Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Biden újabb nyelvbotlása: amerikai elnöknek nevezte magát

˝Büszke vagyok, hogy én lehetek az Egyesült Államok elnöke˝ – mondta az alelnök.
Joe Biden újabb nyelvbotlásának lehetett fültanúja a közönség egy társasági rendezvényen: az amerikai alelnök véletlenül az Egyesült Államok elnökének nevezte magát.

"Büszke vagyok, hogy az Egyesült Államok elnöke lehetek!" - hangzott el egy hétvégi iowai beiktatási bálon a politikus szájából.

Néhány pillanat múlva - miután néhányan felnevettek, és valaki tapintatosan megbökte őt a színpadon - gyorsan kijavította magát: "Büszke vagyok, hogy Egyesült Államok alelnöke lehetek. És még büszkébb vagyok arra, hogy Barack Obama elnök alelnöke lehetek".

Ezután megpróbálta tréfásan elsimítani a dolgot: "Hát így van ez! - mondta. - Fordítsuk komolyra a szót! Örülök, hogy komolyra fordíthatom a szót" - olvasható amerikai hírportálok beszámolójában.

Az amerikai bulvársajtóban bakigépnek nevezett Joe Biden szombaton, egy nappal Obama elnök hivatalos - szűk körű - beiktatása előtt nevezte magát amerikai elnöknek.

Obama beiktatási ünnepségére készül az egész Egyesült Államok. Fotó: MTI (galéria)

Bidennek nem ez volt az első bakija. Novemberben egy kampánygyűlésen például a republikánus hirdetésben szereplő Obama helyett Bill Clintonra hivatkozott. Egy másik alkalommal saját szerepét méltatva kiemelte: Szlovákia és ő szerepet játszott abban, hogy annak idején Bill Clinton kiadta az utasítást a délszláv háború hírhedt figurája, Slobodan Milosevic elfogására. Biden vélhetően Szlovéniára gondolt.

Még októberben azt találta mondani, hogy a középosztály az elmúlt négy év során "el volt temetve". Az a nyelvbotlás nem maradt következmények nélkül, a republikánusok ugyanis azonnal reagáltak. Szerintük a demokraták ezzel beismerték elhibázott gazdaságpolitikájukat, valamint azt, hogy Obama elnöksége alatt a középosztály helyzetét nehezítette a munkanélküliség és az áremelkedés. Egyszer a demokraták virginiai szenátusi jelöltjét, Tim Kaine-t Tomnak keresztelte el, Ohiót pedig Iowának.

Olykor nem túl "szalonképes" szavak is kicsúsznak a száján nagy nyilvánosság előtt. Két évvel ezelőtt a Fehér Házban, azon az ünnepségen, amelyen az amerikai elnök aláírta a történelmi jelentőségű egészségügyi reformtörvényt, azt súgta Obama fülébe: "Ez kurva nagy dolog" (This is a big fucking deal). A bekapcsolt mikrofonoknak köszönhetően a szemfüles média a sajtóesemény felvételéből kihámozta Biden alig, de tisztán hallható szavait. Hamarosan pólókat is lehetett kapni az elhíresült felirattal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ENSZ: ütlegelés, elektrosokk, fenyegetés az afgán börtönökben

Az afgán rendőrség és a titkosszolgálat nem hagyott fel a foglyok kínzásával, hiába történtek erre… Tovább olvasom