Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

EU-csúcs: megegyeztek a görög mentőcsomagról

Az Európai Parlament (EP) csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén a képviselők vitában értékelték, hogy hajnalban Brüsszelben megegyezés született a görög mentőcsomagról, a bankok feltőkésítéséről, valamint az esetlegesen bajba jutó országokat kisegítő Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) megerősítéséről.
"Örömteli, talán az Európai Parlament nagyon erős és határozott üzenetének is köszönhető, hogy ma hajnalban végre megállapodás született a görög válság és a számos országot sújtó államadósság kezelésének kérdésében" - mondta a vitában Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő.

Szerinte legfőbb ideje volt, hogy az Európai Tanács végre elkötelezze magát egy átfogó, elsősorban az adósságválság által fojtogatott gazdaságokat megsegítő intézkedéscsomag mellett. Úgy vélekedett: a Görögországgal szembeni bankkövetelések 50 százalékának leírása lehetőséget ad a görög gazdaságnak arra, hogy fellélegezzen, és újból forrásokhoz jusson.

A képviselő megállapította, hogy az EFSF megerősítése és feltőkésítése biztonsági hálót nyújt. Elsődlegesen a szorult helyzetben levő tagállamokon segít majd, és csak másodsorban, számos feltétel teljesítése esetén nyújt a bankoknak tőkét.

Maradnak ugyan kétségek és tisztázandó technikai részletek, mégis úgy tűnik, hogy túl vagyunk a vészjósló hónapokon - értékelte a fejleményeket Pelczné Gáll Ildikó.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője a csütörtöki EP-vita kapcsán kiadott közleményében méltatta a "régóta várt, kulcsfontosságú" döntéseket, és szerinte sikerült megakadályozni, "hogy a tűz továbbterjedjen az Európai Unióban".

"De a tűz fészkét még nem oltották el. Az eurót még nem mentették meg" - tette hozzá. A szocialista EP-képviselő szerint szükség van az eurókötvények mielőbbi bevezetésére, ami az euró tartós stabilitásának záloga. Megkerülhetetlennek nevezte továbbá a pénzügyi tranzakciós adó életbe léptetését.

"Míg az unió a közösségi döntéshozatalt erősíti, Orbán Viktor tovább távolodik Európától" - jegyezte meg Tabajdi Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsoldosok próbálják kicsempészni Líbiából Kadhafi fiát

Egy csapat dél-afrikai zsoldos próbálja meg kicsempészni Líbiából Szaif al-Iszlám Kadhafit, a… Tovább olvasom