Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolja a szíriai vezetést az ENSZ

Az emberiesség elleni bűntettek elkövetőinek perbefogását szorgalmazza az ENSZ Szíriában.
A szíriai erők fegyvertelen nőket és gyermekeket gyilkoltak, lakóterületeket bombáztak, és legfelsőbb politikai megrendelésre kínoztak sebesült felkelőket a kórházakban - állapította meg csütörtökön az ENSZ.

Független ENSZ-szakértők bizalmas listát készítettek a felelősnek tartott parancsnokokról és tisztségviselőkről, s a szóban forgó emberiesség elleni bűntettek elkövetőinek perbefogását szorgalmazták. A Paulo Sergio Pinheiro brazil professzor által vezetett szakértői csoport lezárt borítékot juttatott el az ENSZ genfi emberi jogi irodájához, amely a kivizsgálható személyek névsorát tartalmazta.

A szakértői jelentése szerint a felelősségre vonható személyek sora egészen Bassár el-Aszad szíriai elnökig terjed. A lista néhány, visszaéléseket elkövető felkelő csoportot is megemlít, hangsúlyozva, hogy azok dimenziója és szervezettsége nem vethető össze az állam erőszakszervezetei által elkövetett bűntettekkel.

Az ENSZ legfrissebb jelentésében hangsúlyozta, hogy a damaszkuszi vezetés nyilvánvalóan nem védte meg a népét, s a szíriai hadsereg tavaly november óta súlyosan és módszeresen megsértette az emberi jogokat. A tavaly augusztus óta tevékenykedő ENSZ-testület novemberben tette közzé első jelentését Szíriáról, s azóta 136 újabb áldozatot hallgatott ki.

A jelentés megbízható forrásokra hivatkozva közölte, hogy a tavaly márciusban kirobbant felkelés alatt több mint 500 gyermek veszítette életét a szíriai hatóságok és a lázadók összecsapásaiban. Tavaly december számít a leghalálosabb hónapnak, amikor 80 kiskorú halt meg, idén januárban pedig 72. Az áldozatok száma összesen elérte a 7600-at, többségük polgári személy.

A jelentésből kiderül az is, hogy az arab ország 12 városának 38 fogva tartási központjában követtek el kínzásokat, a humanitárius helyzet pedig egyre rosszabb; mintegy 70 ezer ember kényszerült elhagyni lakhelyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első országos küldöttgyűlésére készül az Erdélyi Magyar Néppárt

Csíkszeredában tartja szombaton első országos küldöttgyűlését a 2011 szeptemberében bejegyzett… Tovább olvasom