Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 21°C Még több cikk.

Fico: a kisebbségek ne zsarolják a szlovák államot

Divatos szokássá vált, hogy a Szlovákiában élő kisebbségektől főleg csak követeléseket tapasztalunk - mondta a szlovák kormányfő.
Robert Fico szlovák miniszterelnök azt szeretné, ha az országban élő kisebbségek úgymond abbahagynák az állam zsarolását.

A kormányfő úgy látja: furcsa az a tendencia, hogy a szlovák államalkotó nemzet kárára mindenütt előtérbe kerülnek a kisebbségi problémák, mintha "Szlovákiában nem is élnének szlovákok".

"Szeretném, ha abbamaradna a kisebbségi jogokkal való zsarolás" - húzta alá Fico, aki a Matica Slovenská (Szlovák Anyácska) kulturális szervezet megalakulásának 150. évfordulója alkalmával kedden Turócszentmártonban (Martin) tartott ünnepségen beszélt.

Leszögezte: bármennyire is tisztelik a kisebbségeket, a független Szlovákiát nem az ő számukra, hanem elsősorban az államalkotó szlovák nemzet számára hozták létre.

"Érvényes, hogy az állam nemzeti, a társadalom pedig polgári. Mi független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire is tiszteljük őket, hanem elsősorban a szlovák államalkotó nemzet számára, mert éppen a szlovákok voltak azok, akik a volt közös Csehszlovákiában nem tudták érvényesíteni minden képességüket" - jelentette ki Fico.

"Divatos szokássá vált, hogy a Szlovákiában élő kisebbségektől főleg csak követeléseket tapasztalunk, de semmiféle elkötelezettséget az állam iránt" - mondta a kormányfő. Majd hangsúlyozta: "Ennek meg kell változnia, és bízom abban, hogy az új kisebbségi kormánybiztos hozzáállásában ez a hozzáállás be is fog következni."

A Fico-kormány kisebbségi biztosának tisztségét jelenleg A. Nagy László, a Híd magyar-szlovák párt képviselője tölti be. Eddig senki sem jelezte, hogy menesztenék.

A miniszterelnök beszédében élesen kikelt a szlovákiai média ellen is, amely szerinte bulvárosítja a Matica Slovenská "őszintén hazafias" és "nemzetmentő" munkáját. Fico azt állította, hogy a Matica Slovenská nemcsak a kihalástól mentette meg a szlovákokat, hanem "feltámasztotta őket a halálból". Azt mondta, hogy a Maticában "a szlovák elit" tömörül.

"A Maticának élen kell járnia a szlovák nemzet erkölcsi megújulásában" - jelentette ki Fico.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Benedek lemondása után nyugalmazott pápa lesz

XVI. Benedek megszólítása csütörtöki lemondása után nyugalmazott pápa vagy XVI. Benedek Őszentsége,… Tovább olvasom