Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Éhségsztrájkba kezd az ellenzéki vezető

Szerbia - Szerbia vezető ellenzéki politikusa 50 ezres tömeg előtt jelentette be szombaton, hogy addig éhségsztrájkol, amíg a kormány bele nem egyezik az előre hozott választásokba.
Boris Tadic elnök Európa-barát koalíciós kormánya 2008 óta vezeti az országot, ahol a gazdasági nehézségek és az EU-integráció lelassulása miatt egyre nő az elégedetlenség. A következő választás 2012-ben esedékes.

"Reggeltől kezdve nem vettem magamhoz sem ételt, sem vizet. Az üzenem Tadicnak, hogy ha valami rossz történne velem, írja ki a választásokat" - mondta Tomislav Nikolic, a konzervatív Szerb Haladó Párt (SNS) vezetője Belgrádban.

"Új, őszinte kormányra van szükségünk, amely nem fog hazudni, és lopni az emberektől" - magyarázta az 53 éves Veljo Stanic, aki a délnyugati Pozega városából érkezett.

A tiltakozásra kivezényelték a biztonsági erőket is. "Mérhetetlenül rokonszenvezek ezekkel az emberekkel: szegények, éhesek, és ezért a kormány a hibás" - mondta egy rendőr.

"Mentsd meg Szerbiát, és végezz magaddal, Borisz!" - kiabálták az emberek Tadicra utalva. A tiltakozók "Le a tolvajokkal!" és "Az emberek igazságot, munkát és fejlődést akarnak!" feliratú táblákat tartottak a magasba.

Tadic csütörtökön találkozott Nikoliccsal, akinek elmondta, hogy az EU-tagjelölti státus eléréséig nem ír ki választásokat. Belgrád azt reméli, hogy még idén beléphet a csatlakozásra várók sorába.

"Megértem néhány ellenzéki párt türelmetlenségét és idegességét, de Szerbiának stabilitásra van szüksége a bizonytalanság és az erőszakkal való állandó, burkolt fenyegetések helyett" - hangsúlyozta az elnök.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakozások Horvátországban Gotovina börtönbüntetése miatt

Horvátország - A hágai Nemzetközi Törvényszék pénteki ítélethirdetése, a Horvátországban sokak… Tovább olvasom