Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Bezáratják az EBESZ minszki irodáját

Bezáratják Fehéroroszországban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) irodáját. Litvánia, amely az EBESZ soros elnöki tisztét látja el 2011-ben, mélységes sajnálatát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban.
A minszki külügyminisztérium pénteken jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg az irodának kiadott engedélyt, mert "nincs objektív ok az EBESZ képviseletének fenntartására Minszkben".

"Az EBESZ-iroda tevékenységének eredményeit kiértékelve kiderül, hogy teljesítette küldetését" - nyilatkozta a minisztérium szóvivője, aki ezzel együtt azt állította, hogy Fehéroroszország a döntéssel "nem csökkenti az együttműködés szintjét, sőt kész erősíteni és fokozni a gyakorlati együttműködést az EBESZ-szel".

A döntés előzménye, hogy az EBESZ komoly bírálattal illette a december 19-án tartott fehérorosz elnökválasztást, amelyet a hivatalos adatok szerint a szavazatok közel 80 százalékával Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök nyert meg. A szervezet ugyancsak bírálta ellenzéki elnökjelöltek, valamint újságírók és politikai aktivisták letartóztatását.

Az elnökválasztás megmutatta: Fehéroroszországnak még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy megfeleljen az EBESZ-szel kötött megállapodásoknak - közölte akkor a szervezet.

Audronius Azubalis litván külügyminiszter közleményében leszögezte: az EBESZ még korántsem teljesítette küldetését, és még sok tennivalója van Fehéroroszországban. Felszólította a minszki kormányt, hogy bírálja felül döntését, és tegye lehetővé, hogy a szervezet folytathassa tevékenységét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsüllyedt egy észak-koreai teherhajó

Két matróz meghalt, 15 eltűnt, hármat sikerült kimenteni, amikor pénteken Kína partjaitól mintegy… Tovább olvasom