Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Eltemették Borisz Nyemcovot - fotók

Ezrek vettek végső búcsút a meggyilkolt orosz ellenzéki politikustól.
Egyházi szertartással eltemették Borisz Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikust, volt miniszterelnök-helyettest kedden a moszkvai trojekurovói temetőben.

gfg
Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető koporsóját viszik a moszkvai Szaharov Központban rendezett temetésén március 3-án, három nappal az után, hogy a politikus gyilkosság áldozatául esett.
Fotó: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

A politikust hozzátartozóin kívül mintegy 600 ember kísérte el utolsó útjára. Egyharmaduk a sajtót képviselte. Nyemcov harcostársai közül Mihail Kaszjanov volt orosz kormányfő, az RPR-Parnasz (Orosz Köztársaság Párt - Népszabadság párt) társelnöke is megjelent a temetőben, ahol orosz ortodox pópa búcsúztatta a halottat.

A temetés előtt ezrek vettek végső búcsút Nyemcovtól a moszkvai Szaharov központban. A Nobel-békedíjas orosz akadémikusról elnevezett társadalmi szervezet épületében felállított ravatalnál megjelent Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes, továbbá Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter. Ott volt Natalja Tyimakova, Dmitrij Medvegyev kormányfő szóvivője és Szergej Prihogyko, a kormányhivatal vezetője is. A miniszterelnök koszorút küldött. Vlagyimir Putyin orosz államfőt állandó parlamenti megbízottja képviselte a gyászszertartáson.

v
Gyászolók helyeznek virágot Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető sírjára a moszkvai trojekurovszkojei temetőben 2015. március 3-án. Az orosz ellenzéki Népi Szabadság Pártja (Parnasz) és a Szolidaritás mozgalom társelnökét február 28-án, hajnalban ismeretlen tettes több lövéssel meggyilkolta a Kreml közelében.
Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A külföldi személyiségek között feltűnt John Major volt brit miniszterelnök, aki a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak elmondta, aktív politikai tevékenysége idején volt alkalma találkozni Borisz Nyemcovval. A ravatalnál többen méltatták Nyemcov politikai és emberi tulajdonságait, közöttük Anatolij Csubajsz, aki Nyemcovnak a néhai Borisz Jelcin kormányában és ellenzéki mozgalomban is társa volt, valamint John Tefft, az Egyesült Államok oroszországi nagykövete. Végső búcsút vett Nyemcovtól a politikus nyitott koporsójánál Naina Jelcina, a volt orosz államfő özvegye is.

Oroszország nem engedte beutazni Nyemcov temetésére Bogdan Borusewiczet, a lengyel szenátus elnökét, sem pedig Sandra Kalnietét, Lettország egyik európai parlamenti képviselőjét. Utóbbi Moszkvába ugyan eljutott, de a Seremetyevói repülőtéren közölték vele két óra várakoztatás után, hogy nem teheti be a lábát orosz területre.

s
Borisz Jelcin egykori orosz elnök neje, Naina asszony és egyik lánya, Tatyjana (b) Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető temetési szertartásán Moszkvában március 3-án. Az orosz ellenzéki Népi Szabadság Pártja (Parnasz) és a Szolidaritás mozgalom társelnökét 2015. február 28-án, hajnalban ismeretlen tettes több lövéssel meggyilkolta a Kreml közelében.
Fotó: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Borisz Nyemcovot, az RPR-Parnasz, valamint az orosz Szolidaritás mozgalom társelnökét, a Jaroszlavli terület közgyűlési képviselőjét múlt szombatra virradóra Moszkva központjában több lövéssel ölték meg. Gyilkosának kiléte egyelőre ismeretlen.

Nyemcov halála nagy visszhangot keltett Oroszországban és külföldön egyaránt. A gyilkosság lehetséges indítékairól - például a hatalom által megrendelt politikai gyilkosság, avagy a hatalommal szembeni provokáció, pénzügyi elszámolási vita, esetleg féltékenység - több feltételezés látott napvilágot. A Kreml hangsúlyozta, hogy nem volt köze a politikus halálához. Több nyugati vezető mindazonáltal felszólította Moszkvát, átlátható vizsgálatot, nyomozást folytasson le Borisz Nyemcov meggyilkolásának ügyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyemcov-gyilkosság: Oroszország ˝átlépte a barbárság határát˝

Amikor egy kormány kezdi meggyilkolni bírálóit az utcán, azzal átlépi a barbárság határát. Tovább olvasom