Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Büntetik a szitkozódást az orosz sajtóban

Magánszemélyek 2 és 3 ezer, míg hivatalos személyek 5-20 ezer rubel közötti bírsággal büntethetők a törvény értelmében.
Súlyos pénzbüntetést róhatnak ki Oroszországban arra, aki szitokszavakat használ a sajtóban, vagy terjeszti azokat - az erről szóló törvényt kedden fogadta el az orosz parlament alsóháza.

Magánszemélyek 2 és 3 ezer rubelt (14-21 ezer forint) fizethetnek, míg hivatalos személyek 5-20 ezer rubel (35-140 ezer forint) közötti bírsággal büntethetők a törvény értelmében. Jogi személyek esetében a bírság összege elérheti a 200 ezer rubelt (1,4 millió forint). Tőlük el is kobozhatják azt a kiadványt, amelyben megjelennek a büntetendő cikkek.

Dmitrij Vjatkin, az orosz duma alkotmányügyi bizottságának alelnöke elmondta, hogy nem készítettek listát a tiltott szitokszavakról, és ilyen felsorolás sohasem létezett. Éppen ezért nyelvészszakértők fogják eldönteni, melyik szó minősül törvénybe ütközőnek.

A kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) parlamenti képviselője emlékeztetett arra, hogy a cári Oroszországban és a szovjet időkben is büntetés járt a nyomdafestéket nem tűrő kifejezések használatáért. Manapság azonban a leggyakrabban az oroszországi televíziókban és rádiókban hangzanak el a csúnya szavak, ráadásul élő adásban. Hozzátette, hogy az országos médiára ez nem jellemző.

A duma az internetes sajtóra is kiterjesztette a törvényt. A szerkesztőségeknek azért is felelniük kell majd, ha olvasóik szitkozódnak, és azt a hatóság felszólítására nem távolítják el az adott kiadvány honlapjáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem adóztatják meg a bankbetéteket Cipruson

A bankbetétek megadóztatása az euróövezeti mentőcsomag feltételét képezi. Tovább olvasom