Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Eltűnt egy utasszállító repülőgép

A gép 162 utassal a fedélzetén Indonéziából Szingapúrba tartott. Nagy erőkkel keresik.
Elveszett a kapcsolat Indonéziában vasárnap egy személyszállító repülőgéppel, a hatóságok nagy erőkkel keresik a járatot, amely Szingapúrba tartott. Az indonéz hírügynökség szerint a gép feltehetőleg lezuhant.

Az AirAsia malajziai székhelyű fapados légitársaság QZ 8501-es járata Surabayából Szingapúrba tartott, amikor eltűnt a jakartai légi irányítás műszerei elől, helyi idő szerint 6 óra 17 perckor (közép-európai idő szerint 0.17-kor). A kapcsolat az első jelentések szerint a felszállás után 42 perccel veszett el, amikor vélhetőleg a Jávai-tenger fölött, Kalimantan (Borneó) és Jáva között járt. Az Airbus A320-200 típusú gépnek közép-európai idő szerint 1.30-kor kellett volna megérkeznie.

Később az Antara indonéz állami hírügynökség az illetékes hatóságok szóvivőjére hivatkozva azt jelentette, hogy a valószínűleg lezuhant gép roncsai a Szumátra és Borneó közötti Belitung szigettől 145 kilométerre lehetnek.

Utasok hozzátartozói a surabayai Juanda Repülőtéren 2014. december 28-án, miután az AirAsia malajziai légitársaság egyik, Surabayából Szingapúrba tartó A320-200-as gépe legalább 155 emberrel a fedélze
Utasok hozzátartozói a surabayai Juanda Repülőtéren december 28-án, miután az AirAsia malajziai légitársaság egyik, Surabayából Szingapúrba tartó A320-200-as gépe legalább 155 emberrel a fedélzetén a Jávai-tenger fölött repülve eltűnt. Az indonéz hatóságok szerint a gép feltehetőleg lezuhant.
Fotó: MTI/EPA/Fully Handoko

Hadi Mustofa, az indonéziai közlekedési minisztérium illetékese szerint előzőleg a pilóta az útvonal módosítására, nagyobb magasságba emelkedésre kért engedélyt, hogy elkerülje az előtte lévő felhőket. A gép ezt követően eltűnt a légi irányítás radarképernyőjéről. Felkutatására nagy erőket mozgósítottak mindkét ország hatóságai, s a keresésbe bekapcsolódott a szingapúri légierő és a haditengerészet is, de később Hadi Mustofa azt közölte, hogy a kutatást éjszakára felfüggesztik, és reggel 7 órakor folytatják majd. Mint mondta, "az idő nem túl jó, de ha javul, akkor akár előbb is" felújítják a keresést.

Az utasok és a személyzet létszámáról eltérő adatok vannak: 155-161-162 emberről szólnak a jelentések. A brit hírügynökség felsorolása szerint 149 indonéz, 3 koreai és 1-1 szingapúri, brit és malajziai utas volt (köztük 16 gyerek és egy csecsemő), és ehhez adódik a 6-7 főnyi személyzet.

A The Straits Times című, szingapúri központú lap internetes oldala szerint az induláskor bejelentkező 155 utas megoszlása hetven férfi, 68 nő, 16 gyerek és egy csecsemő volt. A lap azt is megjegyzi, hogy az utaslistán szereplők közül 23-an nem jelentek meg a beszálláskor: 11 férfi, nyolc nő és négy gyermek, az utóbbiak között három csecsemő.

A The New Straits Times című malajziai lap Twitter-oldalán azt írta, hogy órákkal később műszaki okokból visszafordulásra és kényszerleszállásra kényszerült az AirAsia egy maláj belföldi járata, amely Pinang és Langkawi szigete között közlekedett.

A vőlegényének sorsáért aggódó indonéz Louise Sidharta a szingapúri Changi Nemzetközi Repülőtéren 2014. december 28-án, miután az AirAsia malajziai légitársaság egyik, Surabayából Szingapúrba tartó A3
A vőlegényének sorsáért aggódó indonéz Louise Sidharta a szingapúri Changi Nemzetközi Repülőtéren december 28-án, miután az AirAsia malajziai légitársaság egyik, Surabayából Szingapúrba tartó A320-200-as gépe 162 emberrel a fedélzetén a Jávai-tenger fölött repülve eltűnt. Az indonéz hatóságok szerint a gép feltehetőleg lezuhant.
Fotó: MTI/EPA/Wallace Woon

Korábban írtuk:

Nagy erőkkel keresik az Indonéziából Szingapúrba tartó, vasárnap eltűnt személyszállító repülőgépet - közölték mindkét ország hatóságai.

Az utasok és a személyzet létszámáról eltérő adatok vannak: 155-161-162 emberről szólnak a jelentések. A brit hírügynökség felsorolása szerint 149 indonéz, 3 koreai és 1-1 szingapúri, brit és malajziai utas volt (köztük 16 gyerek és egy csecsemő), és ehhez adódik a 6-7 főnyi személyzet.

A géppel a felszállás után 42 perccel veszett el a kapcsolat, amikor vélhetőleg a Jávai-tenger fölött, Kalimantan (Borneó) és Jáva között járt. Közép-európai idő szerint 1.30-kor kellett volna megérkeznie. A szingapúri repülőgép utastájékoztatójában azt közölték, hogy "késik".

A keresésbe bekapcsolódott a városállam légiereje és haditengerészete is.

2014. július 2-i kép, amelyen az AirAsia malajziai légitársaság A320-200-as gépe leszálláshoz készül a Kuala Lumpur-i Nemzetközi repülőtér 2-es terminálján a malajziai Sepangban. Az AirAsia egyik, ezz
2014. július 2-i kép, amelyen az AirAsia malajziai légitársaság A320-200-as gépe leszálláshoz készül a Kuala Lumpur-i Nemzetközi repülőtér 2-es terminálján a malajziai Sepangban. Az AirAsia egyik, ezzel azonos típusú, Indonéziából Szingapúrba tartó repülőgépe legalább 155 emberrel a fedélzetén a Jávai-tenger fölött repülve eltűnt december 28-án. Az indonéz hatóságok szerint a gép feltehetőleg lezuhant.
Fotó: MTI/EPA/Ahmad Yusni

Indonéziában elveszett a kapcsolat egy utasszállító repülőgéppel

Elveszett a kapcsolat Indonéziában egy személyszállító repülőgéppel - jelentette vasárnap a helyi sajtó a közlekedési minisztériumra hivatkozva.

Az AirAsia QZ 8501-es járata Surabayából Szingapúrba tartott, amikor eltűnt a jakartai légi irányítás műszerei elől, helyi idő szerint 6 óra 17 perckor (közép-európai idő szerint 0.17-kor). Hadi Mustofa közlekedési minisztériumi illetékes szerint előzőleg a pilóta egy szokatlan útvonalra kért engedélyt.

Az Airbus 320-200 típusú gépen 155-en tartózkodtak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Megkegyelmezett˝ a kebleit felfedő Femen-aktivistának a Vatikán

Jana Zsdanova csütörtökön Rómában, a Szent Péter téri betlehemi jászolnál felfedett keblekkel… Tovább olvasom