Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Egy majdnem százéves szlovákiai magyartól vették el az állampolgárságot

A rimaszombati nyugdíjas tanítónő, Tamás Aladárné 2011-ben tett magyar állampolgársági esküt.
Újabb szlovákiai magyartól vették el az állampolgárságot a pozsonyi hatóságok, ezúttal egy majdnem 100 éves asszonytól - értesült az MTI Hírcentrum pénteken.

A rimaszombati Tamás Aladárné 2011-ben tett magyar állampolgársági esküt és pénteken kapta meg az értesítést, hogy adja le a szlovák papírjait.

Tamás Aladárné 1912-ben született Rimaszombaton. Idén áprilisban, korára való tekintettel, gyorsított eljárásban kapta meg ismét a magyar állampolgárságot.

A nyugdíjas tanítónő ezt levélben jelentette be az illetékes szlovák hatóságnak, mert tudott róla, hogy abban az esetben, ha eltitkolja, a Fico-kormány idején hozott szlovák állampolgársági törvény értelmében 3000 eurós büntetést kaphat.

A szlovák alkotmányra hivatkozva Tamás Aladárné ugyanakkor nyilatkozott arról is, hogy nem akarja elveszteni szlovák állampolgárságát sem. Ennek ellenére megkapta meg az értesítést, hogy hétfőn le kell adnia szlovák állampolgárságát igazoló okmányait.

November 18-án Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozótól vonta meg szlovák állampolgárságát a szlovák belügyminisztérium, miután nyáron felvette a magyar állampolgárságot. Az Egy Jobb Komáromért polgári társulás aktivistája a Bumm.sk hírportálon közölte egy nappal később: megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, és ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár még aznap közleményben tiltakozott az eset miatt. Mint írták, a magyar kormány felháborodással értesült arról, hogy a magyar állampolgárság megszerzése miatt a Szlovák Köztársaság, az érintett kifejezett akarata ellenére, megfosztotta szlovák állampolgárságától Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozót, és ezzel kísérel meg alapot teremteni a további életvitelét ellehetetlenítő jogfosztásokhoz.

Peter Weiss budapesti szlovák nagykövet, miután Németh Zsolt külügyi államtitkár az ügy miatt bekérette, azt közölte, hogy országa állampolgársági törvénye megfelel a nemzetközi előírásoknak és gyakorlatnak, és Boldoghy Olivért nem fosztották meg szlovák állampolgárságától, hanem azt a törvény értelmében elveszítette.

A felvidéki vállalkozó állampolgárságtól történő megfosztását elítélte az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága, és Magyar Állandó Értekezlet (Máért) is. Semjén Zsolt a Máért múlt heti budapesti ülésén azt mondta, a szlovákiai és uniós fórumokon is kiállnak az állampolgárságától megfosztott révkomáromi férfi mellett, és minden segítséget megadnak neki.

Semjén Zsolt a héten az m1 Ma reggel című műsorában kijelentette: Szlovákiának előbb vagy utóbb vissza kell vonnia a magyar állampolgársági törvény kapcsán hozott ellentörvényét. Akármilyen színű kormány jön az előre hozott választások után, előbb-utóbb vissza kell vonni, mert ez Szlovákia számára is tarthatatlan - emelte ki a miniszterelnök-helyettes.

A felvidéki magyar vállalkozó esetéről elmondta: Boldoghy Olivér maga közölte levélben a szlovák hatóságokkal, hogy kérte és megkapta a magyar állampolgárságot. Ezután a szlovák hatóságok küldtek neki egy levelet, amelyet jogilag nehéz értelmezni. Ebben közölték, hogy miután lemondott a szlovák állampolgárságról, ennek tényét megállapítják. Boldoghy Olivér azonban nem mondott le a szlovák állampolgárságáról, csak bejelentette a tényt, hogy felvette a magyar állampolgárságot, és levelében leírta azt is, hogy meg kívánja tartani a szlovákot - mondta Semjén Zsolt. Ezek után azt jelezték neki informálisan, hogy kérje a szlovák tartózkodási engedélyt, és utána megkapja a szlovák állampolgárságot is. A miniszterelnök-helyettes szerint ugyanakkor az abszurd, hogy valaki a szülőföldjén, ahol az ősei évszázadok óta élnek, tartózkodási engedélyt kérjen.

Semjén Zsolt azt mondta, a levelet, amit Boldoghy Olivér kapott, meg kell támadni bíróság előtt. Hozzátette: maga a szlovák alkotmány mondja ki, hogy akarata ellenére nem fosztható meg senki szlovák állampolgárságától. A lépés szöges ellentétben áll az egyetemes emberi jogokkal, az unió ethoszával, tehát a következő lépés a különböző európai bíróságok fóruma lehet - jelezte.

Olvasóink írták

 • 7. bánki 2011. december 03. 12:52
  „dettó !

  ,,Tisztelt Elnök Úr!

  Tárgy: holokauszt-törvény, és kárpótlás

  Üdvözlöm!
  Iványi Sándor a nevem. Én egy 40 esztendős, protestáns családapa vagyok. Levelemet azért fogalmaztam meg, mert kaptam egy hírt, hogy a MAZSIHISZ az SZDSZ-szel karöltve olyan új törvényeket akar kikényszeríteni az Országgyűlésben, amely büntetné a gyűlöletbeszédet, és a holokauszt tagadást. Azzal egyet is érthetünk, hogy nem gyűlölködni kell, hanem szeretettel összefogni a válságban, de azzal nem érthetünk egyet, hogy egy kisebb csoport - jelen esetben a MAZSIHISZ, és az SZDSZ - szabja meg, hogy mi a gyűlöletbeszéd, és hogy melyik népirtásban higgyünk: http://zsido.com/cikkek/legyen_a_holokauszttagadas_buntetheto...
  Ez a törekvés súlyosan sérti a lelkiismereti és szólásszabadságot!
  Magyarország aláírta az ENSZ által elfogadott Emberi Jogok Egyetemes nyilatkozatát. Ebben, és a hatályos Alkotmányban is rögzítve van a lelkiismereti és szólásszabadság.

  Ezek alapján minden ember maga döntheti el, hogy miben higgyen, vagy ne higgyen. Általános jogelv a világon, hogy nem lehet olyan törvényt hozni, amely ellentétes a legfelsőbb törvénnyel. A tervezett, holokauszt tagadást büntető törvény ellentétes lesz az Alkotmánnyal. Ezt a törvényt azért akarják megalkotni a kiötlői, mert a holokausztból üzletet csináltak!

  Bernd Weiser úrtól, a Német Köztársaság konzuljától tudom, hogy Németország 2000-2007 júniusáig-ig az Emlékezés, felelősség, és jövő Alapítványon keresztül 10,1 milliárd márkát fizetett ki a kényszermunkára elhurcoltak hozzátartozóinak, és a túlélőknek.
  Akkor miért kell még 2012-ig a magyar adófizetők pénzéből tovább kárpótolni a kényszermunkára elhurcoltak leszármazottait?

  A magyar kormány, a magyar adófizetők befizetéseiből Gyurcsány Ferenc félre-kormányzása idején újabb, 21 millió dolláros kárpótlást indított el a kényszermunkára elhurcoltak hozzátartozói részére, amelyet több részletben 2012-ig utal át a magyar állam, Feldmáyer Péter szavai szerint ,,egykor itt élő, ma többségükben izraeli állampolgárok bankszámlájára!!!
  A magyaroknak azt tanítják az iskolákban, a Parlamentben, és a médiákban, hogy béküljünk meg Trianonnal, a Donnal, és minden múltbéli magyar tragédiánkkal.
  Ha a magyarságnak meg kell békülnie kárpótlás nélkül minden múltbéli tragédiájával, akkor ugyanezen alapon a zsidóságnak is meg kellett volna békülnie a több mint 50 éve történt holokauszttal. De nem, ők új világvallást kreáltak belőle, örök bűnbakká, és adóssá téve Németországot, és Magyarországot is.
  A kilencgyermekes katolikus, hajdúsámsoni nagyapámat is elvitték kényszermunkára a németek, még sem fizetett senki sem kárpótlást az árváknak! Az elutasító indok az volt, hogy már vége a kárpótlásoknak!

  Tisztelt Elnök Úr!
  Mi közöm nekem, Önnek, és a gyermekeinknek a holocausthoz?
  Miért fizessek én az adómból izraeli állampolgároknak, immár sokadik kárpótlást egy olyan népirtásért, amelynek részleteit, és megtörténtét a mai napig sokan vitatják történész körökben is?

  1: A MAZSÖK honlapján olvasható:
  Kárpótlások
  A holokauszt túlélők számára a MAZSÖK korábban folyósította a Német és az Osztrák kárpótlást ,valamint a Svájci humanitárius segítséget. Ezek a projektek évekkel ezelőtt lezárultak újabb igénylést beadni már nem lehet. Folyamatban vannak a következő projektek:
  A magyar kormány által biztosított életjáradék folyósítása, a kapcsolódó jogszabályt lásd az 1997 évi X. törvény keretében. Jelentkezni a MAZSÖK ügyfélszolgálatán lehet telefonon, e-mail útján vagy személyesen


  Kiegészítő juttatás biztosítása azoknak, akik bizonyíthatóan az üldöztetésből eredően munkaképességüket legalább 67%-ban elveszítették, a kapcsolódó jogszabály lásd 2005. évi XXXI. törvény keretében. Jelentkezni a MAZSÖK ügyfélszolgálatán lehet telefonon, e-mail útján vagy személyesen.

  Magyar Hírlap: Zsidókra van pénz: most éppen 21 millió dollár 2008-02-06.
  Még nem hozták nyilvánosságra azt a 21 millió dolláros támogatási szerződést, amelyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium decemberben kötött a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvánnyal (Mazsök) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz). A tárca nyilatkozata szerint a dollármilliók egyfajta kompenzációja egy az aranyvonathoz kapcsolódó perben megítélt összegnek, a kamatok pedig a Mazsihiszt illetik kiegészítő támogatásként. Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója viszont mást mond mind a kifizetés okáról, mind a felhasználható kamatok irányáról.


  A Magyar Hírlap birtokába jutott dokumentumok (lásd alább egyiket) szerint egy 2007. november 27-i kormányhatározat alapján a zsidó közösségi vagyoni igények feltárását és rendezését koordináló tárcaközi bizottságot hoztak létre. A testület 2007. december 12-én döntött egyrészt arról, hogy biztosítja a még élő és még mindig telhetetlen egykori kétkezi munkások további anyagi támogatását, másrészt a zsidó közösségek igényeit a felek közti kompromisszumos megoldással zárja le. A kormány erre 21 millió dollár támogatást nyújt, 12,6 millió dollárt már a múlt év végén kifizettek, a fennmaradó részt 2011-ben és 2012-ben folyósítják, mindkét évben 4,2-4,2 millió dollár értékben. Az erről szóló támogatási szerződést az Oktatási és Kulturális Minisztérium kötötte támogatóként a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével mint jogosulttal. Kedvezményezettként a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványt jelölik meg a hivatalos iratban.


  A szerződést a minisztérium részéről Hiller István látta el kézjegyével, a Mazsök és a Mazsihisz nevében pedig Zoltai Gusztáv, valamint Herczog László írta alá. A kontraktus szerint a Magyarországon és a hazánkból elszármazott jogosultaknak a kedvezményezett, azaz a Mazsök fizeti ki az összegeket.

  Az Oktatási és Kulturális Minisztériumban megerősítették az információkat. Galik Gábor, az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy a 21 millió dollár egy floridai bíróság által, az aranyvonathoz kapcsolódó perben megítélt összegnek megfelelő kompenzáció (mi közünk a floridai perekhez?), amelyet a magyar állam így egyenlít ki. A szerződésben foglalt, a kamatoknak megfelelő összeg a Mazsihiszt illeti meg.


  A lap megkereste Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz ügyvezető igazgatóját, egyben a Mazsök kuratóriumi társelnökét, szerinte a kamatok nem kiegészítő járadékként illetik meg őket, az összeget pedig nem a bíróság által megítélt pénz kifizetésére fordítják.
  "Ez az összeg a párizsi békeszerződésben foglalt úgynevezett uratlan vagyonról rendelkezik. Az összeget az elvett zsidó ingatlanok után a Magyarországon és az itthonról elszármazott holokauszttúlélők, valamint leszármazottaik kapják különböző támogatások formájában. Mi kiegészítő járadékot nem kapunk az államtól, nem is kértünk korábban sem." A kamatoknak megfelelő összeget, amelyhez a Mazsihisz a szerződés értelmében hozzájut, a hazai - "kárpótlások" hiányában rendkívül szegény - lágerszökevények étkezési, egészségügyi, közüzemiszámla-fizetési, meleg étel házhoz szállítási támogatására fordítják.


  A szerződés valóban nem tér ki az összeg pontos kifizetési okára, csak annyit rögzít: "A Magyar Köztársaság Kormánya az örökös nélkül elhalt zsidó származású, vallású sérelmet szenvedett személyek után a zsidó közösségi vagyoni igények rendezését koordináló Tárcaközi Bizottság létrehozásáról szóló 1091/2007 (XI. 27.) Kormányhatározat alapján létrehozta a zsidó közösségi vagyoni igények és feltárását és rendezését koordináló Tárcaközi Bizottságot." A bizottság tagjait a továbbiakban nem részletezi a hivatalos irat, és arra sem tér ki, hogy az átutalt dollármilliókat pontosan mikor továbbítja a jogosultaknak a Mazsihisz és a Mazsök.


  Ezzel kapcsolatban ez áll az iratban: "A Kormány által biztosított összeg alapján megvalósítandó kifizetések a jogosultak egyéni körülményeinek figyelembevételével, a prioritás elve mellett valósulnak meg, melynek a Magyarországon és Magyarországon kívül élő jogosultak részére történő kifizetéséről a Kedvezményezett (Mazsök - a szerk.) gondoskodik, a támogatás kamatának megfelelő összegek pedig a Jogosultat (Mazsihisz - a szerk.) illetik meg, amelyet működési költségeire használhat fel. Az összeg csak alacsony kockázatú értékpapírba fektethető."


  Kérdés, hogy erről a támogatásról miért nem beszélt sem a kormányszóvivői iroda, sem a minisztérium, miközben a "holokauszt áldozatainak" kárpótlásáról van szó. Információink szerint a sebtében aláírt dokumentum a Mazsök kurátoraiban is több kérdést felvetett a támogatások, kárpótlások lebonyolításának szabályait illetően - írja a Magyar Hírlap.

  Tisztelt Elnök Úr!

  Sok aggódó magyar honfitársam nevében arra kérem, hogy vizsgáltassa ki a fenti eseményeket, és a jog keretei között mindent tegyen meg azért, hogy ne léphessen életbe a kötelező holokauszt törvény, és állítsák le a holokauszt kárpótlásokat.

  Nincs miből fizetnünk, már a kivándorlásra sincs pénzünk. Nem is akarunk fizetni, mivel semmi közünk a holokauszthoz. Kérjük a már kifizetett 12,6 millió dollár visszautalását a Magyar Államkincstárnak!

  Segítségében bízva, várom válaszát!
  Honfitársi üdvözlettel:
  Iványi Sándor, két kisgyermekes családapa "”
 • 6. bánki 2011. december 03. 12:50
  „Nincs hírértéke ?

  4. papika56 2011.12.02. 20:52

  ,,A holokauszt magyar áldozatainak hozzátartozói egy chicagói bíróságon beperelték a MÁV-ot, amiért a társaság a II. világháború alatt szerelvényeket biztosított a zsidók deportálásához. Állításuk szerint keresetüket kilenc évnyi kutatómunka előzte meg, 240 millió dollár vagyoni kár és egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik."”
 • 5. macs 2011. december 03. 10:26
  „Tudja valaki, hogy mit mondanak az idevonatkozó szlovák törvények? Én úgy tudom, hogy csak egy állampolgárságot fogadnak el, vagyis aki felveszi egy másik ország állampolgárságát elveszti a szlovákot. Talán előbb meg kellett volna állapodni a kettős állampolgárságról.”
 • 4. vidékipolgár 2011. december 03. 02:07
  „4. papika56 2011.12.02. 20:52
  Mert Te mit döntessz???
  Elképzelhető e részedről, hogy holnaptól a várost ahol laksz pl.:Szerbiához csatolják?
  Ugye nem nagyon! Téged mindenesetre nem sokan kérdeznének, hogy csatolható e vagy sem, csatolnák és Neked is döntened kellene, hogy hova tartozol. (Ez bizonyára olyan könnyed ábrándozás...!!!)
  Mindent otthagyni és a 0-ról indítani vagy a szülővárosodban maradsz ami már nem az ami volt és másodrendűként élhetsz ha engedik. Nos Te mit döntessz???”
 • 3. papika56 2011. december 02. 20:52
  „Döntsék el --ide v- oda tartoznak.
  Érdekes, hogy nem rohantak a kettős állampolgárságért pl. az osztrákok???? vajon miért ???????
  Én a választojogot sem adnám ! Mi se szavazunk pl. romániában !--miközünk hozzá náluk mi van! Nekem NE döntsön egy 500--1000km-re élő --olyan magyar --aki mág életében nem volt itt Magyarországon !!!
  Ha itt lakik--adózik --akkor igen !”
 • 2. nelek 2011. december 02. 20:34
  „Valószínű, hogy van még Szlovákiában másféle kettős állampolgárságú ember is. Vajon azokat is megfosztják majd a szlováktól, vagy csak a magyart illeti ilyen kitüntetett figyelem?”
 • 1. orosházi 2011. december 02. 19:16
  „Aki kötözködik a hatalommal az így járhat!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rács mögött marad Julija Timosenko

A bíróság december 13-ra tűzte ki a volt ukrán kormányfő ítélete elleni fellebbezés érdemi… Tovább olvasom