Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Egymillió uniós lakos sürgeti a génkezelt növények tilalmá

A génkezelt növények tilalmát sürgető beadványt intéznek környezetvédelmi szervezetek az Európai Unióhoz, egymillió állampolgár aláírásával - jelentette be Brüsszelben szerdán a Greenpeace, amely az Avaaz civil szervezettel közösen irányította az aláírásgyűjtést.
Ez az első olyan petíció, amely a tavaly hatályba lépett Lisszaboni Szerződés egy újítása, a civil kezdeményezés keretében született - derül ki a Greenpeace közleményéből.

Az aláírók azt szeretnék elérni, hogy az EU-ban vezessenek be moratóriumot a génkezelt termékek (GM) termesztésére, amíg nem állnak rendelkezésre hatékonyabb hatásvizsgálatok a témában.
Az unió tagországai megosztottak a GM növények engedélyezésének ügyében, több tagállamban, így Magyarországon is termesztési tilalmat tartanak fenn.

Professzorkám. Itt az ideje, hogy megvitassuk az elméletének a hibáit.
Professzorkám. Itt az ideje, hogy megvitassuk az elméletének a hibáit. - Ez van. Túl messzire mentünk a genetikai módosítással.
http://www.cartoonstock.com/directory/o/organic_vegetables.asp

A Lisszaboni Szerződéssel bevezetett polgári kezdeményezés azt teszi lehetővé, hogy a lakosság közvetlenül kezdeményezze uniós jogszabályok megalkotását.

Európai bizottsági illetékesek mindazonáltal szerdán emlékeztetettek arra, hogy a Greenpeace és az Avaaz akciója még kicsit korai, ugyanis az EU-tagországok még nem állapodtak meg a szerződésben részletesen nem kidolgozott polgári kezdeményezés részletes szabályaiban.
A brüsszeli bizottság megtette már a maga javaslatát, de arról egyelőre nem született megegyezés.

Szintén javasolta már az uniós végrehajtó testület a génkezelt növényekre vonatkozó szabályozás reformját, amely lehetővé tenné, hogy minden tagország maga döntsön a termesztés és forgalmazás ügyében, de a tagállamok körében még ennek vitája sem zárult le. +++
kvb/guz

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörösiszap-tragédia a New York Timesban is

A címlapján, a fejléc alatt közölt fotóval harangozta be a magyarországi vörösiszap-tragédiáról… Tovább olvasom