Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Barack Obama is köszöntötte a magyarokat

Barack Obama amerikai elnök szombaton, március 15-e alkalmából üdvözölte a szabadságszerető magyar embereket, akik a történelem során sokat tettek a szabadságért, és ma is hozzájárulnak a világban levő konfliktusok megoldásához.
Barack Obama a Fehér Házban helyi idő szerint szombaton reggel kiadott üdvözletében kijelentette, örömmel csatlakozik a magyarok 1848-as forradalmának megünnepléséhez, amely mérföldkő a magyar történelemben, és méltatta a magyarokat, akik vállalták, hogy szenvedjenek a szabadságért. Az amerikai elnök üdvözletében úgy fogalmazott: ma tisztelgünk a bátor magyarok előtt, akik elindították országukat a szabadság felé vezető úton. Mint fogalmazott, a forradalom öröksége folyamatosan inspirálja a magyarokat, hogy kiálljanak a szabadság ügyéért.

Obama üdvözletében méltatta a mai amerikai-magyar kapcsolatokat is. Azt írta: amikor felidézi ezt a történelmi pillanatot, akkor Magyarország és az Egyesült Államok összekovácsolódott barátságát is ünnepli. Ennek alapja pedig nagyon hétköznapi: magyarok és amerikaiak együttműködtek az őket kölcsönösen érintő ügyek megoldásában. Az amerikai elnök megemlékezett Magyarország NATO tagságának 10. évfordulójáról is, és azt úgy értékelte, hogy a magyar emberek felbecsülhetetlen mértékben hozzájárultak a szövetség erősítéséhez és a világban jelenleg zajló konfliktusok megoldásához.

Obama ezt követően megemlékezett a magyar származású amerikaiak "büszke közösségéről", akik erősítették ezt a barátságot. Joseph Pulitzertől Tom Lantosig magyar amerikaiak generációi erősítették az Egyesült Államok kultúráját - fejeződik be az amerikai elnök ünnepi köszöntése.

Olvasóink írták

 • 7. comet 2009. március 16. 18:16
  „6. a rendszerváltás után magyarországnak a többi volt szoc. országhoz hasonlóan katalizátor szerepet szántak, azaz a cél nem a a helyi gazdasági struktúrák megerősítése volt, mert az konkurrenciát jelenthetett volna az ázsiai kistigrisekhez hasonlóan. Ez volt az érdeke európának, és az USA-nak is. Ezért persze elsősorban a dilettáns és kapzsi vezetőinket lehetne hibáztatni, akiknek a gyengeségét kihasználták a benyomuló multik. A NATO ügy meg politikusaink utaztatása, hogy milyen fegyvereket meg repülőt vegyenek, magukért beszélnek.
  Nem Putyin fizetett le :( és nem gyűlölöm az USA-t, csak egyszerűen ismerem a történelmét, mégpedeig a saját magukról írtat, és nincsenek illuzióim. Nagyon jó lenne ha Obama legalább a felét meg tudná csinálni annak amit szeretne, de ez nem csak rajta fog múlni. A politikában a gesztusok mögött általában üzenetek is vannak, nekem ez jött le, de még a régi Bush adminisztráció alapján.
  Ne legyen igazam.”
 • 6. floridaimagyar 2009. március 15. 22:37
  „USA szerintem Magyarorszag szovetsegese csak a 80-as evek vege fele lett. Nem tudom ki fosztotta ki Magyarorszagot, de hogy nem az USA az biztos:))) . Szerintem USA nem akarja Magyarorszagot a karmaban tartani, es ha valami gazdasagilag valtozott az inkabb az EU-hoz valo csatlakozasbol jott es nem az USA miatt, es soha nem tekintettek az USA gyarmatanak. Comet - remelem nem Putin fizetett le. Latom nem vagy USA - parti, de azert koltoi tulzasokba nem kene esni. Arrol van csak szo hogy egy kulfoldi allamfo elismerte es fontosnak tartotta Magyarorszagot azaltal hogy koszontotte a felkelesi unnepunket, es ez jo dolog ha egy nagy orszag elnoke is elismer bennunket, es egyszeruen egy jo gesztus es egy jo jel arra hogy egyuttmukodhetunk, csak ennyi es semmi tobb.”
 • 5. comet 2009. március 15. 13:38
  „Magyarországot kifosztották, a magyar népet a sárba tiporták, mióta Amerika lett a szövetségesünk.
  Az önbecsülést sörreklámokkal, meg hangzatos szónoklatokkal viszaadni nem lehet, még ha az amerikai elnök mondjai is azokat.
  A Ceaucescu barát Tom Lantos nevének említése meg egyenesen sértő, annak ellenére, hogy esetleg erősítette az amerikai kultúrát.
  Obama kiemelt figyelme Magyarország iránt jelzi, hogy az USA hídfőllásnak tekinti az országot, és nem fogja kiengedni a karmából. Ez azt jelenti, hogy az egyes dél-amerikai országokhoz hasonlóan az amerikai érdekeket szolgáló vezetőket támogatni fogja. Cserébe szabad gazdasági hozzáférést és katonai együttműködést vár el. Az ország ezideig nem járt jól ezzel a gyarmati sorba süllyesztő ügylettel.”
 • 4. Gazficko 2009. március 15. 11:40
  „Persze. Annyira hiteles mint Bush nálunk jártakor mondott néhány szót a Himnuszból magyarul( persze miután elmondták neki angolul-szerintem meg olyan részt néztek ki neki amit eltud mondani és nem kell szenvednie az ékezetes magánhanzóktól)”
 • 3. flexsnake 2009. március 14. 22:18
  „A barack magyar gyümölcs... mi meg szeretjük a hamburgert :D
  Foglalkozna ez is inkább a saját hazájával... Teljesen hiteles hogy a naptárba be volt neki karikázva....”
 • 2. floridaimagyar 2009. március 14. 22:12
  „Egyetertek teljesen Achilleussal.”
 • 1. achilleus 2009. március 14. 19:39
  „A magyaroknak fel kell egyenesedniük végre
  Magyarországnak azonnal változásra van szüksége, nem lehet várni a következő választásokig - mondta lapunknak Julie McCrey, a Demokrata Párt 25 ezer Lovagja nevezetű szervezet elnöke. Szerinte a magyaroknak fel kell egyenesedniük, kiállni magukért, hallatni a hangjukat. Az amerikai lobbicsoport vezetője úgy véli, a jövőben nem lehet már Washingtonból befolyásolni a magyar belpolitikát.
  Utoljára frissítve: 2009. március 13., 11:32 (részlet)

  - Magyarországon egyre inkább úgy érezni, hogy elvesztettünk valamit a demokráciából. Négyévente szavazunk, de nem képviselnek minket, elveszett a kapcsolat a politikusok és a kisemberek között.

  - Egyetértek. Szembetűnő, hogy a politikusok mennyire eltávolodtak az emberektől. Találkoztam mindkét nagy párt képviselőivel, s csak azt mondhatom, hogy Magyarországnak változásra van szüksége. Nem szabad az embereket térdre kényszeríteni. A jelenlegi miniszterelnökük letérdelt az Európai Unió előtt. A magyaroknak nem letérdelniük kell, hanem egyenes derékkel állniuk. Magyarországnak friss hangokra, új ötletekre van szüksége, hogy meghallják végre a nép hangját. Sokan hisznek abban, hogy Orbán Viktor lehet az a személy, aki elhozhatja a változást, de lehet más is. A magyaroknak fel kell egyenesedniük végre, hogy azok lehessenek, akik valójában. Erősek, intelligensek, az egyik legintelligensebb nemzet a világon. Magyarok a magyarokért, mindenféle szégyenérzet vagy feltétel nélkül. Magyarország nem kicsi és nem is irreleváns. Hiszek abban, hogy van egy magyar Barack Obama, aki reményt tud adni az embereknek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra üzent Osama bin Laden

Izraellel való együttműködéssel vádolta meg az arab országok vezetőit Osama bin Laden, az Al-Kaida… Tovább olvasom