Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Ellenzéki vezetőket is előállítottak a moszkvai Putyin-ellenes tüntetésről

Az orosz rohamrendőrség szombaton több embert, köztük legalább négy ismert ellenzékit állított elő egy nem engedélyezett moszkvai megmozdulásról, amelyet Vlagyimir Putyin elnök ellen szerveztek.
A volt szovjet titkosrendőrség, a KGB egykori székháza előtt tartott tüntetésen őrizetbe vették Alekszaj Navalnij ellenzéki bloggert, Szergej Udalcovot, a Baloldali Front vezetőjét, továbbá Ilja Jasint és Kszenyija Szobcsak tévés műsorvezetőt. A rendőrség szerint Udalcovot, Jasint és Szobcsakot mint a tüntetés szervezőit, a többieket pedig mint törvénytelen rendezvényen való részvételre buzdító személyeket vették őrizetbe. A hatóságok szerint a Lubjanka téren mintegy 500-an jelentek meg, akiknek a fele újságíró és blogger.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának a csendes megemlékezésnek indult tiltakozó megmozdulás résztvevői megerősítették, hogy a rendőrség által közölteknél jóval többen, szerintük több ezren vettek részt az akcióban.

Az ellenzék felhívására azzal a céllal gyűltek össze a Lubjanka téren, hogy kifejezzék támogatásukat a politikai elnyomás áldozataival, így a május eleje óta őrizetbe vett ellenzékiekkel. Nagyon sokan egy-egy szál fehér virággal jelentek meg a - szovjet idők büntetőtáborairól ismert - Szoloveckij-szigetekről származó emlékkőnél. A résztvevők között sokan viselték a békés ellenzéki tiltakozás jelképét, a fehér szalagot.

A Lubjanka térhez és környékére a rendőrség nagy erőkkel vonult fel. Egy asszony, már a teret elhagyva azt mondta: amiatt távozott - miután lerakta a virágot az emlékműnél -, mert fél. Egy másik középkorú nő bátran nyilatkozott a sajtónak, és Vlagyimir Putyint, valamint a hatalom tétlenségét bíráló saját készítésű plakátokat kötözött fel egy fa ágaira. Ismerőse is elmondta: nem tart semmitől, és örömmel állapította meg, hogy sokan eljöttek azok közül, akikkel együtt több ellenzéki megmozduláson részt vett. "Elegünk van, tennünk kell valamit" - mondta az orvosként dolgozó moszkvai asszony.

A rendőrség többször felszólította az egybegyűlteket, hogy hagyják el a teret, mielőtt elkezdték kiszorítani a tömeget a Lubjanka térről. Kora estére a Lubjanka téren már csak a rohamrendőrök maradtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyelország már 2016-ban be tudná vezeti az eurót

Az euróövezeti tagság legnagyobb kelet-európai várományosa ezidáig csak a "távoli jövő"… Tovább olvasom