Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Eltűnt egy magyar hegymászó a Himaláján

Lavina sodort el két magyar hegymászót a Himaláján; Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid megsérült - tájékoztatta az MTI-t Pekingben Sárközy Péter magyar főkonzul.
Lavina sodort el két magyar hegymászót a Himaláján, Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid megsérült - tájékoztatta az MTI-t Pekingben Sárközy Péter magyar főkonzul.

A két magyar alpinistát, akik a Csomolungma (Mount Everest) oxigénpalack nélküli megmászására készültek, április 26-án, hétfőn délután érte a baj - áll a pekingi magyar nagykövetséghez kedden késő délután érkezett faxon. Klein Dávid megsérült, de biztonságban van, míg Várkonyi László Alfréd eltűnt - mondta Sárközy, kiegészítve azzal, hogy Klein Dávid állapotáról egyelőre még nem tudtak meg részleteket.

Az ismert magyar sportembereket körülbelül 7000 méteres magasságban érte a baleset. Várkonyi keresése folyamatban van. Mindketten április 3-án léptek be Nepál felől Kínába; a hegyen 60 napot kívántak tölteni.

A szabadban.hu honlapon Kleinék legutóbbi - április 22-i - beszámolója tartalmazza a következő napok programját. Eszerint április 25-én az 1-es táborba érkezést és az ott alvást tervezték, 26-ára a 2-es tábor kiépítését, majd a visszatérést az előretolt alaptáborba, míg 27-én az alaptáborba visszatérés volt a terv.

Az 54 esztendős Várkonyi Lászlóról az expeditions.hu azt írja, hogy 15 évesen kezdett el hegyet mászni, bejárta a Magas Tátrát, a Kaukázust, a Pamír-hegységet, az Andokot és a Tien-sant, "mielőtt figyelme a nyolcezresek világa felé fordult". Három nyolcezres hegy megmászásában vett részt és kettőnek a csúcsára fel is jutott. Az oxigénpalack nélküli hegymászás magyar magassági rekordere. 2002 tavaszán az Everest nepáli normál útvonalán 8770 méterig jutott.

Klein Dávid 1975-ben született és 13 évesen ismerkedett meg a hegymászással. 1998-ig hazai hegymászó iskolákban, az Egyesült Államokban, a Magas Tátrában és az Alpokban "csiszolta hegymászó tudását, nyáron és télen, sziklán és jégfalakon". Magashegyi expedíciós hegymászó karrierjét 1998-ban kezdte el. Az Everestre 2005 óta jár, 2007 tavaszán a tibeti oldalon Várkonyival 8600 méterig jutott, de a kései időpont miatt a visszafordulás mellett döntöttek. 2008 tavaszán a nepáli oldalról kísérleteztek, s 7950 méterig juttottak, mivel a nepáli kormány korlátozta lehetőségeiket.

Klein Dávid és Várkonyi László - a Dreher 24 Everest Expedíció (2010) keretében - magashegyi teherhordók és oxigénpalack nélkül próbáltak meg a világ legmagasabb pontjára, a 8850 méteres Mount Everestre feljutni. Az Everest meghódításának eddig több mint 4000 alkalmából kevesebb mint 150-szer jutottak fel palack nélkül. A Várkonyi-Klein páros célja a világ tetejének első magyar oxigénpalack nélküli megmászása volt.

Magyar hegymászók balesetei külföldön

2000. március 17. - Eltűnt három magyar alpinista Ausztriában a Grossglockner környékén. Negyedik társuk, aki elszakadt tőlük, értesítette a hegyi mentőket. A keresésükre indított helikopteres akció több napon át folyt, de eredménytelenül. Valószínűleg lavinaomlás áldozata lett Bordák Balázs (25), Hatala Levente (27) és Szerémy Szabolcs (18). Holttestüket április 29-én találták meg.

2001. augusztus - A Magas-Tátrában, a Nagy Tarpataki völgy sziklafalán szerencsétlenül járt egy 24 éves magyar hegymászó, aki kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe.

2001. október 17. - A Mount Everest meghódítása közben halálos balesetet szenvedett Gárdos Sándor, a Magyar Millenniumi Mount Everest Expedíció orvosa. Holttestére egy 6400 méteren fekvő gleccseren találtak rá.

2002. március 26. - Az olaszországi Alpokban életét vesztette egy 47 éves magyar férfi, amikor gleccser-szakadékba zuhant.

2002. augusztus 2. - Az észak-pakisztáni Karakorum-hegységben eltűnt egy magyar hegymászó.

2003. június 4. - Ausztriában életét vesztette egy 54 éves magyar állampolgárságú, a stájerországi Liezenben élő férfi, aki hegyi túrára indult a Cousin-csúcsra, de hegymászás közben lezuhant.

2003. szeptember 23. - Ausztriában, a karintiai Alpokban hegymászás közben eltűnt egy 28 éves szombathelyi férfi, aki feltehetően gleccserszakadékba zuhant.

2003. november 16. - Jordániában, a Vádi Rum sivatagban sziklamászás közben szakadékba zuhant egy magyar fiatalember, aki öt nappal később belehalt sérüléseibe.

2003. november 26. - Ausztria legmagasabb hegycsúcsánál, a Grossglocknernél egy 30 éves magyar hegymászó 3600 méteres magasságban megcsúszott és lezuhant a hegyről.

2003. november 30. - Az ausztriai Stájerországban a Hochtor csúcs megmászására indult két magyar hegymászó közül az egyik 200 métert zuhanva életét vesztette, míg a sziklafalon rekedt társát megmentették.

2005. május 8. - A felső-ausztriai Hallstatt közelében halálos balesetet szenvedett egy 38 éves szombathelyi férfi, amikor mintegy 1340 méteres magasságban, a Denevértábornak nevezett meredély felett elvesztette az egyensúlyát és húsz métert zuhant.

2007. február 12. - Az északkelet-olaszországi Belluno közelében két magyar alpinista életét vesztette hegymászás közben egy gleccserrepedés következtében.

2007. október 20. - A stájerországi Hochschwab hegységben egy magyar hegymászót maga alá temetett a lavina. Holttestét október 25-én találták meg.

2008. május 18. - Az ausztriai Rax-Alpokban, Reichenau közelében balesetben életét veszítette egy magyar hegymászónő.

2008. szeptember 6. - A tiroli Alpbach közelében a Kitzbüheli Alpokban hegymászás közben balesetet szenvedett egy 28 éves magyar nő. A hegyimentők a súlyosan sérült nőre a Tristenkopf északi sziklafalánál találtak rá és 3 órás mentőakció után beszállították az Innsbrucki Klinikára.

2009. május 20. - A Himaláján 7300-7400 méteres magasságból lezuhant és meghalt Szabó Levente miskolci orvos-hegymászó.

2009. augusztus 15. - Ausztriában a Salzburg tartománybeli Filzmoos közelében kilencven méteres mélységbe zuhant és életét vesztette egy 25 éves martonvásári hegymászó.

2009. október 31. - Négy magyar hegymászó tűnt el Kínában, Szecsuan nyugati részén, a Kelet-Himalája térségében. Csizmadia Péter, Mikolovics Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Katalin a Zsen Csong Feng (Ren Zhong Feng) expedíció keretében a Himalája szomszédságában lévő - ember még nem járta - 6079 méteres csúcs meghódítására indult. Feltehetően jég- és sziklaomlás temette maga alá őket.

2010. január 2. - A szlovákiai Magas-Tátrában, a Kopki hegygerincen lavina sodort el három magyar hegymászót, Erőss Zsoltot, aki első magyarként hódította meg a Mount Everestet, Hajdú Pétert és Kamlusz Marcelt. Kiásták magukat a hó alól, de súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek. Néhány nappal később Erőss Zsolt jobb lábát térdtől lefelé amputálták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dodik nyíltan tagadja a srebrenicai népirtást

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) miniszterelnöke nyíltan tagadta egy szerb lapnak… Tovább olvasom