Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Bild: Orbán úr, ön rossz ember?

"Orbán úr, ön rossz ember?" címmel közölt interjút Orbán Viktorral csütörtökön a Bild című német napilap. Ebben a miniszterelnök kijelentette: meg sem fordul a fejében, hogy alávesse magát a "nemzetközi baloldal" értékrendjének.
A legnagyobb példányszámú német bulvárlap munkatársai első kérdésükben idézték Konrád Györgynek a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív lapban kedden megjelent cikkét, amelyben a magyar író rossz embernek nevezte Orbánt, majd megkérdezték a kormányfőtől, hogy valóban rossz ember-e. Válaszában a miniszterelnök úgy fogalmazott: családjának véleménye eltér Konrádétól, aki ugyan nézete szerint "jó író", de a liberálisok híve, akik régi ellenfelei kormányának; említett cikke ezért "nem Magyarország hangja, hanem ideológiai színezetű propaganda."

Orbán hangsúlyozta: "nem is gondolok arra, hogy alávessem magam a nemzetközi baloldal értékrendjének". Ugyanakkor arra a közbevetésre, hogy az amerikai külügyminisztertől és az Európai Bizottság elnökétől kapott "dühös levelek" talán mégsem minősülnek baloldali propagandának, a kormányfő hozzátette: "Ameddig a bírálat a tényeken alapul, meghajolunk az érvek súlya alatt."

Arra a felvetésre reagálva, hogy az új alkotmány emlékeztet az oroszországi úgynevezett irányított demokráciára, Orbán leszögezte: "Magyarország demokratikus, és az is marad. Mi a szabadságharcosok hazája vagyunk. Ezt a hagyományt én magam is ápolom. A lehető leghatározottabban szembeszállunk azzal, aki kétségbe vonja a jogállam és a demokrácia iránti elkötelezettségünket." Hozzátette: az alkotmány olyan alapelveket hangsúlyoz, amelyek dühödt támadásokat váltottak ki, "mindenekelőtt a nemzetközi baloldal táborában. Kár, hogy Európában idáig jutottak a dolgok" - jegyezte meg.

Orbán tiltakozott arra a kérdésre válaszolva, hogy miért akar párthíveket helyezni "például" a Magyar Nemzeti Bankba. "Szó sincs ilyesmiről!" - fogalmazott. Hozzátette: az MNB elnökét az előző parlament választotta meg. Van továbbá két alelnök és a monetáris tanács, amelynek taglétszámát ugyancsak a régi parlament határozta meg. A kérdés az, hogy növeljék-e két fővel a tanács létszámát, és legyen-e egy harmadik alelnök. "Úgy gondoljuk, ez a megoldás jó lenne a jegybank számára, de meghajolunk az EU bírálata előtt, ha szükséges".

A média "pórázon tartására" vonatkozó kérdésre válaszolva a kormányfő azt tanácsolta, vessen egy pillantást az újságokba, aki ilyesmivel vádolja. A lapokban "engem szidnak és fenyegetnek" - fejtette ki, hozzátéve, szerinte a pórázra fogott sajtó "máshogy néz ki".

A Klubrádió pályázatáról szólva azt mondta: az adó azért nem kapott új műsorszórási engedélyt, mert a pályázaton kevesebb pénzt kínált, mint a versenytársak, ezt pedig most politikai nyomással igyekeznek ellensúlyozni. "Nem engedem, hogy politikai nyomással gazdasági előnyre" tegyen szert bárki is - hangoztatta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a Klubrádió "ismét pályázhat frekvenciára, és ismét tehet ajánlatot. Ez ilyen egyszerű."

A médiatörvényre vonatkozó alkotmánybírósági döntéssel kapcsolatban elmondta: "a bírák kívánságának megfelelően megváltoztatjuk a törvényt", továbbá hogy a testület döntése nem érintette "a törvény fontos részeit".

Arra a kérdésre válaszolva, miért nem ismeri el az új alkotmány a melegek életközösségét, Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy ezen a területen nem történt változás a kilencvenes évek elején alkotott jogi szabályozásban. A nők politikai szerepvállalásával kapcsolatban pedig kifejtette, hogy "a magyar politika kemény világ", és a legtöbb nő inkább átengedi a terepet a férfiaknak. Gazdasági kérdésekkel összefüggésben azt emelte ki, hogy Magyarország biztonsági hálót kér a Nemzetközi Valutaalaptól.

Az interjú készítői - Jörg Quoos, Dora Varro és Hans-Jörg Vehlewald - végül azt kérdezték, hogy "valóban segít-e, ha az Európa-politikában ön továbbra is úgy tevékenykedik, mint az autópályán a menetiránnyal szemben haladó vezető, aki üvöltözik a sok szembejövő autóssal". Orbán válaszában hangsúlyozta: "kiállunk az értékeink és a nemzetünk mellett, ellenszélben is. És akkor is, amikor az ellenszél orkán erősségű."

Olvasóink írták

 • 4. DMagóg 2012. január 19. 12:51
  „Szocialista demokrácia, mely nyiltan vállaltan proletárdiktatúra akart lenni.
  Polgári demokrácia, mely nyiltan nem vállaltan polgárdiktatúra akar lenni. Ebben a prolinak nem sok szerepe lesz a roboton kívül. Ám, már annak is örül, ha lesz hol robotolnia! Hajrá Magyarország!”
 • 3. babar 2012. január 19. 11:23
  „És Dora Varro tényleg egy német újságíró?
  Na mostmár értem!
  Ezeket a médiatörvény külföldre száműzte!!!”
 • 2. babar 2012. január 19. 11:21
  „Konrád György egy liberális újságíró? Hol? Magyarországon?”
 • 1. kontrapista 2012. január 19. 10:26
  „Kérdés Konrád Györgynek : Ön egy magyarellenes ember, mivel minden kinyilvánulásában a magyarokat gyalázza ?

  ( mi délvidékiek egyszer már kifütyültük Konrád Györgyöt, aki azonnal Németországba távozott )”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos ítélet csalásért Kínában

Másodfokon is halálra ítélt egy 31 éves üzletasszonyt egy kínai bíróság, miután bűnösnek találta… Tovább olvasom