Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Élesen bírálta Ausztriát a litván kormányfő

Élesen bírálta szombat este a litván kormányfő Ausztriát, amiért az osztrák hatóságok szabadon engedtek egy orosz állampolgárt, az Alfa szovjet különleges egység egykori parancsnokát, akit Litvániában háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolnak.
"Ausztria semmibe vette az európai szolidaritást egy olyan ügyben, amely nagyon fontos Litvániának" - közölte Andrius Kubilius litván miniszterelnök két nappal azután, hogy a Bécs melletti schwechati repülőtéren csütörtökön őrizetbe vettek, majd egy nappal később elengedtek egy orosz állampolgárt, bizonyos Mihail Golovatovot.

Hírek szerint hétfőn Vilniusban berendelik a litván külügyminisztériumba Ausztria litvániai nagykövetét, és tiltakozó jegyzéket nyújtanak át neki.

A balti ország előzőleg "meggyőző magyarázatot" követelt az osztrák hatóságoktól arra, miért engedték el a 62 éves oroszt, aki ellen tavaly óta nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. A litván főügyészség állítólag nagyon rövid időn belül elküldte Bécsnek a Golovatov elleni vádak és az elfogatóparancs német fordítását. Az a gyanúnk, hogy Oroszország nyomást gyakorolt Ausztriára - mondta a litván külügyminisztérium egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője.

Az osztrák hatóságok közölték, a litván fél által eléjük tárt bizonyítékok nem voltak egyértelműek, ezért bocsátották szabadon az orosz állampolgárt.

A vád szerint Golovatov a vilniusi tv-torony elleni 1991. januári ostromot végrehajtó Alfa szovjet különleges egység parancsnokaként felelős 14 ember haláláért. A szovjet egységek 1991. január 13-án hajnalban megostromolták a vilniusi tv-tornyot, amelybe rendszerellenes, Litvánia függetlenségét követelő ellenzékiek vették be magukat. Az akcióban 13 fegyvertelen civil - és baráti tűzben egy szovjet katona - vesztette életét, csaknem 700-an megsebesültek.

A "véres vasárnapként" is emlegetett ostrom ügyében elítéltek hat litvánt, akik a szovjet időszakban magas beosztást töltöttek be. Vádat emeltek még 21 orosz és két fehérorosz állampolgár ellen is, de őket Moszkva és Minszk nem hajlandó kiadni Litvániának.

A balti ország 1990 márciusában nyilvánította ki függetlenségét, amelyet a Szovjetunió csak négy hónappal a szövetségi állam hivatalos megszűnése előtt, 1991 szeptemberében ismert el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagymamakorú bébiszittereket keresnek Németországban

"Ausztráliában élő család, négyéves és kétéves gyermekkel három-hat hónapra német nagymamát keres bébiszitternek." Tovább olvasom