Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Bemutatták Ferenc pápa első nagyböjti üzenetét

A pápa a szegények segítésére buzdította a keresztényeket és a javak igazságos elosztását sürgette.
A szegények segítésére buzdította a keresztényeket és a javak igazságos elosztását sürgette Ferenc pápa első nagyböjti üzenetében, amelyet kedden mutattak be a Vatikánban.

A március 5-én kezdődő nagyböjti időszakra írt pápai üzenet szerint a hatalmat, luxust és a pénzt istenítő világban a nyomor nemcsak anyagi, hanem erkölcsi és lelki természetű is. A munkahely elveszítése magában hordozza az öngyilkosság veszélyét - figyelmeztetett.

A tavaly márciusban megválasztott Ferenc pápa programját idéző mostani üzenetében ismételten a szegények, a társadalom peremére szorultak felkarolását sürgette. Hangoztatta, hogy a keresztényeknek, vagyis az egyház egészének ki kell mozdulnia a világba, hogy lássa a mindent átható szegénységet. Ez azonban önmagában nem elegendő, a keresztényeknek tenniük is kell azért, hogy a világban véget érjen az emberi méltóság megsértése, a diszkrimináció, a visszaélés, a nyomor megannyi forrása.

A nagyböjti üzenet szerint háromféle nyomor létezik. Az anyagi nyomor emberhez méltatlan életfeltételeket teremt, megfosztja az embert alapvető jogaitól, nem biztosítja a legszükségesebbet, vagyis a táplálékot, vizet, az egészséges élethez elengedhetetlen feltételeket. Az anyagi nyomor elveszi a munkát, a fejlődés és kulturális növekedés lehetőségét. "Ezzel a nyomorral szemben az egyház felajánlja szolgálatát, hogy a rászorulók elébe menjen és meggyógyítsa a sebeket, melyek eltorzítják az emberiség arcát" - fogalmaz a pápai üzenet.

Ferenc pápa szerint a nagyböjt időszaka a megfelelő pillanat arra, hogy az emberek feltegyék a kérdést: "mitől tudunk megválni azért, hogy másokat segítsük és gazdagítsuk saját szegénységünkkel." Szavai szerint az igazi szegénység fájdalmas. "Vagyonunktól megválni nem ér sokat. Nem bízom abban az alamizsnában, mely nem kerül semmibe és fájdalom nélküli" - írta.

Az egyházfő szorgalmazta a gazdagság és a javak igazságos elosztását.

Ferenc pápa az anyagi nyomor súlyos forrásaként említette meg a munkanélküliséget, amely az egyházfő szerint magában hordozza az öngyilkosság veszélyét. "A nyomor nem esik egybe a szegénységgel. A nyomor bizalom, szolidaritás, remény nélküli szegénység" - hangoztatta.

Ferenc pápa szerint legalább ugyanilyen aggasztó az erkölcsi nyomor is, amely a szenvedély és a bűn rabszolgáivá tesz. "Hány család szenved azért, mert az egyik - gyakran fiatalabb - tagját a kábítószer, alkohol, játékszenvedély és pornográfia kerítette hatalmába! Hányan veszítették el ezért életük értelmét, jövőjüket és reményeiket! - mutatott rá Ferenc pápa.

Az egyházfő nagyböjti üzenete hat nyelven a Szentszék honlapján olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisbusz és vonat ütközött - tucatnyi halott Ukrajnában

A baleset egy vasúti átkelőben történt. A buszvezető figyelmen kívül hagyta a jelzőlámpát és a… Tovább olvasom