Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Egyelőre ˝megmenekültek˝ szökőmásodpercek

A szökőmásodpercek eltörléséről szóló kezdeményezéssel kapcsolatban az ITU több tagállama által megfogalmazott felvetéseket kell tisztázni.
Nem sikerült egyetértésre jutni a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) Genfben zajló tanácskozásán csütörtökön a 40 éve bevezetett szökőmásodpercek eltörléséről, ezért az ügyet tovább tárgyalják munkacsoportban.

A szökőmásodpercek eltörléséről szóló kezdeményezéssel kapcsolatban az ITU több tagállama által megfogalmazott felvetéseket kell tisztázni, mielőtt végleges döntés születne - jelentette ki Alan Jamieson, a közgyűlés elnöke háromórás vita után.

Jamieson szerint közgyűlés 70 országának mintegy 700 küldötte nagyon megosztott volt a szökőmásodpercek eltörlését illetően. "Vannak, akik támogatják, vannak akik ellenzik és olyanok is, akik úgy érzik, nem rendelkeznek elég információval ahhoz, hogy állást foglaljanak. És ez a legfontosabb" - fűzte hozzá.

A szökőmásodperceket 1972-ben vezették be az összehangolt világidő, az UTC részeként. A Föld forgási sebességére alapozott világidő mellett azonban megjelent a nemzetközi atomidő is. Ezzel a folytonos skálával pontosan lehet mérni az időt, mert független a Föld forgásától.

Mint Vincent Meens, az ITU szakértői csoportjának vezetője elmondta, a szökőmásodperc megszüntetése nagyon fontos döntés, mert egy jóval állandóbb időmérést tesz lehetővé a maihoz képest. "Az idő nagyon-nagyon fontos a rádiókommunikációs rendszerek szinkronizálásához. Például sok rendszer GPS-időt használ saját maga szinkronizálásához, és igen fontos lenne mindenkinek, hogy ugyanazt az időt mérje" - utalt a műholdas helymeghatározó rendszerekre, amelyeket ezredmásodperces pontossággal kell összehangolni.

Az ENSZ genfi székhelyű szakosított szervezete, a Nemzetközi Távközlési Unió felel a nemzetközi kommunikációs szabványok összehangolásáért.

Az elmúlt negyven évben 34 másodpercet kellett hozzáadni az UTC-hez, legutóbb 2008 utolsó pillanatához, előtte pedig 2005 szilveszterén került erre sor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radioaktív anyagot loptak egy atomerőműből

Radioaktív anyagot loptak egy egyiptomi atomerőműből az ország földközi-tengeri partján, ed-Dabaában. Tovább olvasom