Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Ezrek tüntettek a rendőri erőszak ellen az USA-ban

A rendőri erőszak ellen tiltakozva tüntetők ezrei vonultak utcára szombaton Washingtonban és több más amerikai városban.
A felvonulók két fekete férfi halálát okozó rendőri intézkedések és az ezekkel kapcsolatban született vádesküdtszéki felmentő döntések ellen tiltakoztak az Ellenállás napja nevű országos megmozduláson.

Több mint tízezer tiltakozó gyűlt össze Washington belvárosában, ahol a demonstrálók az Igazságot mindenkinek jelszóval a Pennsylvania sugárúton a kongresszusnak otthont adó Capitolium felé vonultak. A jogvédő szervezetek által kezdeményezett tüntetésen annak a két fegyvertelen fekete férfinak, a 43 éves Eric Garnernek és a 18 éves Michael Brownnak a családtagjai is megjelentek, akiknek az életét rendőrök oltották ki.

"Kiket szolgáltok? Kiket védtek?" - skandálta a tömeg, miután helyi idő szerint délben megindult a menet. A tiltakozók közül többen olyan táblákat tartottak a magasba, amelyekre az volt írva, hogy a "Fekete életek is számítanak". Terry Baisden, egy 52 éves baltimore-i férfi abbéli reményét fejezte ki, hogy a mozgalom hatására változások fognak bekövetkezni.

A szervezők a tervek szerint a Capitolium előtt ismertetik, milyen törvényi változásokat várnak a kongresszustól. "Többre van szükségünk puszta szavaknál. Olyan törvényeket akarunk, amelyek változást hoznak az elméletben és a gyakorlatban is" - mondta Al Sharpton, a rendezvényt szervező egyik csoportosulás vezetője.

A tiltakozások újabb hulláma az Egyesült Államokban azután kezdődött, hogy a múlt szerdán egy New York-i vádesküdtszék elutasította a vádemelést egy cigarettát feketén árusító fekete férfi, Eric Garner elleni, halált okozó rendőri intézkedés ügyében. A vele szemben eljáró rendőrök egyike tiltott, fojtó mozdulattal földre szorította az asztmában szenvedő hatgyermekes férfit, hiába mondta az könyörgő hangon, hogy nem kap levegőt. A túlsúlyos férfi emiatt eszméletét vesztette és nem sokkal később meghalt.

New Yorkban több száz tiltakozó vonult végig az Ötödik sugárúton, sokan "nem kapok levegőt" feliratú polót viseltek, és azt kiabálták: "Mit akarunk? Igazságot? Mikor akarjuk? Most!". Egyesek olyan táblákat tartottak magasba, amelyekre ez volt írva: "Munkahelyeket élhető bérrel, ne rasszista rendőrgyilkosságot", és "Vessetek véget a rendőri brutalitásnak".

Novemberben a Missouri állambeli Fergusonban hetekig tartó, erőszakba torkolló tiltakozásokhoz vezetett, hogy rendőrök intézkedés közben lelőttek egy 18 éves fegyvertelen fiatalt, Michael Brownt. További tüntetéseket váltott ki, hogy az esküdtszék nem találta indokoltnak a vádemelést a Brownt lelövő fehér rendőr ellen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

26-an haltak meg egy hajóbaleset

Huszonhatan életüket vesztették a közép-afrikai Tanganyika-tavon. A baleset okának feltárására… Tovább olvasom