Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Csehország kisebb összeggel járul hozzá az IMF hitelezéséhez

Csehország a tervezettnél kevesebb összeggel járult hozzá az IMF hitelezéséhez.
Csehország a tervezett 3,5 milliárd eurónál kisebb összeggel, 1,5 milliárd euróval járul hozzá a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelezéséhez az uniós adósságválság megoldását célzó erőfeszítések részeként - döntött a kormány szerdai ülésén két vezető kormányzati illetékes közlése szerint.

Az Európai Unió december 9-i csúcstalálkozóján született megállapodás arról, hogy az uniós tagállamok központi bankjai 200 milliárd eurót nyújtanának az IMF-nek, amely az adóssággondokkal küszködő országokat támogatná az összegből.

A 200 milliárdból 150 milliárd eurót az euróövezeti országok adnának össze, a fennmaradó 50 milliárd eurót pedig azok az övezeten kívüliek, amelyek nem részesülnek IMF-támogatásban, így Csehországon kívül Svédország, Lengyelország, Nagy-Britannia és Dánia.

A csökkentett hozzájárulásról szóló döntés nem okozott meglepetést, Petr Necas cseh miniszterelnök a múlt héten azt mondta, hogy egyeztetni akar az összeg mérsékléséről.

A www.novinky.cz cseh hírportált kedden pedig már arról számolt be, hogy Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter javaslatot tett a hozzájárulás csökkentésére, másfél milliárd euróról beszélt.

Az eredeti, 3,5 milliárd eurós hányad Csehország devizatartalékának mintegy 11 százaléka.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatták a Madrid által egyik legkeresettebb terroristát

Letartóztatták a feloszlatott Ekin nevű baszk radikális mozgalom egyik vezetőjét. Tovább olvasom