Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Dubaji gyilkosság - a Moszadot terhelő bizonyítékok vannak a rendőrségnél

Dubaj - A nyomozók kezében bizonyítékok - egyebek közt telefonlehallgatások - vannak arra , hogy a Hamász-politikus januári dubaji meggyilkolásában szerepe volt az izraeli hírszerzésnek - jelentette ki egy szombati lapnak az emirátus rendőrfőnöke.
- Az újabb bizonyítékok között, amelyek a dubaji rendőrség rendelkezésére állnak, s amelyek a Moszad szerepvállalását támasztják alá a gyilkosságban, ott vannak olyan telefonbeszélgetések, amelyek a leleplezett tettesek között zajlottak le - mondta Dáhi Halfán tábornok az al-Baján című dubaji kormánylapnak.

Mahmúd al-Mabhúhot, a Gázai övezetben egyeduralkodó palesztin iszlamista Hamász katonai szárnyának egyik alapítóját január 20-án holtan találták dubaji szállodai szobájában.

A dubaji hatóságok úgyszólván száz százalékban biztosak abban, hogy hamisított nyugati útleveleket használó Moszad-ügynökök végeztek a palesztin politikussal. Mabhúhot Izraelben a zsidó állam két katonájának évekkel ezelőtti elrablásával és meggyilkolásával gyanúsítják, továbbá azzal, hogy újabban a Hamász külföldi fegyverekkel való ellátását szervezte.

Mabhúh megölése és főleg a feltételezett tettesek hamisított útlevelei kínos helyzetbe hozták Izraelt az úti okmányok eredetijeit kiadó országokkal szemben, amelyeknek diplomáciája - hasztalanul - izraeli magyarázatot kért a hamisításokra. Ezek: Nagy-Britannia, Írország, Németország, Franciaország. Ausztriában is vizsgálat zajlik azután, hogy a kommandó tagjai esetleg osztrák SIM-kártyákat, azaz ottani telefonszámokat használtak mobiljaikon.

Dubaj kilátásba helyezte Meir Dagan Moszad-főnök letartóztatásának kérését az Interpoltól, amely már elfogatóparancsot adott ki 11, Dubaj által leleplezett személy ellen. Egy nevét elhallgató izraeli illetékes pénteken elutasította a Moszadot ért dubaji vádakat, mondván, hogy ezekre az arab országnak semmilyen bizonyítéka nincs.

Halfán tábornok beszámolója szerint hazája rendőrségének olyan értesülései is vannak, hogy egyes tettesek Dubajba szóló repülőjegyeiket más országokból, olyan hitelkártyákkal vásárolták, amelyeken az emirátus hatóságai által leleplezett - az útlevelekben szereplő - nevek szerepelnek. Ebből az is következik - állapította meg a tábornok -, hogy a tettesek nem csak egy országban használták ugyanazokat az útleveleket.

A rendőrfőnök megismételte, hogy 99 százalékig biztos a Moszad szerepvállalása a gyilkosságban.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2010. február 21. 20:32
    „Tony Blair volt brit miniszterelnök nemrégiben beismerte az iraki háború körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság előtt, hogy izraeli diplomaták is meghatározó szerepet játszottak a 2003-as invázió előkészítésében. A ,,háború az olajért" szlogent pontosan a neokonzervatív-cionista angolszász média sugallja, hogy ezzel terelje el a háború valós indítékairól a társadalom figyelmét. Ugyanis ha az angol és az amerikai állampolgárok végre felismernék, hogy egy idegen állam érdekei miatt mészárolják le katonáikat naponta, az katasztrofális következményekkel bírna a zsidó állam számára.”
  • 1. flexsnake 2010. február 20. 21:41
    „nem hogy örülnének hogy egy terroristával kevesebb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy magyar turistabusz Karintiában - frissítve!

Karintia - Letért az útról, oldalára borult, és az útszéli árokba csúszott egy magyar turistabusz… Tovább olvasom