kadhafihoz hű erők ellen ENSZ felhatalmazással indítandó hadműveletekből.

Lengyelország kész felajánlani szállító repülőgépeit, de kizárja, hogy csapásmérő erőket küldjön Líbiába az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása alapján - jelentette ki Bogdan Klich lengyel védelmi miniszter.

A dán kormány "a lehető leghamarabb", még pénteken felhatalmazást fog kérni a parlament külügyi bizottságától ahhoz, hogy kivehesse részét - egyebek közt F-16-os vadászgépekkel - a Biztonsági Tanács által jóváhagyott lépésekből - közölte Lene Espersen külügyminiszter.

Egyiptom fegyvert szállít a líbiai felkelőknek

Az egyiptomi hadsereg fegyverszállításokat kezdett a líbiai felkelők támogatására Washington tudtával - jelentette pénteken a The Wall Street Journal.

A tekintélyes amerikai gazdasági lap a líbiai felkelők vezetőit idézve azt írja, a szállítmányok többségében kézi fegyverekből, például gépkarabélyokból, és a hozzájuk való lőszerekből állnak.

Minden jel szerint ez az első alkalom, hogy a líbiai lázadók fegyvert kapnak egy másik ország kormányától - teszi hozzá a lap, amely egy magas rangú amerikai tisztségviselőtől úgy tudja, hogy a szállítások "néhány napja" kezdődtek meg.

"Az Egyesült Államok hivatalosan nem szerzett tudomást és nem foglalt állást arról, hogy ez zajlik. De ez olyasmi, amiről tudomásunk van" - mondta a tisztségviselő a lapnak.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. bánki 2011. március 20. 08:34
  „Tiszta 1956 ! Kezdődött Lengyelországgal és végződött Magyarországgal! Ezek után roppant meg a keleti blokk !

  Jelenleg annak vagyunk tanúi, hogy éledezik az arab öntudat! Úgy tűnik vége az USA-Izraeli dominanciának a térségben. Éppen most löki a süketet az ATV-n az izraeli nagykövet hölgy ! A dolgok összefüggnek!

  Kadhafi egy örült, aki olvasta a zöld könyvet az ebben biztos!”
 • 32. jozko 2011. március 19. 11:45
  „A NATO a légtér ura Líbia felett.

  A Bt hozzájárulásával a levegőből elpusztíthatja a Kadhafihoz hű erők nehézfegyvereit, csapaatösszevonásait, hadianyag raktárait, vezetési pontjait.
  Kadhafi tudja ezt, fordított esetben ő is ugyanezt tenné.

  Viszont azt is tudja, hogy a levegőből nem lehet megszállni, elfoglalni egy országot-sőt igazán megtörni sem lehet.
  A piszkos munkát a szárazföldön kell elvégezni-
  erre viszont az ENSZ BT már nehezebben ad felhatalmazást.

  Felfegyverzik tehát /persze csak könnyű fegyverzettel!/ a líbiai? felkelőket, akik -a NATO ? elvárása szerint-
  térdre kényszerítik Kadhafit!
  Nem valószínű, hogy ez varázsütésre fog menni: Kadhafi emberei ugyanis még időben " eláshattak" náhány
  gyorsmozgású "seregbontó" fegyverzetet és csapatlégvédelmi eszközt a a könnyű fegyverzetű felkelők és az esetleg őket légitámogatásban részesítő erők ellen...

  Így aztán a a tényleges hatalomátvétel jó ideig elhúzódhat.
  Addig pedig sok arab vér elfolyhat: Kadhafi fegyveresei profi, reguláris, lól képzett katonák.
  A felkelőkről nem biztos, hogy mindez elmondható.
  Elhúzódó gerillaháborúra is fel kell készülni...”
 • 31. Lacusch69 2011. március 19. 11:19
  „Videó a lelövésről:

  http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12794589

  (képek az antilabancon)”
 • 30. horvathi 2011. március 19. 08:40
  „26. Commander-V2

  Nem kell hozzá alijázni, elég ha a rabbi igazolása alapján (szigorúan faji alapon) kérvényezi akár a budapesti nagykövetségen is az útlevelet.

  28. floridaimagyar

  Az USA nem volt képes napok alatt megszállni sem Irakot, sem Afganisztánt. Elég ha a mindennapos robbantások és az elesett katonákról szóló hírekre gondolunk. Irakból dolgavégezettlenül, véres fejjel mentek ki. Afganisztánból meg még inkább így fognak elmenekülni. Most még azt mondja Obama, hogy nem akarnak Líbiába szárazföldi csapatokkal bevonulni, de lehet hogy Izrael valamilyen provokációs ürüggyel csak belerántja Amerikát egy szélesebb kiterjedésű háborúba, ami csak újabb ártatéan amerikai hősi halottakat fog eredményezni, semmi mást. No meg Izrael világuralmának időleges meghosszabbítását.”
 • 29. keiner 2011. március 19. 08:21
  „Kirdetette, de nem betartja.”
 • 28. floridaimagyar 2011. március 19. 05:27
  „Kadhafinak semmi eselye sincs - USA pl napok alatt utotte ki Afganisztan es Irak haderejet, amleyek sokkal nagyobb orszagok, ebbol mind a Europai Unio mind USA hasznot huz - hiszen Libianak csakugyan sok olaja van, sot meg Egyiptombol is szaz ezrek jarnak at oda dolgozni az olajfoldekre - meg araboknak is jol jon ha kinyomjuk a diktatort.”
 • 27. Martynko 2011. március 18. 21:45
  „En nem ertek ezekhez az arabokhoz, de sosem biztam bennukn, nekem fontosabb az hog yne repkedjenek felettem most a vadaszgepek.. rossz hallgatni oket ahogy 2 orankent elhajt egy csapatnyi gep felettunk. Nem tudom, hogy a magyarok vagy kik jarkalnak most itt erre fele...raadasul a roman hatarnal....de nagyon nem jo erzes foleg hogy a gyerekeknek nehez elmagyarazni hogy miert jonnek mennek.”
 • 26. Commander-V2 2011. március 18. 17:46
  „horvathi: eddig is tömegesen jöttek haza izraeliek a választásokra, most majd még jobban fognak. Amit az izraeli állampolgárságról írsz az nem igaz. Zsidó vagyok, kértem állampolgárságot de alijázni kell hozzá.”
 • 25. kenguru 2011. március 18. 16:40
  „Van live stream?”
 • 24. 3évesférfi 2011. március 18. 16:38
  „23. horvathi: Én nem csinálok úgy, mintha hatalmas, titkos összeesküvések tudója lennék, mert nem vagyok az. Fogalmam sincs, melyik államnak mi a valós érdeke, veled szemben, aki szemlátomást teljes mértékben tisztában vagy mindezzel.
  Az pedig, hogy következetesen Izraelt vádolod ezzel is, illetve hogy leírod, hogy ami Izraelnek jó, az Magyarországnak sosem, az természetesen nem zsidózás egyáltalán. Elnézést kérek, hogy felmerült bennem.”
 • 23. horvathi 2011. március 18. 16:24
  „22. 3évesférfi

  Senki sem néz hülyének senkit se, csak emlékeztettelek rá, hogy úgy vádoltál meg olyasmivel illetéktelenül másokat, hogy legelőször közben te említetted az előnyös helyzetű kisebbség nevét!

  Egyébként nevezzél meg csak egyetlen országot is a világban Izraelen kívül, amelynek érdeke lenne megtámadni Líbiát! Különösen Európán belül. Esetleg Olaszország, ahol a gazdaság egyes ágazatait gyakorlatilag teljesen lefedik a líbiai befektetések és ha kivonulnának onnan, akkor munkanélküliek tízezrei kerülnének az utcára?”
 • 22. 3évesférfi 2011. március 18. 16:16
  „21. horvathi: Ja, hülyének ne nézzél már azért senkit se, légy szíves.
  Azt meg, hogy kinek áll és kinek nem áll érdekében Líbia megtámadása minden bizonnyal TE pontosan tudod. Nevetséges :DDD”
 • 21. horvathi 2011. március 18. 16:07
  „20. 3évesférfi

  Rajtad kívül eddig senki sem emlegette az előnyös helyzetű kisebbség nevét!

  Egyébként Izraelen kívül melyik más országnak áll érdekében Líbia megtámadása?”
 • 20. 3évesférfi 2011. március 18. 15:56
  „Hamar eljutottunk Izraelhez, egy kis zsidózásra mindig van oka egyeseknek.”
 • 19. horvathi 2011. március 18. 15:43
  „18. Commander-V2

  2004. december 5. azt bizonyítja, hogy Izraelnek egyáltalán nem érdeke a kettős állampolgárság megadása. Mármint a magyar-magyar kettős állampolgárság megadása. Ugyanis az izraeli-magyar kettős állampolgárságot minden anyai ágon bizonyított leszármazottnak automatiksan megadták eddig is, csak ezt soha nem hozták nyilvánosságra.”
 • 18. Commander-V2 2011. március 18. 15:17
  „16: Izraelnek fontos volt a magyar kettős állampolgársági törvény, amit a Fidesz és a KDNP együtt szavazott meg. Nem is lesz jó ha a mostani romantikus érzések elmúlnak.”
 • 17. geza 2011. március 18. 14:39
  „# 9 Nincs olaj MO-n minek jöjjenek ide.
  #11 Vegyi fegyvert sem találtak, szaddamot is vmi koholt 1980 as években "elkövetett" bűnei miatt akasztották fel (ha ugyan megtörtént valójában). Ennyi erővel jópár kommunista vezetőt is elítélhetnének MO-n.
  Kuba: nyilván szar a helyzet ott, de legalább nem az USA kuplerája mint amikor volt, illetve nézd meg hogy milyen állati sorban tartották ott az embereket a nagy egyesült államok birtokosai.
  Több mint 50 éve blokád alatt tartják (ami normális? ), a cukrot mint fő terméke nem veszik át sehol.

  A híreknek meg nem szabad hinni, manipuláció az egész (véleményem szerint), és minél messzebb van valami annál könnyebben elhisszük.”
 • 16. horvathi 2011. március 18. 14:23
  „Izraelnek nagyon fontos Kadhafi megbuktatása, ahelyett hogy az általa elkövetett palesztin népirtásnak vetne gátat! Ami pedig Izraelnek hasznos, az nekünk sohasem jó dolog.

  Azért remélem minket nem rángatnak bele ebbe a háborúba.”
 • 15. Besenyő_Pistabácsi 2011. március 18. 14:10
  „2. kenguru 2011.03.18. 12:02! Dehogy maradunk ki, majd figyeld az ezzel indokolt áremeléseket barátom!”
 • 14. frakk 2011. március 18. 13:49
  „Húzták az időt jó két három hétig. Addig eszkalálódott a forradalom, fogyott a lakosság. Már egy hete bombázták a lakóházakat ártatlan embereket. Most megvárják míg bezárnak a tőzsdék 17h körül, és este végre talán közbe lépnek. Így kell meggyengíteni mindkét felet.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán - Javul a helyzet a fukusimai erőmű 3. reaktorában

A nap folyamán speciális technika segítségével 1260 tonna tengervizet juttatnak a reaktort körülvevő épületbe. Tovább olvasom