Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Ferenc pápa felfüggesztette a limburgi püspököt

Franz-Peter Tebartz-van Elst költekező életmódjával nagy botrányt váltott ki Németországban - több mint 9 milliárd forintot költött egyházi pénzekből rezidenciájára.
Ferenc pápa felfüggesztette tisztségéből a költekező életmódjával Németországban botrányt kiváltó Franz-Peter Tebartz-van Elst limburgi püspököt - jelentette be szerdán a Vatikán.

"A Szentszék úgy ítéli meg, hogy a németországi egyház által folytatott vizsgálat eredményeire várva engedélyezi Franz-Peter Tebartz-van Elstnek, hogy az egyházmegyéjén kívül tartózkodjék" - olvasható a Vatikán közleményében.

A délnyugat-németországi Limburg püspökének felfüggesztését, aki 31 millió eurót (több mint 9 milliárd forintot) költött egyházi pénzekből rezidenciájára, két nappal azután jelentették be, hogy a katolikus egyházfő fogadta a püspököt.

A német katolikus egyház előzőleg bizottságot nevezett ki a limburgi püspök kiadásainak vizsgálatára.

A szokatlan intézkedés következtében Franz-Peter Tebartz-van Elstnek el kell hagynia az egyházmegyét, amíg folyik a nyomozás és a könyvvizsgálat.

A Vatikán közleménye szerint "a főpapnak jelenleg nincs módjában ellátnia a püspöki szolgálatot", és távol kell egy időre maradnia az egyházmegyétől, amelyet erre az időre Wolfgang Rösch általános érseki helynök irányít majd. Az eset kínos helyzetbe sodorta a pápát, aki a szegények oldalán álló szerényebb egyházat szorgalmazott, és felszólította a püspököket, ne éljenek "hercegek módjára". Ferenc pápa arra is ígéretet tett, hogy tisztázza a vatikáni bank sötét ügyeit.

A német média "luxuspüspöknek" titulálja a főpapot, amióta szeptemberben elrendelték kiadásai ellenőrzését, és kiderült, hogy rezidenciájára legalább 31 millió eurót költött, a tervezett hatszorosát. Trebartz-van Elstet német bírák azzal is vádolják, hogy eskü alatt hazudott az indiai szegénység-programok megtekintésére felhasznált első osztályú repülőjegyekkel kapcsolatban.

A német média hivatalos dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy a püspök rezidenciájában 15 ezer euróért rendeltek fürdőkádat, 25 ezer euróért konferencia asztalt és 2,9 millió euróért magánkápolnát.

Az 53 éves Franz-Peter Tebartz-van Elst-nek 22 éve van az egyház hivatalos nyugdíjkorhatárának eléréséig, és ha le is mond a limburgi egyházmegye vezetéséről, a püspöki címet és rangot továbbra is megtarthatja.

Robert Zollitsch érsek, a német püspöki konferencia feje, aki a múlt héten találkozott a pápával, hogy megvitassa a limburgi botrányt, felszólította Franz-Peter Tebartz-van Elstet, hogy vizsgálja meg a lelkiismeretét a német egyházban általa okozott válság miatt.

A botrány nyomást gyakorolt a német püspökökre a nagyobb pénzügyi átláthatóság érdekében. Egyes médiajelentések szerint a limburgi botrány hatására sok német hivatalosan kilépett a katolikus egyházból.

Olvasóink írták

 • 10. x 2013. október 26. 01:29
  „2. queenmargareth1 "... Mekkora, neki echt különleges fürdőkád kellett! Hol az a szerénység???"
  Németországban egyszerű felső-középosztály-beli háztartásokban tizenötezer eurós beépített konyhák vannak. Azokban a lakásokban - ha nem is egy fürdőkád önmagában - a fürdőszobák berendezése összesen nem jön ki annyiból.
  - Magyarországon és világszerte az úgynevezett felső tízezer korántsem él szerényebben a limburgi püspöknél.
  Álszentek a papok, ugyanakkor álszentek a bírálóik is. A földi helytartó nemrég szükségesnek tartotta megjegyezni:
  "... Az Úr tanítja nekünk az utat: a szegénység útját, nem öncélúan a szegénység kedvéért. Nem! Ennek a szegénységnek az útja arra eszköz, hogy Isten lehessen Isten, hogy ő legyen az egyetlen Úr! Nem az arany bálványok! ..."
  ... The Lord teaches us the path: not the path of poverty for poverty´s sake. No! It is the way of poverty as an instrument, so that God may be God, so that He will be the only Lord! Not the golden idols! ...
  http://www.news.va/en/news/pope-francis-greed-destroys-people-families”
 • 9. tol 2013. október 24. 19:50
  „hát, kedves mugri, ez úgy kereszténldözés, mint mikor Móricka antiszemitának nevezi az apját, mert az jól megverte valami rosszcsontkodás miatt...”
 • 8. queenmargareth1 2013. október 24. 13:04
  „7, ugye, zaklatják szegényt.a gardróbot nem értem...nem egyféle ruhában kell járni?:)csak hülyéskedek.”
 • 7. mugri 2013. október 24. 12:21
  „Ez a döntés a magyar jobboldal politikai diskurzusában már kimeríti a keresztény üldözés kategóriáját.”
 • 6. pachakuti 2013. október 24. 11:42
  „A bizonyos egyházi (és adófizetői) pénzekkel elszámolni nem tudó, jelenleg per alatt álló dunántúli püspöknél saját tulajdonú luxusautó flottát zároltak a hatóságok.
  Szegeden NAV nyomozás folyik az egyházmegye ellen.”
 • 5. alfa258 2013. október 23. 21:35
  „Jó fej a pápa, de a püspök urat teljes vagyonelkobzásban részesíteném, és egy lakatlan szigetre száműzném! <moderálva>, és biztos van még pár hozzá hasonló!”
 • 4. egyszerű 2013. október 23. 21:08
  „Németországban drága a mindeféle szolgáltatás. :)”
 • 3. szatyi 2013. október 23. 19:26
  „"német lapok összeszedték, mire mennyit költött a luxuskedvelő püspök:

  - beépített gardrób: 350 ezer euró (103 millió forint)
  - konferenciaasztal: 25 ezer euró (7,3 millió forint)
  - kertépítés: 783 ezer euró (230 millió forint).
  - a püspök saját lakrésze: 3 millió euró (886 millió forint)
  - annak berendezése: 478 ezer euró (140 millió forint)
  - fürdőkádja: 15 ezer euró (4,4 millió forint)
  - vendégszobák: 1,.1 millió euró (325 millió forint)
  - új kápolna: 2,67 millió euró (790 millió forint)."”
 • 2. queenmargareth1 2013. október 23. 18:24
  „Jaj ezt hallottam a rádióban!Mekkora, neki echte különleges fürdőkád kellett!Hol az a szerénység???”
 • 1. rózsakert 2013. október 23. 17:38
  „a jéghegy csúcsa.----jön a többi is sorban !!!..nem sokáig lesz pápa...szerintem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant a svájci légierő egy harci gépe

Egyelőre nem tudni, vannak-e áldozatok. Tovább olvasom