Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Bugár: a Fidesz beavatkozott a szlovákiai választási kampányba

Bugár Béla szerint a Fidesz azzal, hogy néhány héttel a szlovákiai parlamenti választások előtt terjesztette az Országgyűlés elé a kettős állampolgársággal kapcsolatos törvénymódosító javaslatot, "beavatkozott a szlovákiai választási kampányba".
"Segíteni akart a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) a választók mozgósításában" - jelentette ki a Híd polgári párt elnöke a TA3 pozsonyi hírtelevízió vasárnap esti vitaműsorában. Úgy vélekedett: rosszul időzítették a törvényjavaslat előterjesztését, és ez "felelőtlen lépés" volt a Fidesz részéről. Rámutatott: miután a jogszabály csak 2011. január elsején léphet életbe, nem volt semmiféle ok a sietségre.

"Nem jó, hogy beavatkoztak a kampányba" - mondta. Szerinte ez a beavatkozás a Híd pártot is kedvezőtlenül érintette. "Nekünk is vannak magyar választóink" - jegyezte meg. Ugyanakkor azt is hozzátette: nem biztos, hogy a Fidesz mindezt világosan látta.

A magyar politikus, aki a televízióban Robert Kalinák belügyminiszterrel vitázott, "hisztérikusnak" minősítette a szlovák kormány reagálásait a magyarországi törvényjavaslatra, s elfogadhatatlannak minősítette, hogy Pozsony biztonsági kockázatnak minősítette a szlovákiai magyarokat. Rámutatott arra, hogy a szlovák parlamentben is több kettős állampolgár van, s feltette a kérdést: ők miért nem jelentenek biztonsági kockázatot a szlovák kormány számára? Felrótta a szlovák kormánynak, hogy nem konzultál a szlovákiai magyarokkal az őket érintő ügyekben.

Bugár leszögezte: a magyar állampolgársági törvényjavaslat megfelel az európai normáknak. Európában országonként eltérő módon szabályozzák a kettős állampolgárságot, s a magyarhoz hasonló szabályozás van érvényben például Romániában vagy Bulgáriában. Kalinák erre azt mondta: Románia azért nem reagált Budapestre, mert maga is így jár el Moldovában.

Kalinák ismételten "mérhetetlen arroganciával" vádolta a magyar politikusokat, és a magyar politika "fasizálódásáról" beszélt. Azt állította: ami a kettős állampolgárság és Trianon kapcsán elhangzott az Országgyűlésben, "azt ötven éve senki sem engedte meg magának", és hogy néhány kijelentést illetően "megáll az ész". Példaként azt mondta, hogy a magyar parlamentben pozitívan nyilatkoztak a müncheni egyezményről, illetve a bécsi szerződésről, vagy hogy a jövőben már nem szabad különbséget tenni a magyarországi és a külföldi magyar között.

Olvasóink írták

  • 2. Hmmm... 2010. május 26. 09:51
    „Jogunk van dontesthozni sajat torvenyeinkrol, akar csak a szlovakoknak.”
  • 1. szandokán 2010. május 25. 14:35
    „Mi van Béla félted az álásodat? Hogy ilyen hülyeségeket pofázol?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztrália kiutasít egy izraeli diplomatát

Az ausztrál kormány elrendelte egy izraeli diplomata kiutasítását az országból a Dubajban januárban… Tovább olvasom