Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Befejeződtek a tárgyalások az EU-ukrán társulási megállapodásról

Befejeződtek a tárgyalások Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodásának ügyében, amelyben fontos szerepet játszott a lengyel diplomácia - írta hétvégi számában a Rzeczpospolita.
Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő azt mondta a varsói újságnak, hogy a megállapodást idén év végéig aláírhatják. Valószínűleg decemberben, a következő Ukrajna-EU-csúcstalálkozón kerítenek erre sort.

A megállapodás részét képező szabadkereskedelmi egyezmény eredményeként az ukrán gazdaság ugyanúgy fog működni, mint az Európai Unióé - írta az újság. A megállapodás politikai részében Ukrajna kötelezettséget vállal az uniós joganyag - az acquis communautaire - átvételére.

A lap megjegyezte, hogy a 2008 óta tartó tárgyalások meglehetősen vontatottan haladtak. Legutóbb Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök letartóztatása váltott ki súlyos bírálatokat több európai politikus részéről, akik úgy vélték, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök egyszerűen el akarja távolítani riválisát az útból.

Ez a körülmény a társulási megállapodás létrejöttének egész folyamatát veszélybe sodorta. A lengyel diplomácia ekkor nagyon intenzíven "belevetette magát" a megállapodás megmentésébe. Bronislaw Komorowski lengyel elnök is tárgyalt Janukoviccsal, valamint közbenjárt Radoslaw Sikorski külügyminiszter is. A lengyelek Aleksander Kwasniewski volt államfő személyében különmegbízottat is küldtek Kijevbe tárgyalni Timosenko ügyében.

A lengyel politikusok egyidejűleg az uniós partnereket is igyekeztek meggyőzni, hogy ne szakítsák meg a tárgyalásokat Kijevvel. Andrij Kljujev ukrán első miniszterelnök-helyettes és Karel De Gucht uniós kereskedelmi biztos a múlt héten megállapodott a tárgyalási folyamat lezárásában, ami pénteken meg is történt.

A szabadkereskedelmi egyezmény már 2012. január elsején életbe léphet, nem kell megvárni vele a társulási megállapodás ratifikációját - írta a Rzeczpospolita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejezte németországi látogatását a pápa

Több mint százezer ember előtt mutatott be szentmisét vasárnap délelőtt Freiburgban XVI. Benedek… Tovább olvasom