Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

Bejuthat az Európai Parlamentbe a svéd Kalóz Párt

A párt jelmondata: mindenkinek szabad fájlmegosztást az Interneten!
Egy friss felmérés szerint egy héttel az Európai Parlamenti választások előtt jócskán a bejutási küszöb fölött van a svéd Kalóz Párt támogatottsága. Az AFP vasárnapi közlése szerint a 2006 januárjában alapított párt 5,5 és 7,9 százalék közötti eredményre számíthat. Az Európai Parlamentben négy százalék fölötti eredmény kell egy mandátumhoz.

A svéd kalóz Párt jelmondata: mindenkinek szabad fájlmegosztást az Interneten! A párt vezetői nyíltan hangoztatják, hogy elő akarják mozdítani a kalózkodást a világhálón. Szakértők szerint a párt népszerűségének növekedésére hatással volt a Pirate Bay nevű oldal alapítói elleni, elmarasztaló ítélettel végző bírósági eljárás. Több mint egy hónapja hirdetett ítéletet a svéd bíróság a világ legnagyobb torrent-oldalának perében: a Pirate Bay svéd üzemeltetőire fejenként egy év börtönt és 30 millió svéd korona (közel 800 millió forint) bírságot rótt ki a bíró, akiről később kiderült, hogy több olyan szerzői jogvédő szervezetnek is tagja, amelyek a perben a vád oldalán sorakoztak fel. A bíró elfogultságára hivatkozva a védelem új tárgyalást kért. Később kiderült az is, hogy a nyomozást, amin a vádemelés alapult egy olyan rendőrtiszt vezette, aki már a nyomozás közben elfogadott egy állást egy zenekiadónál, így az ő pártatlansága is megkérdőjelezhető. "Amikor kihirdették április 17-én az ítéleteket a Pirate Bay ellen, 14 ezer 711 tagunk volt. Egy héten belül a tagok száma megháromszorozódott, és a létszámot tekintve mi lettünk a harmadik legnagyobb svéd párt. Hirtelen mindenütt ott voltunk" - mondta a 37 éves Rick Falkvinge, a Kalóz Párt alapítója az AFP-nak.

A svéd Kalóz Párt programjában a szerzői jogi szabályozás reformját, a szabadalmi eljárás átalakítását, és magánélethez való jog tiszteletben tartását hirdette meg. A Kalóz Párt szerint a jelenlegi szerzői jogi rendszer megakadályozza a kultúra szabad áramlását. Véleményük szerint minden, nem kereskedelmi célra történő másolási és terjesztési tevékenységet engedélyezni kellene, ezért a fájlcserélőket nem büntetni, hanem bátorítani szükséges. Elképzelésük szerint az Internet lehetne a világ legnagyobb könyvtára, ahol mindenki szabadon juthat hozzá a kultúrához. A szabadalmi eljárást elsősorban a gyógyszeriparban tartja rendkívül károsnak a párt. Véleményük szerint a tudósok, kutatók idő és pénzigényes szabadalmi eljárásra kényszerülnek ahelyett, hogy felfedezéseiket azonnal a megosztanák a tudományos közösséggel, Ezt szeretné megszüntetni a Kalóz Párt, amely szerint a magánélethez való jog tiszteletben tartásának erősítésére azért van szükség, mert 2001. szeptember 11-e óta számos olyan lépés történt Európában, amelyek az emberek magánélete felett gyakorolnak indokolatlan felügyeletet.

"A Kalóz Párt előnyt kovácsolt abból, hogy komoly törések vannak a svéd politikai rendszerben a szabadságjogokkal, illetve azzal kapcsolatban, hogy kinek van joga dönteni a tudásunkról, ismereteinkről. A hagyományos pártok eltunyultak, mert alábecsülték ezeknek a kérdéseknek a politikai hajtóerejét"- mondta az AFP-nak Ulf Bjereld, a göteborgi egyetem politológusa, aki a vizsgálatokra hivatkozva állítja: a párt aktivistái kiválóan használják ki a világháló adta lehetőségeket, mint például a Twitter, a Skype, a blogok. Tojvo Sjören, a Sifo nevű közvélemény-kutató intézet vezetője szerint a Kalóz Párt tipikus támogatója fiatal, férfi és Internet-bolond. Sjören szerint a 30 év alatti svédek legalább 13 százaléka rájuk fog szavazni, ha elmennek voksolni, sőt a 30 és 49 év közöttiek hét százaléka is rájuk adhatja voksát.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2009. június 01. 12:00
  „5. minden épelméjű aki szokott netezni, szavazna. Mert nálunk legalább annyira hülye a jogvédelem mint spanyolországban. Ahol egy meóriakártyára jogdíjat vetnek ki ott már komoly elmebetegség alakult ki. Nem a kalózkodást kell előremozdítani hanem átértékeli a kereskedelmet. Amerikában a mozijegyeladások az illegálisan megosztott filmek számával növekszik. Ez egy reklám, amiben valószínűleg kisebb filmstúdiók is benne vannak, hiszen egy félkész kópiát kijuttatni rendkívül nehéz ha azt nézzük hogy pont azok a filmek kerülnek ki premier előtt amelyeknek páncélautóval szállítanak sokszorosításra. Ez egy reklám. Ha magyarországon nem lenne fájlmegosztás a filmipar termékeit senki nem nézné meg moziban. Most a nézők jó 30%a már látta netről leszedve és megnézi moziban. Ezt a dolgot használni kellene reklámként, akkor sok pénz befolyhatna a filmekből.
  Egyik magyar zenész az együttesének a számait töltötte fel hogy így reklámozza, miközben a tvben erősen érvelt a fájlmegosztás ellen :) Hosszú folyamat lesz mire eljut az illetékesek tudatáig hogy ez egy aranybánya, és aki először ráérez az a jogdíjakon kaszálni fog. A világ legnagyobb reklámtáblája az internet.”
 • 5. dinnye 2009. május 31. 16:27
  „c3po, ha lenne 18 alatt szavazati jog... :))”
 • 4. c3po 2009. május 31. 16:06
  „Szerintem a 14-20 éves korosztály 90%-a biztosan rájuk szavazna, én már kicsit idősebb vagyok, de biztos rájuk szavaznék! Karolja fel valaki az ötletet! Biztos bejutó a következő választáskor. Amiből most lehet választani annál minden jobb!”
 • 3. luckydevil68 2009. május 31. 13:05
  „Biztos vagyok benne, hogy Magyarországon is simán lehetne a negyedik legnagyobb párt, sőt ahogy a választékot elnézem akár a harmadik is.”
 • 2. Zejko 2009. május 31. 12:45
  „Ez kelll :D Magyarba is egy ilyen partot hajra”
 • 1. flexsnake 2009. május 31. 12:31
  „Kár hogy nálunk nem lehet rájuk szavazni :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

29 éves apa 21 gyereke 11 anyától

Egyesült Államok - A rekord azután vált hírré, hogy a férfit a hatóság bíróság elé citálta, mert nem… Tovább olvasom