Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Elfogadta a tanács az EU többéves keretköltségvetését

Az EP novemberben bólintott rá az MFF-re, miután sikerült kompromisszumra jutni a tanáccsal az uniós pénzek felhasználásának részletszabályairól.
Elfogadta hétfőn a tagállamok szakminisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsa az EU következő, 2014 és 2020 közötti hétéves időszakra vonatkozó keretköltségvetését (multi-annual financial framework, MFF).

Az Európai Parlament (EP) novemberben bólintott rá az MFF-re, miután sikerült kompromisszumra jutni a tanáccsal az uniós pénzek felhasználásának részletszabályairól. A tanács formális hozzájárulásával az utolsó akadály is elhárult annak útjából, hogy életbe léphessen az EU hétéves büdzséje.

Az EU 2014 és 2020 közötti teljes költségvetése 2011-es árakon összesen 960 milliárd euró kötelezettségvállalást és 908 milliárd euró kifizetést tesz majd lehetővé.

Ez a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1, illetve 0,95 százaléka.

Az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács februárban állapodott meg az MFF fő számairól csökkentve az EU költségvetési keretét az előző időszakhoz képest. A kompromisszum a 2007 és 2013 közötti periódushoz képest a kötelezettségvállalások szintjét 3,5 százalékkal nyeste vissza, a kifizetések pedig 3,7 százalékkal csökkennek, miközben az EU feladatkörei jelentősen bővültek, s a legutóbbi MFF kialkudása óta 3 állammal bővült is a szervezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kőként zuhant egy pubra a rendőrségi helikopter - fotók

A Glasgowban történt helikopterbalesetnek már kilenc halálos áldozata van. Sok a sérült. Tovább olvasom