Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Egyiptom - Folytatódó összecsapások Kairó központjában

Folytatódnak az összecsapások Kairó központjában, a Tahrír téren és környékén: Hoszni Mubarak elnök hívei áttörték a szembenállókat szétválasztó katonai kordont, a két tábor kövekkel dobálta egymást, majd a hadsereg harckocsijai visszavonulásra késztették a kormánypártiakat.

A csata ezután egy szomszédos kis utcába helyeződött át, ahol a kormány hívei benzinespalackokat kezdtek hajigálni, és lövések is hallatszottak. Mintegy 150 fiatal köveket szedett össze a Mohammed Hagag utca egy üres telkén, hogy az összetűzés színhelyére vigye azokat, miközben sebesülteket szállítottak a közeli kórházakba. Az ITAR-TASZSZ hírügynökség értesülése szerint a katonák a levegőbe kezdtek lőni.

A lengyel köztévé három munkatársát (Piotr Górecki újságírót, valamint operatőrét és hangtechnikusát) előállította csütörtökön az egyiptomi rendőrség - közölte a csatorna egyik illetékese, Piotr Krysiak. Egyéb részlettel nem tudott szolgálni. Előző nap az összecsapásokban megsebesült az egyik fő görög lapnak dolgozó újságíró. A Katerimini című újságnak a tüntetésekről tudósító munkatársa kórházba került, de élete nincs veszélyben - közölte egy athéni kormányforrás.

Folytatódó összecsapások Kairó központjában. Fotó: MTI/EPA/KHALED ELFIQI
Folytatódó összecsapások Kairó központjában.
Fotó: MTI/EPA/KHALED ELFIQI

Az AP hírügynökség tudósítója ezután arról számolt be, hogy a hadsereg elkezdte összeszedni az újságírókat a harcok színhelyén, állítólag azért, hogy megvédje őket az egymással szemben álló tüntetőktől. Külföldi fotósok arról számoltak be, hogy egy sor támadás érte őket csütörtök reggel a Tahrír tér közelében. Egy görög fotóst lábon szúrtak.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű, New York-i székhelyű szervezet szerint a külföldi és egyiptomi újságírók elleni támadások célja a heves összecsapások közepette az, hogy leplezzék a cenzúrát és a megfélemlítést. "Az egyiptomi kormány stratégiája az események tanúinak eltüntetése" - mondta Mohammed Abdel-Dajem, a CPJ közel-keleti és észak-afrikai koordinátora.

Az ENSZ ciprusi békemissziójának szóvivője azt közölte, hogy a világszervet Egyiptomban állomásozó, 350 főnyi kontingensét és hozzátartozóikat még csütörtökön kivonják, Ciprusra vagy az Egyesült Arab Emírségekbe, Dubajba viszik az ENSZ által bérelt chartergépeken. Rolando Gómez elmondta, hogy az ENSZ-stáb néhány tagja Egyiptomban marad az "alapvető funkciók" további ellátására.

A két tábor kövekkel dobálta egymást, Fotó: MTI/EPA/KHALED ELFIQI
A két tábor kövekkel dobálta egymást.
Fotó: MTI/EPA/KHALED ELFIQI

Korábban írtuk:

Négy ember meghalt csütörtök hajnalban azokban az összecsapásokban, amelyek még előző nap kezdődtek Kairóban Hoszni Mubarak elnök hívei és ellenfelei között.


Az áldozatok az elnök lemondását követelők közül kerültek ki és a Tahrír téren vesztették életüket, szemtanúk szerint a térhez közel eső Október 6. hídról lőtték le őket.

Az éjszaka a téren a két tábor közötti harc jegyében telt el, jobbára kövekkel és botokkal, bár több ízben hajítottak a felek egymás felé benzines palackokat. Kórházi források szerint 630 fölött van a legújabban megsebesültek száma.

A kairói tüntetések, amelyek január 25-én kezdődtek, szerdán fajultak el, azután, hogy Mubarak előző éjjel jelezte: szeptemberig a helyén marad, az akkori választásokon viszont nem indul. Ezután jelentek meg az utcán az elnök hívei, akik szerint az államfővel szembeni követelések teljesültek, nincs ok a további tiltakozásokra. Az elnök lemondását követelők nem így látják, ők azonnali távozását követelik jelszavaikban és transzparenseiken.

Nehezen ellenőrizhető híresztelések kaptak lábra a heves összecsapások magyarázataként. Ezek a külföldi összeesküvéstől a gengszterek utcai megjelenéséig terjednek. Az al-Maszri al-Jóm című független lap csütörtöki számában azt írta, hogy azok a lovasok, akik a Tahrír téren végigrobogtak előző nap, és hosszú botjaikkal ütötték-verték az útjukba kerülőket, bűnözők voltak, akiket hírek szerint az uralkodó Nemzeti Demokrata Párt képviselői bíztak meg.

Az egyiptomi főváros bejáratait a hadsereg és az elnök lemondását követelők közül spontán módon toborzott civilek - jobbára fiatalemberek - ellenőrzik sűrű egymásutánban elhelyezett ellenőrzőpontokon. A rendőrség az utcán nem látható.

A hadsereg csütörtök délelőtt cáfolt egy korábban napvilágot látott hírt, amely szerint letartóztatott egy csoportot az elnök lemondását követelők soraiból. Külön felhívásban tartotta szükségesnek figyelmeztetni a lakosságot, hogy mindenki óvakodjon lopott katonai egyenruhát ölteni, mert ez súlyos büntetést von maga után.

Az egyiptomi gazdaságnak a bezárt boltok és bankok, a szünetelő tőzsde, általában a válság egyelőre felmérhetetlen károkat okoz.

Az internet és a mobiltelefon-hálózatok - a világon sehol sem látott több napos szünet után - szerdán helyreálltak, bár a feltöltőkártyákért sok helyen sorba kell állni.

Olvasóink írták

 • 2. történész 2011. február 03. 19:24
  „Megint kakiba léptünnnnkkkkkk:
  Nemrég Egyiptomban járván Orbán Viktor például azzal vádolta meg Gyurcsány Ferencet, hogy tréfásnak szánt 2005-ös nyilatkozatával - ,,terrorista" szaúdi labdarúgókkal viccelődött - eljátszotta az arab világ jóindulatát. Pár napra rá jött a riposzt Gyurcsánytól: Kairóban Orbán Egyiptom kulcsszerepét emlegette a térség stabilitásában, erre napokon belül ,,nesze neki, lázad a fél ország".

  Orbán valóban a lehető legrosszabb pillanatban tárgyalt az ,,optimista" Hoszni Mubarak elnökkel. Ahogy kitette a lábát Egyiptomból, Mubaraknak de facto már vége is volt. Ami írható a politikai vakság vagy inkább a magyar előkészítő diplomácia számlájára. Emellett semmivel nem támasztható alá, hogy elődje ,,idétlenkedése" nehezen gyógyítható sebet ütött a magyar-arab kapcsolatokon, amit neki kéne meggyógyítania. Az viszont igaz volt és ma is az, hogy Egyiptomtól függ annak az egész térségnek a stabilitása, nem utolsósorban Izrael biztonsága. Ezt a tézist nyugodtan ki lehet emelni Orbán kairói vizitjének szerencsétlen kontextusából. Kár, hogy a magyar EU-elnök kormányfő hangját még csak hallani sem lehet mindama állásfoglalások között, amelyek az egyiptomi ,,forradalom" lehetséges kiútjait mérlegelik.

  De a lényeg:Olyanokra, amelyek Orbánék szerint a mindent elrontó Medgyessy-Gyurcsány-érában az orosz-magyar kapcsolatokat állítólag átszőtték. Nos ha igen, replikázik a Regnum, nevezze meg a nagykövet, hogy a korrupcióhoz szükséges két fél közül orosz oldalon kire gondolt: kormánytényezőkre vagy magáncégek menedzsmentjére? Mert ennek a fele se tréfa.
  Regnum úgy döntött, hogy feltárja, mi történik ma az államközi kapcsolatokban. Röviden: semmi. A november végi Putyin-Orbán-találkozó épp úgy eredménytelen volt, mint Fellegi miniszter január 17-i villámlátogatása. Őt, az orosz-magyar kormányközi vegyes bizottság társelnökét még orosz partnere se fogadta.
  http://nol.hu/kulfold/20110203-ujra_0-6”
 • 1. queenmargareth 2011. február 03. 18:10
  „Érdekes, hogy mennyien ezen eseményeket Mo-ra szeretnék vonatkoztatni-szerencsére nem vérfürdővel, de ide már nem ír senki. Így nem érdekes...mi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Yasi hurrikán lecsapott Ausztrália északkeleti partjaira - Képgaléria!

Helyi idő szerint csütörtök hajnalban elérte Ausztrália északkeleti részét a Yasi nevű hurrikán,… Tovább olvasom