Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Basescu kinevezte az új belügyminisztert

Gabriel Oprea kinevezése azért volt sürgős, mert Romániában legfeljebb másfél hónapig állhat ideiglenes vezető egy minisztérium élén.
Traian Basescu román államfő kinevezte szerdán Gabriel Opreát, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) párt elnökét a bukaresti belügyminisztérium élére.

Oprea kinevezése azért volt sürgős, mert Romániában legfeljebb másfél hónapig állhat ideiglenes vezető egy minisztérium élén, és március 8-án letelik a 45 nap Radu Stroe korábbi belügyminiszter lemondása óta.

A parlament által kedden megszavazott új kormány többi tagjának kinevezésével az államfő meg akarja várni az alkotmánybíróság döntését.

A jobbközép ellenzék alkotmányossági óvást terjesztett be a kormány új összetételéről hozott parlamenti határozat ellen, azt kifogásolva, hogy Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök nem kért parlamenti megerősítést a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bevonásával alakult új kormánya programjára is.

Basescu közölte: nem nevezi ki addig az új minisztereket, amíg az alkotmánybíróság nem dönt az ügyben.

Az államfő maga is alkotmányellenesnek nevezte, hogy Ponta a 2012-es választások után megszavazott kormányprogramot akarja folytatni az új koalícióval. Rámutatott: a választásokon a Szociálliberális Szövetség (USL) kapott bizalmat, amelyből a liberálisok kiléptek. Úgy vélekedett: amennyiben Ponta az RMDSZ-szel akar kormányozni, akkor a közös céljaikat tartalmazó politikai egyezményt legalább a parlamentnek legitimálnia kell, ha már a választóktól nem kapott rá felhatalmazást.

Az államfő egy vasárnapi televíziós interjúban túlzónak nevezte az RMDSZ igényeit, ezek között a kórházi anyanyelvhasználatról azt mondta: "nehogy az RMDSZ ilyesmit merészeljen kérni, (... ) mert minden román állampolgárnak, etnikumától függetlenül ismernie kell a nemzeti nyelvet".

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán bejelentette, hogy az új kormánykoalíció megvárja az alkotmányossági óvás elbírálását. Rámutatott: a most tisztségben lévő kormány nem vállalhat felelősséget - Basescu elvárásának megfelelően - a beiktatásra váró kabinet programjáért.

A Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb szövetségese - a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) - hétfőn megállapodást kötött az RMDSZ-szel a közös kormányzásról.

A kormány új szerkezetéről és összetételéről szóló parlamenti határozatot kedden nagy szavazattöbbséggel fogadta el a bukaresti parlament két házának együttes ülése.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszel 3 országra állapított meg túlzott makrogazdasági egyensúlyhiányt

Magyarországon is vannak egyensúlytalansági tényezők, ezek mértékét azonban a bizottság nem tartja… Tovább olvasom