Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Felére zsugorodott egy perui gleccser a klímaváltozás miatt

Lima - A globális felmelegedés következtében a felére csökkent a perui Huaytapallana hegy gleccserének jégtakarója az elmúlt 23 évben - figyelmeztettek a szakemberek, hangsúlyozva, hogy a klímaváltozás egyre nagyobb fenyegetést jelent a Föld ivóvízkészletére.
"A legújabb tanulmányok szerint 1983 júniusa és 2006 augusztusa között a felére csökkent a gleccser felszíni jégtakarója" - hangsúlyozta a perui Andok középső részén elterülő Junin régió természeti erőforrásainak és környezetének védelméért felelős Erasmo Meza, a perui Andina hírügynökségnek adott interjújában. A szakember szerint a hófehér lankákkal borított gleccseréről és lélegzetelállító szépségű tavairól híres Huaytapallana öt négyzetkilométernyi területére kiterjedő jégolvadás a globális felmelegedés következménye, amely egyre súlyosbodó mezőgazdasági, egészségügyi és ivóvíz ellátási problémákkal is fenyegeti a térséget.

Az 5557 méter magas hegység további pusztulásának megelőzése érdekében a helyi kormány természetvédelmi területté akarja nyilváníttatna a magaslatot. Meza szerint ezzel a lépéssel kiküszöbölhetővé válnának azok az esetleges károk is, amelyek egy bányavállalat tervezett betelepülése nyomán fenyegetik a területet. Az Andok mintegy száz, ötezer méternél is magasabb hegycsúcsával az egyik legnépszerűbb célpontja a gleccserek tanulmányozásával foglalkozó kutatóknak.

A Huaytapallana hegy gleccsere 2008 júliusában

A Huaytapallana térségében végzett vizsgálatok során azonban a többi csúcshoz képest sokkal nagyobb arányú jégolvadást tapasztaltak a szakemberek. A Világbank által 2009-ben kiadott jelentés szerint az elmúlt 35 évben mintegy 22 százalékkal zsugorodtak a perui gleccserek, és ez 12 százalékkal vetette vissza a peruiak többségének otthont adó part menti területek ivóvízellátását. A perui szakértők eredményeire alapozott jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy a hegyvonulat gleccsereinek és hegycsúcsainak állandó jégsapkái akár teljesen eltűnhetnek a következő húsz évben, ha nem születnek megfelelő intézkedések a klímaváltozás hatásainak orvoslása érdekében.

A legnagyobb veszélyben lévő csúcsok egyike az észak-perui Huascaran Nemzeti Parkban magasodó 5200 méteres Pastoruri, amely az ország legmagasabb pontjának számító, 6768 méteres Huascaran-hegység szomszédságában áll.

Olvasóink írták

  • 1. totya66 2011. február 26. 09:42
    „Ha már a Youtube-nál tartunk akkor érdemes megnézni a "HOME" című filmet is, van néhány hasonló dolog benne.
    Ha nem tanuljuk meg megbecsülni a Földünket, akkor gyermekeinkre nagyon keserű sors vár, de mi 6 év alatt a szelektív hulladék gyűjtést sem voltunk képesek megtanulni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izraeli harci gépek csapást mértek gázai kiképzőközpontokra

Izraeli harci gépek csapást mértek szombat reggel az Iszlám Dzsihád iszlamista szervezet két gázai kiképzőközpontjára. Tovább olvasom