Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Évente 300 ezer gyerekkel végez a malária

Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF szerint évente mintegy 300 ezer gyerekkel végez a malária Nigériában.
A malária továbbra is a legfőbb közegészségügyi probléma az afrikai országban - derült ki egy közleményből, amelyet Abujában hozott nyilvánosságra Paula Fedeski, az UNICEF vezető kommunikációs képviselője.

A nemzetközi szervezet szerint a gyermekágyi halandóság 11 százalékáért is a malária tehető felelőssé, mint ahogy minden negyedik gyerek halálát is a váltóláz okozza. A terhesség ideje alatt elhunyt nőknél a halálesetek tizede írható a malária számlájára.

Nigériában évente 900 millió dollárnak - közel 177,9 milliárd forintnak - megfelelő összeget tesz ki a megelőzés és a kezelés, valamint a betegségből származó termelésveszteség. "Nem nehéz belátni, hogy közvetlen egészségügyi hatása mellett a kór súlyos társadalmi és gazdasági terhet is jelent" - áll az UNICEF közleményében, amely hangsúlyozza: még mindig a malária vezet a legtöbb gyerek, és felnőttek ezreinek halálához.

A nemzetközi szervezet bízik abban, hogy a nigériai kormány és malária elleni küzdelemben részt vevő partnerek képesek lesznek megelőzni az öt év alatti gyerekek ezreinek halálát. A betegség visszaszorítása felé vezető egyik első lépés 63 millió darab tartós, rovarölővel kezelt moszkitóháló (LLIN) beszerzése 32 millió nigériai háztartásba.

Az első szakaszban 11 tagállamba 19 hálót juttattak el, az év végéig még további 46 milliót akarnak. Az UNICEF sürgeti a nigériai lakosságot, hogy minden otthonba szerezzenek be LLIN-t, és aludjanak a háló alatt. A maláriát ugyanis egy bizonyos szúnyog - az Anopheles - nőstényei terjesztik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos és nyilvános vagyonnyilatkozatok Romániában

Románia - Kétfajta - titkos és nyilvános - vagyonnyilatkozatokat kell tenniük a jövőben Romániában a… Tovább olvasom