Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Feljelentette a francia kormány a nagy üzletláncokat

Franciaország - A beszállítóikkal szembeni visszaélések vádjával a francia gazdasági minisztérium feljelentett kilenc nagy üzletláncot, közülük hat elsősorban élelmiszeripari termékeket forgalmaz.
Hervé Novelli kereskedelmi államtitkár közölte, hogy a kereskedelmi láncokat november 17-re idézték be a kereskedelmi bíróságra.

A csütörtöki francia sajtó úgy tudja, hogy többek között az Auchan, a Carrefour, a Leclerc, a Casino, a Cora és a Systeme U ellen indult eljárás.

A kereskedelmi csalás elleni küzdelemmel, a fogyasztóvédelemmel és a versenyjoggal foglalkozó francia központi hatóság (DGCCRF) több ezer szerződés átvizsgálását követően legalább ötszáz visszaélés gyanújára okot adó záradékot talált.

A hatóság két fő illegális gyakorlatot jelölt meg: az üzletláncok rendszeresen kötelezik az el nem adott termékek eredeti áron történő visszavételére a beszállítókat, illetve olyan terheket rónak a kereskedőkre, amelyeket magukra nézve nem tartanak kötelezőnek. Ilyen például az aránytalanul magas késedelmi díj vagy a mezőgazdasági nyersanyagok áresésének megfelelő felvásárlási árcsökkentés, amit a fogyasztói árban már nem érvényesítenek az üzletláncok.

A visszaélések áldozatai elsősorban az élelmiszeripari kis- és középvállalkozók, akiknek képviselői üdvözölték a gazdasági minisztérium lépését.

Az államtitkár szerint az eljárással a kormány nem az üzletláncok megbélyegzésére törekszik, hanem szeretné helyreállítani a bizalmat a felek között a kereskedelemben.

A francia gazdaság modernizálásáról 2008-ban megszavazott törvény eredetileg éppen azzal a céllal liberalizálta a kereskedelmi láncok és a beszállítók közti ártárgyalásokat, hogy véget vessen a hatóság által kifogásolt gyakorlatoknak.

A kereskedelmi láncok ezért is felháborítónak tartják a minisztérium példátlan eljárását. Jérôme Bédier, a Kereskedelmi Szövetség elnöke arra emlékezetett, hogy amikor az államtitkár egy hónappal ezelőtt feljelentéssel fenyegetőzött, a szövetség azonnal tárgyalásokat kezdeményezett. A minisztérium azonban szerinte a médiában már előre bűnösnek bélyegezte meg az üzletláncokat.

Az állam a beperelt cégektől a maximálisan megállapítható 2 millió eurós kártérítést követeli. A bíróság ezenkívül az illegális záradékok alapján kapott összegek visszatérítésére is kötelezheti az üzletláncokat.

Olvasóink írták

  • 3. Csecs 2009. október 29. 18:23
    „Itt is ideje lenne... Vettetek már Lidl-féle élelmiszert? Sem származási ország, sem gyártó, csak a mindent átérő vonalkód.”
  • 2. achilleus 2009. október 29. 18:22
    „Mellesleg a francia városok sorra adják ki annak a "vizes" cégnek az útját (Suez), amelyiknek Pécs is útilaput kötött a talpára, miközben Bajnai Párizsban (!!!) pártját fogta a hoppon maradt cégnek (hazájával szemben!). Bajnai hazátlanságának kevés egyértelműbb, ráadásul a franciák által lesajnált jelét tudta volna adni.A kérdés csak az, hogy a tőkének van-e fara?”
  • 1. maradando 2009. október 29. 17:56
    „Valami elkezdödött !Csak megint nem nálunk ! Sajnos.: -((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatali visszaéléseket vizsgáltak Kínában

Kína - Jogsértések, szabálytalanságok miatt az elmúlt öt évben csaknem negyvenezer kormányzati és az… Tovább olvasom