Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Clinton nemzetközi összefogást sürget a kalózok ellen

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter javaslatokat tett közzé szerdán a szomáliai kalózok elleni fellépésre.
Ez tartalmazza egyebek mellett a kalózok vagyonának befagyasztását nemzetközi összefogással, valamint az elfogott banditák törvényes felelősségre vonását. Clinton azonnali találkozóra hívta a szomáliai kalózok ellen alakult csoportot, hogy megvitassák a lehetséges stratégiákat a kalózok fogságában lévő hajók és emberek kiszabadítására.

Az amerikai diplomácia vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a kalózok egyre több modern és drága felszerelést vásárolnak, például gyorsabb hajókat. Clinton hangsúlyozta: megvan a módja, hogy megtalálják azokat a cégeket, amelyek üzleti kapcsolatban állnak a kalózokkal.

Bát Szomáliában két évtizede anarchia uralkodik, Clinton emlékeztetett rá, hogy más, törvényen kívüli és államellenes szervezetek - például az iszlám terroristák - pénzeszközeinek mozgását is nyomon tudják követni, és abba be tudnak avatkozni.

Kedden a kalózok megtámadtak egy amerikai teherhajót, egyik vezetőjük szerint azért, hogy megbosszulják az amerikai kapitány hétvégi kiszabadítását. A teherhajónak később sikerült kikerülnie a fogságból. A francia védelmi minisztérium közben közölte, hogy egy francia hadihajó elfogta a kalózok egyik anyahajóját, rajta 11 fegyveressel, akiket őrizetbe vettek.

A Pentagon szóvivője szerdán bejelentette: a szervezet tanulmányozza, hogyan lehet legyőzni a kalózokat, szerintük nem a katonai megoldás az egyetlen lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madáremberek az égen

Nagy-Britannia - Tökéletes formációban suhannak a magukat Vörös Nyílnak nevező madáremberek a… Tovább olvasom