Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Felvonulást tartott Szófiában a bolgár szélsőjobb

Felvonuláson emlékezett meg szombaton a bolgár szélsőjobb egy II. világháborús tábornokról, aki a náci Németország oldalán harcolt és antiszemita nézeteiről volt ismert.
A menetet a város polgármestere betiltotta, de a rendőrség nem avatkozott közbe, amikor az utolsó pillanatban megváltoztatták a tervezett útvonalat. A több száz fős tömeg az "Ébredjetek bolgárok!" jelszót harsogta vonulás közben és Hriszto Lukov tábornokot éltette, akit 1943. február 13-án ölt meg az antifasiszta ellenállás.

Emberi jogi aktivisták élesen bírálták a menet szervezőit, mert rasszizmust, antiszemitizmust és idegengyűlöletet terjesztenek. A bolgár nacionalisták előző nap Plovdivban egy mecsetet dobáltak meg kővel és petárdákkal, megrongálták a homlokzatot és betörték több ablakát. A rendőrség közbeavatkozott, hárman megsebesültek.

A mintegy 3 ezer ember az ellen tiltakozott, hogy a helyi muzulmán kisebbség kérelmezte egy másik, a 15. század elején épült mecset visszaadását, amelyet a kommunizmus korszaka alatt koboztak el. A belügyminisztérium szombati jelentése szerint 120 embert tartóztattak le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányellenes tüntetést vert szét a montenegrói rendőrség - fotók

A rendvédelmi erők könnygázt és villanógránátokat vetettek be a több száz fős tüntetés részvevői… Tovább olvasom