Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Euróövezeti válságmechanizmust hoznak létre az euró gyors védelmére

Pénzügyi válságkezelő mechanizmust hoznak létre az EU-ban, amely szükség esetén gyorsan igénybe vehető lesz az euró védelmében, illetve súlyos adósságproblémával küzdő EU-tagállamok segítésére.
Erről döntöttek az euróövezet 16 országának (Ausztria, Belgium, Ciprus, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia) állam- és kormányfői péntek éjjel Brüsszelben. Herman Van Rompuy, az EU elnöke a munkavacsorát követő, éjfél utáni sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy az új eszközzel kapcsolatos részletekről az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek vasárnapi rendkívüli találkozóján döntenek.

Közös nyilatkozatukban az állam- és kormányfők kiemelték, hogy valamennyi euróövezeti országban prioritásként kezelik az államháztartás konszolidációját, és szigorúbb, hatékonyabb szankciókkal sújtják azokat a tagállamokat, amelyek megszegik a zóna stabilitását biztosító szabályokat.

Az új pénzügyi mechanizmusra az Európai Bizottság tesz javaslatot, de Barroso egyelőre elzárkózott attól, hogy elárulja annak pontos részleteit. Korábbi kiszivárogtatások szerint a terv része egy több tízmilliárd eurós pénzalap létrehozása is.

Az euróövezeti országok vezetői a brüsszeli munkavacsorán véglegesen jóváhagyták a Görögország pénzügyi támogatására szolgáló 110 milliárd eurós IMF-EU hitelt. A fizetésképtelenség határára sodródott Athén az elkövetkező három év folyamán 110 milliárd eurós hitelkerethez jut - 80 milliárd euró erejéig az eurózóna országaitól, 30 milliárd euró értékben pedig a Nemzetközi Valutaalaptól.

A sürgős intézkedésekre azért volt szükség, mert a piacokon más euróövezeti országok, így Spanyolország, Portugália, Írország, Olaszország helyzete is nehezebbé vált az elmúlt napokban.

Az állam- és kormányfők egyetértettek abban is, hogy fel kell gyorsítani a pénzügyi piaci szabályozás és ellenőrzés kidolgozását. Szó esett az euróövezet stabilitását és növekedését garantáló szabálycsomag megerősítéséről, sőt, uniós szerződések módosításáról is, ez utóbbiról azonban egyelőre nem született döntés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: az Egyesült Államok és az orosz nép szövetségének erejét idézi fel május 9.

A Szovjetunió és az Egyesült Államok szövetsége, amely le tudta győzni a fasizmust, minden idők… Tovább olvasom