Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Félúton tart az árhullám az Elba németországi szakaszán

Heves esők, földcsuszamlások és áradás Svájcban, Ausztriában és Csehországban. Ausztriában felhőszakadás okozott újabb elöntéseket.
Észak-Németországban tetőzik az Elba árhulláma

Észak-Németországban tetőzik az Elbán levonuló árhullám, amely azonban súlyos gondot okoz Németország keleti részén is, ahol a medréből kilépő folyó kedden már csaknem akkora területet árasztott el, mint a Balaton kétszerese.

Szász-Anhalt tartományban az utóbbi napok gátszakadásai miatt ezer négyzetkilométer került víz alá. Közben Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein és Alsó-Szászország tartományokból is minden korábbinál magasabb vízállást jegyeztek fel. Az árhullám lassan vonul, a schleswig-holsteini Lauenburgnál például arra számítanak, hogy vasárnapig 9 méter felett lesz a vízállás, 4 méterrel meghaladva a nyár elején megszokott szintet.

A homokzsákok elfogytak, ezért a szomszédos országoktól kellett segítséget kérni. A belügyminisztérium összesen több mint másfél millió homokzsákot kért Dániától, Hollandiától, Franciaországtól és Luxemburgtól.

Kedden több mint százezer "hivatásos" dolgozott a gátakon, és külföldi katonák is részt vettek a munkában. Az árvízi védekezés a német tűzoltóság eddigi legnagyobb szabású bevetése, kedden 80 ezren segítették a védekezést, a Bundeswehr - a német hadsereg - 19 ezer katonája és 9 ezer rendőr mellett. A Bundeswehr tájékoztatása szerint a francia és a holland hadsereg gátépítő szakértőket és speciális munkagépeket küldött Németországba, a külföldi katonák napok óta részt vesznek az árvízi védekezésben.

Az Elbán és németországi mellékfolyóin, illetve a Duna bajorországi szakaszán június elején kezdődött áradás. Kedden megjelent az első átfogó elemzés a várhatóan keletkező károkról, a Fitch Ratings hitelminősítő tanulmánya szerint a nemzetgazdasági kár 12 milliárd euró lesz, a biztosítók pedig 3 milliárd eurót fizethetnek majd az ügyfeleknek. A legutóbbi, 2002-es nagy árvíz 11 milliárd euró kárt okozott, a biztosítók 1,8 milliárd euró kártérítést fizettek.

Megszüntették a legmagasabb fokú árvízvédelmi készültséget Csehországban

A központi árvízi bizottság annak alapján hozta meg döntését, hogy a cseh hidrometeorológiai intézet szerint a következő napokban újabb árvizektől és nagy esőzésektől nem kell tartani - közölte Tomás Chalupa környezetvédelmi miniszter a bizottság keddi ülése után Prágában.

"A Cseh Köztársaság ebben a pillanatban már maga mögött tudja a legrosszabbat" - jelentette ki Petr Necas miniszterelnök újságírók előtt. Hozzátette: a hatékonyabb ügyintézés érdekében az árvíz által sújtott régiókban a kormány továbbra is fenntartja a tíz napja kihirdetett szükségállapotot. Ugyancsak továbbra is tilos a hajózás az összes megáradt folyón. A miniszterelnök köszönetet mondott az önkormányzatoknak és az árvízbizottságoknak, valamint a lakosságnak, hogy közös erőfeszítéssel sikeresen megbirkóztak a természeti csapással.

A múlt heti csehországi árvíz országszerte mintegy 700 településen okozott károkat, s eddig 11 emberéletet követelt. Négy személyt eltűntként tartanak nyilván a hatóságok.

"A központi árvízi bizottság ugyanakkor azt javasolja a kormánynak és az önkormányzatoknak, hogy a még szükséges védelmi munkák mellett most már arra összpontosítsanak, hogy miként lehetne a jövőben tovább mérsékelni az esetleges árvízveszélyt és tökéletesíteni a védelmi rendszert" - fejtette ki Chalupa.

Az árvíz sújtotta területeken a víz visszavonulásától függően kezdődik meg a takarítás, a károk rendezése. A Cseh Energetikai Művek (CEZ) jelentése szerint kedden délben még mintegy ötezer háztartás volt áram nélkül Közép- és Észak-Csehországban. Meghaladja a tízezret azon kitelepítettek száma, akik továbbra sem tudnak visszatérni otthonukba.

Prága központjában délután megkezdődött a mobilgátak leszerelése. A metró minden vonalon jár, de a közúti forgalom az elöntött utak lezárása miatt több helyen továbbra is nehézkes.

Újabb kétmilliárd koronát ad az állam az árvízkárokra Csehországban

Újabb kétmilliárd koronát ad a cseh állam az árvíz okozta károk helyreállítására. Ezt az összeget az államadósság-törlesztést szolgáló alapból különítik el - közölte Ladislav Mincic pénzügyminiszter-helyettes az Impuls kereskedelmi rádiónak kedden reggel adott interjújában.

Az állam az árvízkárok helyrehozatalára eddig összesen 7,3 milliárd koronát különített el. Petr Necas miniszterelnök korábbi bejelentése alapján négymilliárd koronát a költségvetési alap tartalékaiból, míg 1,3 milliárdot a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére szánt alapból különítenek el.

Mincic a kormányfőhöz hasonlóan azt mondta, hogy az állami támogatás végső összege attól függ, milyen nagyságrendű lesz az árvízkár. A pénzeket a régiók azután kapják meg, hogy benyújtják a kormánynak a felújítási munkálatok konkrét stratégiáját és tervét.

A közvetlen, azonnali segítségre a cseh kormány már az árvíz kezdetén 300 millió koronát különített el, s ezt az összeget most 100 millió koronával megemelik. "Ezen az úton a kárvallottak gyors és azonnali támogatást kaphatnak. Ez természetesen nem elég a károk helyrehozatalára, csak néhány sürgős probléma megoldásában segíthet" - fejtette ki Mincic.

Ugyancsak az árvízkárosultakat fogja segíteni, hogy a pénzügyminiszter kedvezményeket ad nekik az idei adófizetésben. Mincic szerint ez a kedvezmény a jövő évi adóbevételekben 3-5 milliárd koronás kiesést jelenthet.

Mincic megerősítette a miniszterelnök bejelentését, hogy a kormány nem számol semmiféle különadóval, ahogy azt a 2010-es árvíz után tette. Az akkori kormánydöntés alapján 2011-ben minden adófizető havi 100 korona különadót fizetett az árvízalapba.

Felhőszakadás okozott újabb elöntéseket Ausztriában

Több száz tűzoltó vonult bevetésre keddre virradó éjszaka elöntött házakhoz és pincékhez egy felhőszakadás után Ausztria északkeleti részén és Stájerországban - jelentette az osztrák rádió.

A hirtelen lezúduló csapadék mintegy száz háznál okozott károkat a Duna és a cseh határ közötti területeken. A víz feltört a csatornahálózatból, pincéket és utcákat öntött el, egy utat földcsuszamlás miatt zártak le - közölte a tűzoltóság. Hollabrunn körzetben, ahol rövid idő alatt száz milliméter eső esett, Retz település főterén fél méter magasan állt a víz.

A tűzoltóságnak a hajnali órákra sikerült úrrá lennie a helyzeten.
Bécstől nem messze, Gänserndorf és Klosterneuburg térségében, ahol korábban a dunai árvíz pusztított, jégeső okozott kárt mintegy kétezer-ötszáz hektár termőföldön. A biztosító kétmillió euróra becsülte a kárt.

Felhőszakadás és jégeső okozott károkat Stájerország északkeleti részén, Mürzzuschlag körzetében is.

Bár csökken a csapadék mennyisége, az esőzések kedden is folytatódnak, így továbbra is fennáll az elöntések és földcsuszamlások veszélye Ausztriában, leginkább az északi és nyugati országrészekben.

Félúton tart az árhullám az Elba németországi szakaszán

Nagyjából félúton tart az Elbán levonuló árhullám a folyó németországi szakaszán, ahol kedden Brandenburg tartományban készülnek a tetőzésre.

A Csehország felől érkezett ár nyolcadik napja halad a Németország északnyugati részén fekvő torkolatvidék felé.

A szászországi Drezdában már feloldották a katasztrófariadót. Magdeburgban, a Szász-Anhalt tartományi fővárosban pedig 700 centiméter alá csökkent a vízállás a vasárnap elért 748 centiméteres csúcsról. A tartományban azonban gátszakadások miatt több településen 2 méter magasan áll a víz, és 50 ezer embert ki kellett telepíteni. A védekezést 9 ezer katona segíti. A víz útját úgynevezett óriás homokzsákokkal próbálják eltorlaszolni, amelyeket helikopterrel emelnek a beszakadt gátak helyére.

Live Info videó

A brandenburgi Wittenbergénél 820 centiméteren tetőzhet az árhullám kedden, a térségben nyár elején 3 méter alatt van a megszokott vízállás. Matthias Platzeck tartományi miniszterelnök szerint Brandenburg nagyobb baj nélkül átvészelheti a természeti csapást. A legutóbbi, 2002-es nagy árvíz óta szélesítették a folyó árterét, és kijelöltek katasztrófaveszély esetén elárasztandó területeket a gátakon kívül. Ezekbe az úgynevezett polderekbe vasárnap óta engedik a vizet. Az árhullám közeledtével a gátak koronáját is megemelték, a Prignitz-vidéken több mint egymillió homokzsákot építettek be a védművekbe.

Az Elbán és mellékfolyóin, valamint a Duna bajorországi szakaszán június elején kezdődött áradásoknak eddig legkevesebb hét halálos áldozatuk van Németországban. Még vizsgálják, hogy két további haláleset összefügg-e az árvízzel.

A természeti katasztrófa az első becslések szerint nagyobb kárt okoz, mint az Elba 2002-es árvize. Akkor a helyreállítási munkák 11 milliárd eurót emésztettek fel. A biztosítók 1,8 milliárd euró kártérítést fizettek. A német biztosítótársaságok szövetsége (GDV) szerint ezúttal több pénzt kell majd átutalni az ügyfeleknek.

A szervezet szerint a vállalatok túlnyomó többsége rendelkezik természeti csapások elleni biztosítással, de a lakóingatlanoknál csak egyharmados ez az arány. A berlini DIW gazdaságkutató intézet szerint ez nem a lakosság nemtörődömségét jelzi, inkább az a baj, hogy az árvízzel fenyegetett térségek lakói közül sokan nem tudják kigazdálkodni a 2002 óta jelentős mértékben megemelt biztosítási díjakat.

A 2002-es árvíz után az állam nagyjából 7 milliárd euróval támogatta az újjáépítést. A legtöbb párt ismét egy állami újjáépítési alap létrehozását sürgeti. A szövetségi kormány csütörtökön egyeztet a tartományi miniszterelnökökkel a terhek méltányos megosztásáról.

Csehországban újabb több száz házat öntött el a víz

Közép- és Észak-Csehországban újabb több száz családi házat öntött el a víz hétfőre virradóra, miután a kiadós esőzések következtében megáradt számos kisebb folyó és patak. Az Elba németországi szakaszán, Magdeburgtól északra egy 50 méter hosszú részen beszakadt a gát, több települést azonnal ki kellett telepíteni.

Közben Bukarestben Victor Ponta román miniszterelnök bejelentette, hogy szükség esetén Románia kész segítséget nyújtani Magyarországnak az árvízzel kapcsolatos gondok kezelésében.

Csehországban tizenegyre emelkedett az idei árvíz halálos áldozatainak száma. Négy embert továbbra is eltűntként keresnek a hatóságok - jelentette be Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány a központi válságstáb hétfői ülése után Prágában.

A cseh közszolgálati hírtelevízió kora reggeli jelentése szerint a közép-csehországi Kladno és Melník, az észak-csehországi Louny, valamint a dél-csehországi Cesky Krumlov és Tábor környékén a helyi patakok kerteket, házakat, pincéket, gazdasági ingatlanokat öntöttek el. Prágában az esőzések miatt vasárnap este néhány órára több utca került víz alá, mert a csatornák nem képesek több csapadékot befogadni. A víz számos pincét, egy mozit, iskolát és benzinkutat is elöntött, és újabb közlekedési gondokat okozott.

Az árvízhelyzet azonban országos szinten folyamatosan javul, a nagy folyók, a Moldva és az Elba vízszintje egyre apad. Az Elba Ústí nad Labemnél azonban továbbra is nyolc méter körül van, míg a normális vízszint három méteres. Mindenütt kezdődik a takarítás, az újjáépítés, a kárfelmérés, ami nyilvánvalóan több hétig is eltart. A szélvihar és az eső következtében országszerte az utakon sok helyen hordalék, iszap, törmelék és faág gyűlt össze, 70 közútszakasz le van zárva. A vasúton még három helyen van forgalomkorlátozás. A sínekre dőlt fák miatt ráadásul reggel megszakadt a közlekedés a Prága-Kralupy vonalon. Harmadfokú, tehát a legmagasabb szintű árvízvédelmi készültség hétfő reggel már csak három folyószakaszon volt.

Victor Ponta román miniszterelnök az árvízveszély miatt összehívott országos irányító törzs hétfői ülésén arra kérte - a romániai katasztrófavédelemben illetékes - Radu Stroe belügyminisztert, érdeklődjön magyar kollégájánál, hogy szüksége van-e Magyarországnak valamilyen segítségre. "Nem vagyunk mi a leggazdagabb ország, de úgy látom, a nyugati országrészt nem fenyegeti veszély, úgyhogy az ottani erőinkkel a szomszédaink segítségére lehetünk" - mondta a román kormányfő.

A román vízügyi hatóság vezetője beszámolt arról, hogy a Duna jelenleg másodpercenként 8500 köbméteres hozammal éri el Romániát, míg a sokéves júniusi átlag 6400 köbméter. A tetőzést péntekre várják másodpercenként 10500 köbméterrel, ami jelentősen elmarad az egy hónapja mért 11900 köbméteres értéktől, így a Duna romániai szakaszán nem számítanak különösebb gondokra.

Az Elba németországi szakaszán sorra megdőlnek a vízállásrekordok, ahogy vonul az árhullám észak felé. Ugyanakkor Magdeburgban, a kelet-németországi Szász-Anhalt tartomány fővárosában a vízállás hétfő reggelre több mint 20 centiméterrel csökkent a vasárnap elért 748 centiméteres történelmi csúcshoz képest. A várostól északra, Stendal járásban éjjel egy 50 méter hosszú szakaszon beszakadt a gát, több települést azonnal ki kellett telepíteni. A tartományban 44 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A Magdeburgtól csaknem 120 kilométerre fekvő alsó-szászországi Hitzackernél is minden korábbinál magasabbra, 800 centiméter fölé emelkedett az Elba vízállása, a mintegy 150 kilométerre fekvő schleswig-holsteini Lauenburgban pedig elkezdték az óváros evakuálását.

Az Elbán és mellékfolyóin, valamint a Duna bajorországi szakaszán június elején kezdődött áradásoknak eddig nyolc halálos áldozatuk van Németországban. A természeti csapás az első becslések szerint több mint 11 milliárd euró kárt okozhat.

Ausztria északi részén heves zivatarok okoztak áradásokat részben korábban már árvíz sújtotta falvakban - jelentette hétfőn az osztrák rádió (ORF). Felső-Ausztria több körzetében és Salzburg tartomány északi részén egy hirtelen jött, heves zivatar, jégeső és erős szél következtében pincéket és garázsokat öntött el a víz vasárnap este. Egy utat le kellett zárni, mert sziklaomlás torlaszolta el. Salzkammergut egyes falvaiban egy héten belül másodszor öntöttek ki a hegyi patakok. Háromszáz tűzoltó közel száz házhoz vonult ki bevetésre. Helyenként másfél méter magasan állt a víz a pincékben, máshol kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk.

Máshol Ausztriában múlt csütörtök óta mindenhol apad a folyók vízállása, az árhullám elvonulása után már a helyreállításra összpontosítanak. A Duna mentén Emmersdorfban, Melkben, Kritzendorfban és Klosterneuburgban közel kétezer tűzoltó vesz részt a takarításban hétfőn. Kremsben és környékén megkezdték a mobil védőfalak leszerelését. Ausztriában hat halálos áldozata volt a múlt hét végén kezdődött áradásoknak, egy hetedik embert eltűntként tartanak nyilván.

Heves esők és jégeső sújtotta Svájc nyugati részét vasárnap este, a víz földcsuszamlásokat, áradást idézett elő, amelyek miatt le kellett zárni több közutat és vasútvonalat, ki kellett költöztetni otthonából tucatnyi lakost - közölte a rendőrség. Svájcot eddig megkímélte a május végén kezdődött, rekordokat döntő európai árvíz, most azonban Vaud és Fribourg nyugati kantonokban olyan sok eső esett hirtelen, hogy áradást okozott. Kilépett a medréből a Mérine folyó, s elárasztotta Moudon óvárosát.

Tizenegyre nőtt a csehországi árvíz áldozatainak száma

Tizenegyre emelkedett az idei csehországi árvíz áldozatainak száma. Négy személyt továbbra is eltűntként keresnek a hatóságok - jelentette be Martin Cervícek országos rendőrfőkapitány a központi válságstáb hétfői ülése után Prágában.

A szlovák állampolgárságú ötvenéves férfi vasárnap késő este esett be az Otava folyócska vizébe Dél-Csehországban, de holttestét csak hétfő délelőtt találták meg - közölte Cervícek.

"Ez is egyike a különféle hasonlóan szerencsétlen ügyeknek" - mondta a rendőrfőkapitány. Kifejtette, hogy a férfi barátaival táborozott a folyó mellett, s valószínűleg ittas állapotban éjfél előtt a vízbe esett, majd megfulladt.

"A rendőrség 16 bűncselekményt vizsgál az árvízzel kapcsolatban. Az elöntött területeken 1529 rendőr és 135 katonai rendőr vigyáz az elhagyott ingatlanok biztonságára" - jegyezte meg.

Felhőszakadás okozott újabb áradásokat Ausztria északi részében

Heves zivatarok okoztak áradásokat Ausztria északi részén, részben korábban már árvíz sújtotta falvakban - jelentette hétfőn az osztrák rádió (ORF).

Felső-Ausztria több körzetében és Salzburg tartomány északi részén egy hirtelen jött, heves zivatar, jégeső és erős szél következtében pincéket és garázsokat öntött el a víz vasárnap este. Egy utat le kellett zárni, mert sziklaomlás torlaszolta el. Salzkammergut egyes falvaiban egy héten belül másodszor öntöttek ki a hegyi patakok.

Háromszáz tűzoltó közel száz házhoz vonult ki bevetésre. Helyenként másfél méter magasan állt a víz a pincékben, máshol kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk.

A hét első két napjában további viharok várhatóak az ország nyugati részén. Vorarlbergben és Tirol északi részén ezért ismét megnövekedett a földcsuszamlások és kőomlások veszélye.

Máshol Ausztriában múlt csütörtök óta mindenhol apad a folyók vízállása, az árhullám elvonulása után már a helyreállításra összpontosítanak. A Duna mentén Emmersdorfban, Melkben, Kritzendorfban és Klosterneuburgban közel kétezer tűzoltó vesz részt a takarításban hétfőn. Kremsben és környékén megkezdték a mobil védőfalak leszerelését.

Ausztriában hat halálos áldozata volt a múlt hét végén kezdődött áradásoknak, egy hetedik embert eltűntként tartanak nyilván. Az anyagi károkról még nincsenek összesített adatok a károkról, de annyit már tudni lehet, legalább az elmúlt évtized legsúlyosabb természeti csapásaként érték az országot a múlt hét végén bekövetkezett heves áradások. Az Alpokban Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban a hegyi patakok öntöttek ki, valamint sárlavinák és földcsuszamlások okoztak katasztrófahelyzetet, míg Felső- és Alsó-Ausztriában a Duna és az Inn áradása okozott súlyos károkat.
Újabb árvizeket okozott a kiadós esőzés Észak-Csehországban

Újabb több száz családi házat öntött el a víz hétfőre virradóra Közép- és Észak-Csehországban, ahol a kiadós esőzések következtében megáradt számos kisebb folyó és patak.

A közszolgálati hírtelevízió kora reggeli jelentése szerint a közép-csehországi Kladno és Melník, az észak-csehországi Louny, valamint a dél-csehországi Cesky Krumlov és Tábor környékén a helyi patakok kerteket, házakat, pincéket gazdasági ingatlanokat öntöttek el.

A Melník környéki településeken több mint száz ház van újra víz alatt, illetve veszélyben. Prágában az esőzések miatt vasárnap este néhány órára több utca került víz alá, mert a csatornák nem képesek több csapadékot befogadni. A víz számos pincét, egy mozit, iskolát és benzinkutat is elöntött, és újabb közlekedési gondokat okozott. Több tucatnyi ház pincéje és kertje víz alatt áll a kelet-csehországi Hradec Králové környékén is.

A rendőrség felszólította a lakosságot, hogy ne parkoljon senki a folyók és a patakok közelében, mert a hétfőre is várható esők miatt fennáll a helyi árvizek veszélye.

Általában azonban megállapítható, hogy az árvízhelyzet országos szinten folyamatosan javul, a nagy folyók, a Moldva és az Elba vízszintje folyamatosan apad. Az Elba Ústí nad Labemnél azonban továbbra is nyolc méter körül van, míg a normális vízszint három méteres. Mindenütt kezdődik a takarítás, az újjáépítés, a kárfelmérés, ami nyilvánvalóan több hétig, hónapig is eltart.

Az észak-csehországi Ústí nad Labemben az intenzív esőzések következtében hétfő reggel újra le kellett zárni az Elbán átívelő egyik közúti hidat, mert a csatornák nem bírták elvezetni az esővizet, amely elöntött néhány utcát és akadályozza a hídra jutást, a forgalmat. Decínben az Elba-hidak már járhatóak.

A szélvihar és az eső következtében országszerte az utakon sok helyen hordalék, iszap, törmelék és faág gyűlt össze. A víz és a hordalék miatt mintegy 70 közútszakasz van zárva. A vasúton még három helyen van forgalomkorlátozás. A sínekre dőlt fák miatt azonban reggel megszakadt a közlekedés a Prága-Kralupy vonalon. Továbbra is zárva van a vasútállomás Ústí nad Labemben. Prágában a metró teljes útvonalakon jár, de több utca továbbra is járhatatlan.

Harmadfokú, tehát a legmagasabb szintű árvízvédelmi készültség hétfő reggel már csak három folyószakaszon volt.

Németország északi részén is készülnek az Elba áradására

Sorra megdőlnek a vízállásrekordok az Elba németországi szakaszán, ahogy vonul az árhullám észak felé, hétfőn már Alsó-Szászország és Schleswig-Holstein tartományban is készülnek az árvízre.

Magdeburgban, a kelet-németországi Szász-Anhalt tartomány fővárosában a vízállás hétfő reggelre több mint 20 centiméterrel csökkent a vasárnap elért 748 centiméteres történelmi csúcshoz képest. A várostól északra, Stendal járásban éjjel egy 50 méter hosszú szakaszon beszakadt a gát, több települést azonnal ki kellett telepíteni. A tartományban 44 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

Közben a Magdeburgtól csaknem 120 kilométerre fekvő alsó-szászországi Hitzackernél is minden korábbinál magasabbra, 800 centiméter fölé emelkedett az Elba vízállása, a mintegy 150 kilométerre fekvő schleswig-holsteini Lauenburgban pedig elkezdték az óváros evakuálását.

Live Info videó

Az Elbán és mellékfolyóin, valamint a Duna bajorországi szakaszán június elején kezdődött áradásoknak eddig nyolc halálos áldozatuk van Németországban. A természeti csapás az első becslések szerint több mint 11 milliárd euró kárt okozhat.

A Die Welt hétfői beszámolója szerint Angela Merkel kancellár csütörtökre összehívta a tartományi kormányfőket, hogy megvitassák, miként lehet méltányosan megosztani az újjáépítés terheit. Rainer Haseloff, az egykori NDK területén fekvő Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke a lapnak azt mondta: célszerű lenne a Kelet-Németország felzárkóztatását szolgáló szolidaritási járulékot egy időre az árvízben megrongálódott infrastruktúra helyreállítására fordítani. A keleti tartományokban erős támogatottsággal rendelkező Baloldal szerint az újjáépítés költségeit a gazdagokra kell terhelni a 100 ezer eurót meghaladó jövedelmekre kivetendő, átmeneti időre szóló adó révén.

A Zöldek szemléletváltást sürgetnek az árvizek kezelésében. A folyókat szűk mederbe szorító gátak magasítása helyett inkább szélesíteni kellene az árteret - mondta Jürgen Trittin, a Zöldek listavezetője egy hétfői lapinterjúban.

Heves esők, földcsuszamlások és áradás Svájcban

Heves esők és jégeső sújtotta Svájc nyugati részét vasárnap este, a víz földcsuszamlásokat, áradást idézett elő, amelyek miatt le kellett zárni több közutat és vasútvonalat, ki kellett költöztetni otthonából tucatnyi lakost - közölte a rendőrség.

Svájcot eddig megkímélte a május végén kezdődött, rekordokat döntő európai árvíz, most azonban Vaud és Fribourg nyugati kantonokban olyan sok eső esett hirtelen, hogy áradást okozott. Kilépett a medréből a Mérine folyó, elárasztotta Moudon óvárosát és barlangjait. Elővigyázatosságból kiköltöztettek otthonából 13 embert.

Néhány órára járhatatlanná vált a Bernt Lausanne-nal összekötő közút, és legalább hétfő reggelig több más útszakasz le lesz zárva - közölte a rendőrség. Napokig nem jár a Moudon és Lucens falu között közlekedő vonat, mert a pálya megrongálódott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia csendőrök felügyelik a Mont Blanc tisztaságát

Céljuk, hogy véget vessenek a "Fehér Hegy" hatalmas, szabadtéri illemhelyként való használatának. Tovább olvasom