Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 16°C | 29°C Még több cikk.

Belgrádba küldöm az egész kezem, ha kell!

Szerbia - Zoran Bulatović a szerb textilgyári munkások sztrájkjának vezetője, aki Novi Pazar városban pénteken levágta, majd megette bal kezének kisujját, most azzal fenyegetőzik, hogy egész kézfejét Belgrádba küldi, ha nem foglalkoznak a követeléseikkel.
Bulatović korábbi öncsonkításával fel akarta hívni a figyelmet a leépítések után kilátástalan helyzetbe került textilgyári munkásokra.

- Nincs mit ennünk, hát saját testrészeinket fogjuk elfogyasztani – mondta az elkeseredett férfi pénteken a vele együtt sztrájkoló kollégáknak és a sajtónak miután a döbbent arcoknak megmutatta levágott ujját. A sztrájkot vezető Zoran Bulatović akkor hosszas kérlelésre végül Novi Pazar város (Szerbia egykori textilipari központja) polgármesterének kíséretében kórházba ment, ahol azonnal elvégezték a legszükségesebb beavatkozásokat.

A sztrájkoló munkások vezetője most azzal fenyegetőzik, hogy az egész kézfejét levágja, és elküldi a kormánynak. Nem hajlandó Belgrádba utazni, hogy ott találkozzon az illetékesekkel, helyette Mlađan Dinkić gazdasági minisztert várja Novi Pazarba, ahol a sztrájkot elkezdték. Bulatović az újságíróknak elmondta: nem csak róla van szó, hanem sok ezer emberről, akiknek veszélyben vannak a mindennapjaik.

Megettem!

- Valóban az a legfontosabb, hogy megettem-e az ujjam miután levágtam? Igen, megettem, ha tudni akarják! Nem értem, miért csak az én ujjamról beszélünk azok helyett a problémák helyett, amelyekkel az embereknek itt szembe kell nézniük. 1500 emberről van szó. Azt akarom, hogy fizessék ki az elmaradt béreket, és korkedvezménnyel mehessünk nyugdíjba! Ha kell az egész kezemet levágom ezért, és elküldöm a kormánynak – mondta Bulatović a sajtónak!

Belgrádba küldöm az egész kezem, ha kell - Fotó: Pressonline
Belgrádba küldöm az egész kezem, ha kell.
Fotó: Pressonline

Bulatović csütörtökön kezdett éhségsztrájkba néhány kollégájával. Azt szeretnék elérni, hogy kifizessék nekik az 1993 és a munkavizsonyuk megszűnése között elmaradt gázsit, valamint korkedvezménnyel mehessen nyugdíjba mindenki, akinek ehhez még legfeljebb öt év munkaviszony kellett volna. Az emberek azt mondják: már nincs miről tárgyalni. Minden pénzük elfogyott, nincs miből élniük.

A munkások nem először sztrájkolnak. Tavaly már 19 napig böjtöltek a célért, sőt azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják magukat, ha nem foglalkoznak a követeléseikkel. A gyár a leépítések előtt mintegy 4000 embert foglalkoztatott, mára azonban alig százan dolgoznak csupán az egykor jól menő üzemben - írja a Nezavisne Novine.

Tavaly már 19 napig böjtöltek - Fotó: Blic
Tavaly már 19 napig böjtöltek.
Fotó: Blic

A szerb kormány tervei szerint a textilesek követeléseinek úgy fognak eleget tenni, hogy az egykor 3-4000 főt foglalkoztató mára gyakorlatilag megszűnt üzem megmaradt vagyonát eladják és a bevételből kifizetik az embereket. Néhányuknak a bezárt gyár helyén létesülő ipari parkban akarnak majd munkát találni.

Olvasóink írták

 • 10. flexsnake 2009. április 28. 16:13
  „7. de nem vagyok börtönviselt mint te :) És elég melléd ütnöm és még a melletted álló is kifekszik :D”
 • 9. flexsnake 2009. április 28. 16:13
  „7. de nem vagyok börtönviselt mint te :) És elég melléd ütnöm és még a melletted álló is kifekszik :D”
 • 8. flexsnake 2009. április 28. 16:13
  „7. de nem vagyok börtönviselt mint te :) És elég melléd ütnöm és még a melletted álló is kifekszik :D”
 • 7. Mathiasking 2009. április 28. 16:08
  „5. hozzászólás flexsnake 2009.04.27. 22:58

  Te már szerintem velős rántottával élsz, mert eszed az elment, mint a pesti gyors!”
 • 6. Carlo 2009. április 28. 11:06
  „ha levágja, utána jól kitol az állammal,
  aztán véletlenül lehetne munkája, de amit levágott , amiatt nem tudja csinálni?

  Gratulálok, ki a csoda osztja ott az észt?”
 • 5. flexsnake 2009. április 27. 22:58
  „Meg sem álok addig míg nem leszek 190kilo a magasságomhoz :D Én jól laknék magamból :D De azért akkora barom nem vagyok hogy magamat daraboljam fel. Hogy lehet ennyire elborulni, úristen. Ha itthon megenné mindenki magát mert nem fizették ki, tele lennénk nyomorékokkal.”
 • 4. sörpocak 2009. április 27. 20:56
  „Ezek barmok! Megenni aját magukat.
  Flex, ha nekem ennyi jutna naponta......Te meg egyfolytába zabálsz!:))”
 • 3. flexsnake 2009. április 27. 20:18
  „Fejlődésben lévő szervezetnek kell a tápanyag. Napi 2kiló hús 1kiló rizs :) Válságmenü :D”
 • 2. BSC 2009. április 27. 20:10
  „te mindig éppen eszel flex.”
 • 1. flexsnake 2009. április 27. 20:02
  „A kormány akkor tárgyal vele ha levágja a fejét és megeszi. Hát hülye ez? Megcsonkítja saját magát? Ezzel csak magát bünteti? Meg engem mert éppen ettem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját ujját akarta megenni a sztrájkoló munkás

Szerbia - Zoran Bulatović, Novi Pazar város textilgyári munkása saját ujját vágta le, mert szerinte a szerb állam nem törődik a textilesekkel. Tovább olvasom