Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Elhunyt Jehuda Lahav

Nyolcvanéves korában risón-lecijóni otthonában meghalt Jehuda Lahav, a MÚOSZ Aranytollával kitüntetett izraeli-magyar újságíró - tudatta hétfőn az elhunyt családja.
Jehuda Lahav 1930-ban született Kassán Weiszlovits Istvánként, és 1949-től élt Izraelben. A Kol-Haám, majd a Jediót Ahronót munkatársa volt, s 1989 és 1994 között ez utóbbi újság, majd a Háárec közép-európai tudósítójaként dolgozott, budapesti székhellyel.

1994 után a Népszabadságot, majd a Népszavát tudósította Izraelből. Magyarul két könyve jelent meg: Sebhelyes élet című önéletrajza és az Együttélésre ítélve című cikkgyűjtemény.

Olvasóink írták

 • 1. dodó 2010. július 05. 16:13
  „E szép megemlékezésben érdekes módon nem esik szó a párját ritkító aljas magyarellenességéről és talmudista rágalomhadjáratáról.

  "Újabb magyargyűlölő fejezte be tevékenységét:
  Lahav, akinek héber neve magyarul pengét és lángot jelent, Eperjesen, Weiszlovits István néven látta meg a napvilágot. A Jozef Tiso irányította szlovák fasiszták a második világháború idején a szüleit deportálták, és a németek megölték ?ket.
  A mi Júdásunkat (a Jehuda latin változata) viszont serdülő ifjú korában még idejében Magyarországra menekítették, s a magyar nép tisztességének köszönhetően Budapesten sértetlenül megérte a szovjet megszállók megérkezését. Élete megmentését azonban úgy hálálta meg, hogy szlovák és magyar nyelvtudását kihasználva önként ajánlkozott a Vörös Hadsereg tolmácsának. A szovjet megszállókkal Budapestről előbb az ország nyugati részeibe, majd szülőföldjére, a Felvidékre tartott, és tolmácsként mindenütt aljas módon kivette részét a magyar lakosság és a honvédség elfogott katonái elleni orosz atrocitásokból. Lahav erre nyilván azt mondaná, hogy ő csak a fasiszták ellen tevékenykedett.
  Magyarellenes pályafutását pedig ugyanolyan hévvel folytatta a háború után is, immár tollal."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhordják az olasz műemlékeket

Ki ne akarna szuvenírt az olaszországi műemlékekről? Csakhogy a turisták egy része nem elégszik meg… Tovább olvasom