Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Fogyasztói adatvédelmi reformot kezdeményez a Fehér Ház

Szövetségi szinten köteleznék a szolgáltató cégeket, hogy tájékoztassák ügyfeleiket arról, ha hackerek hozzáfértek a személyes adataikhoz.
A Fehér Ház egy olyan jogszabály elfogadására kérte a kongresszust csütörtökön, amely szövetségi szinten kötelezné a szolgáltató cégeket, hogy tájékoztassák ügyfeleiket arról, ha hackerek hozzáfértek a személyes adataikhoz.

Az indítványozott intézkedés része annak a javaslatcsomagnak, amely a személyes adatok és a magánszféra védelméről szól, és amelyet a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos metaadat-gyűjtési gyakorlatának Edward Snowden által leleplezése miatt dolgoztatott ki az amerikai kormány. A 90 napig tartó munkát John Podesta, Barack Obama elnök vezető tanácsadója irányította.

"A(z üzleti) szervezetek egyre több információt tárolnak az egyes személyekről, az amerikaiaknak pedig joguk van tudni, ha ezt az információt ellopták, vagy valamilyen más módon felfedték" - jelentette ki Podesta.

Az egyes amerikai tagállamoknak vannak ugyan az adatlopásról történő tájékoztatásra vonatkozó törvényeik, ám szövetségi szinten nincsenek ilyenek. Az új elképzelések szerint a cégek emellett arról is kötelesek lennének tájékoztatni ügyfeleiket, hogy miféle adatokat gyűjtenek be róluk az interneten.

A Fehér Házi által elkészíttetett, 68 oldalas, hat javaslatot tartalmazó felmérés egyebek között kitért arra, hogy az egészségügyi kutatásban és más területeken a "big data" (nagy mennyiségű, komplex, nem strukturált adatok) elemzése jó célt szolgál, de az erre vonatkozó törvényeket a magánszféra védelme érdekében aktualizálni kell. Egyebek között frissíteni kellene az elektronikus hírközlési adatvédelmi törvényt is.

A kereskedelmi minisztériumnak meg kell kezdenie az amerikai elnöki hivatal által 2012-ben elfogadott "fogyasztói adatvédelmi jogok deklarációja" jogszabályba rendezését. A fehér házi munkacsoport által kidolgozott dokumentum szerint a kormányzati szerveknek azt is mérlegelniük kell, hogy az 1974-es adatvédelmi törvényt hogyan alkalmazzák a nem amerikai állampolgárokkal szemben, és azt is meg kell majd vizsgálniuk, hogy a "big data" nem kerül-e diszkriminációs céllal felhasználására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrajnáról egyeztet Merkel és Obama

Először látogat a német kancellár az Egyesült Államokba az őt személyesen is érintő lehallgatási… Tovább olvasom