Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Erősebb lesz az EU a horvát csatlakozással

A Külügyminisztérium üdvözölte, hogy a vasárnapi népszavazáson a horvátok többsége országa uniós csatlakozása mellett szavazott.
A Külügyminisztérium üdvözölte, hogy a vasárnapi népszavazáson a horvátok többsége országa uniós csatlakozása mellett szavazott, hiszen - írták az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben - az integráció nemcsak Horvátországnak kínál jó esélyt, hanem ez által az Európai Unió is erősebb lesz.

Az eredményes népszavazás fontos állomás a teljes jogú tagság felé vezető úton - rögzítette közleményében a tárca.

Emlékeztettek: miután a csatlakozási tárgyalásokat a 2011. első félévi soros magyar EU-elnökség alatt lezárták, és a csatlakozási szerződést 2011 decemberében Brüsszelben aláírták, a jelenlegi sikeres referendum megteremtette a lehetőségét annak, hogy elinduljon a szerződés ratifikációja mind a 27 tagállamban.

Magyarország továbbra is kész politikai és szakmai támogatást nyújtani Horvátországnak a csatlakozási folyamat feladatainak teljesítéséhez - hangsúlyozták, hozzátéve: Horvátország várhatóan 2013. július 1-jén az Európai Unió 28. tagállamává válik.

Kiemelték: Magyarország reméli, hogy Horvátország csatlakozása a bővítési politika hitelességének alátámasztására szolgál.

A Horvátországban vasárnap leadott szavazatok több mint 99 százalékának összesítése alapján a horvátok 66,25 százaléka biztosította támogatásáról az EU-csatlakozást, az ellenzők tábora pedig 33,15 százalékot tett ki. A választási részvétel viszonylag alacsony, 43,67 százalék volt.

Horvátország tavaly decemberben írta alá az uniós csatlakozási szerződést, amely 2013. július 1-jén lép életbe, ha a jelenlegi 27 uniós tagállam addig ratifikálja a szerződést.

Olvasóink írták

 • 1. spiler 2012. január 23. 14:31
  „Horvát ismerőseim a nemmel szavaztak
  1.látták,hogy ment tönkre a magyar gazdaság
  2.--"-- ----"----------------" --------- mezőgazdaság
  3.----------------"-------------------------ember
  4.----------------------"--------mekkora a munkanélküliség
  ott csak FRANK kávét kapsz,csak saját kiszerelésü üditöt,ha külföldit árulnak akkor komoly bünti van....IGEN ŐK VÉDIK ÉS VÉDTÉK A HORVÁT ÁRÚT”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A román miniszterelnök leváltotta a tüntetőket bíráló külügyminisztert

Emil Boc román miniszterelnök veváltotta tisztségéből Teodor Baconschi román külügyminisztert, aki… Tovább olvasom