Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Éhségsztrájk a török parlamentben

Éhségsztrájkot kezdett kedden a török parlamentben négy képviselő tiltakozásul az ellen, hogy elutasították öt, jelenleg őrizetben tartott kurd parlamenti képviselő szabadlábra helyezési kérelmét.
Az éhségsztrájkolók, akik a 2012-ben megalakult kurdpárti Demokrata Néppárt (HDP) tagjai, amiatt tiltakoznak, hogy a diyarbakiri bíróság nem vette figyelembe a török alkotmánybíróság egy múlt heti, hasonló ügyben hozott határozatát, amely jogsértőnek mondta ki Mustafa Balbay ellenzéki újságíró 2009 óta tartó bebörtönzését. Az újságírót, akit 2011-ben a legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben parlamenti képviselőnek választottak meg, a döntés nyomán szabadon engedték börtönéből, ahol a kormányellenes összeesküvés vádjával rá kiszabott 35 éves büntetését töltötte. Balbay szabadon bocsátása után több megfigyelő úgy nyilatkozott, elképzelhető, hogy az alkotmánybíróság döntése nyomán hamarosan más olyan elítéltek is - leginkább kurd aktivisták - visszanyerhetik szabadságukat, akik a 2011-es választásokon bejutottak a parlamentbe.

A délkelet-törökországi, többségében kurdok lakta Diyarbakir bírósága azonban figyelmen kívül hagyta az alkotmánybírósági döntést, és elrendelte a kurdokat támogató Béke és Demokrácia Párt (BDP) öt képviselőjének további őrizetben tartását. A képviselők 2010 óta vannak rács mögött a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) fűződő állítólagos kapcsolatuk miatt.

Ertugrul Kürkcü, a HDP egyik éhségsztrájkoló tagja arról beszélt újságírók előtt, hogy az igazságszolgáltatás kettős mércét alkalmaz, hátrányosan megkülönböztetve a kurdokat.

A tiltakozó akciót a képviselők a parlament épületében legfeljebb péntek estig tudják folytatni, mert azt követően a törvényhozói munka szünetel, a képviselők szabadságra mennek.

A BDP egyik képviselője, Pervin Buldan is elfogadhatatlannak nevezte a diyarbakiri bíróság döntését, és arra figyelmeztetett, hogy képviselőinek további rács mögött tartása veszélyeztetheti az Ankara és a PKK közötti megbékélési folyamatot. A kurd mozgalom egyik fő követelése, hogy bocsássák szabadon a PKK-val fenntartott kapcsolatokkal gyanúsított foglyokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kancellárrá választották Angela Merkelt

A konzervatív CDU 59 éves elnöke 2005 óta vezeti a német kormányt, harmadszor választották meg… Tovább olvasom