Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Bécsi újévi koncert: sokadszor Strauss, ismét Jansons

A vasárnapi lesz az újévi koncert 72. kiadása. A Bécsi Filharmonikusokat ezúttal a 68 éves Mariss Jansons fogja vezényelni.
A 68 éves Mariss Jansons fogja vezényelni vasárnap a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, amelyen, mint mindig, főleg a Strauss-dinasztia tagjainak keringői, polkái és indulói hangzanak fel. A kiváló lett dirigenst ezúttal másodszor éri ez a megtiszteltetés: először 2006-ban állhatott az év első napján a Musikverein karmesteri pulpitusán.

A vasárnapi lesz az újévi koncert 72. kiadása. Jansons igencsak szűk klub tagja: mindössze 15 dirigens mondhatja el magáról, hogy a Bécsi Filharmonikusok őt választották ki erre a feladatra. A muzsikusok a híres együttes megalakulásától fogva maguk igazgatják együttesüket, az újévi dirigensek személyéről is ők döntenek.

Jansons előtt olyan hírességek vezényelték ezeket a koncerteket, mint az osztrák Josef Krips, Willy Boskovsky, Herbert von Karajan, Carlos Kleiber, Nikolaus Harnoncourt, Franz Welser-Möst és Clemens Krauss, az amerikai Lorin Maazel, az olasz Claudio Abbado és Riccardo Muti, az indiai Zubin Mehta, a japán Szeidzsi Ozava, a francia Georges Pretre és az izraeli-argentin Daniel Barenboim.

Az osztrák zenebarátok társasága által építtetett Musikverein zenepalota gyönyörűséges „aranytermét", ahonnan a hangversenyt közvetítik, 1870-ben adtak át rendeltetésének. A muzsikát élő adásban, közép-európai idő szerint 11 óra 15 perctől láthatják-hallhatják a zenerajongók öt földrész 74 országában - Albániától Uruguayig, Ausztráliától Kínáig, Indiától és Japántól az Egyesült Államokig, Oroszországig és Magyarországig. Sugározni fogják HD-minőségben és interneten is követhető lesz az osztrák közszolgálati rádió és televízió honlapjain.

Mariss Jansons 2003 óta áll a bajor rádió szimfonikus zenekarának élén, 2004 óta az amszterdami Concertgebouw zeneigazgatója is. Mesterei között mondhatja Herbert von Karajant (1908-1989) és az orosz Jevgenyij Mravinszkijt (1903-1988).

Noha két infarktus nyomán több éve kímélnie kell egészségét, szerdai bécsi sajtóértekezletén arról biztosította a zenerajongókat, hogy „örömmel és lelkesen" fogja vezényelni „a hangverseny fantasztikus zenei műsorát az egyedülálló Bécsi Szimfonikusok élén a csodálatos koncertteremben".

A 2012-es műsorra felvették Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) Hamupipőke című balettjének két számát. Indok: a híres orosz zeneszerző a Strauss-dinasztia nagy tisztelője volt. 2012 első felében Dánia lesz az EU soros elnöke és az év során Londonban rendezik az olimpiai játékokat: erre utalva vették fel az újévi koncert műsorára Hans Christian Lumbye (1810-1874) dán komponista A koppenhágai gőzmozdony zakatolása című alkotását, illetve az ifjabb Johann Strauss (1825-1899) Albion polkáját, amelyet ő 1851-ben Viktória királynő férje, Albert szász-coburgi és gothai herceg tiszteletére szerzett.

A vasárnapi hangversenyen harmadszor szerepel a Wiener Sängerknaben gyermekkórusa és nem maradnak el a bécsi operaház balettkarának látványos betétszámai sem - ezúttal az olasz Davide Bombana koreográfiájára. A műsort a hagyományoknak megfelelően az ifjabb Johann Strauss Kék Duna-keringője zárja, ráadásként pedig, mint mindig, az idősebb Johann Strauss Radetzky-indulója következik.

A Musikverein híres újévi virágdekorációját ezúttal 31-edszer is az itáliai San Remo kertészeteire bízták. Ami a jegyeket illeti, azok már jó egy éve előre elkeltek, a világ minden táján óriási volt az érdeklődés. A Bécsi Filharmonikusok számára az újévi koncert nem csupán a bécsi zene és keringő népszerűsítésére szolgáltat nagyszerű alkalmat, hanem egyben komoly bevételt is hoz a jegyeken túl a CD-, a DVD- és a Blue Ray-felvételek forgalmazásával is.

Olvasóink írták

  • 1. .suhym. 2011. december 29. 08:42
    „Óh, ha egyszer én is köztetek lehetnék!:))) Mármint a nézők között, akár a "kakasülőn" is!:))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Isabelle Huppert és Benicio Del Toro a Kusturica-filmfesztiválon

Háromszáz film, köztük 20 fiatal rendező munkája indul a versenyben az Arany, Ezüst és Bronz… Tovább olvasom