Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Földrengés Iránban - Befejezték a mentést

A földmozgás 60 falut 60-80 %-ban rombolt le, négy falu pedig a földdel vált egyenlővé.
Befejezték a mentési munkálatokat vasárnap Iránban, az előző napi pusztító földrengés által lerombolt falvakban, a földmozgásnak legalább 250 halálos áldozata és több mint 2000 sérültje van.

"Bejeződtek a mentési munkálatok, senki sincs már a romok alatt" - mondta Haszán Gadami, a belügyminisztérium válságstábjának vezetője.

"Mintegy 110 faluban keletkeztek károk, és reméljük, hogy az áldozatok száma nem emelkedik tovább" - tette hozzá.

Egy másik illetékes szerint tizenkét - tégla- és agyagházakból álló - falut porig rombolt a két egymást követő földrengés, amely szombaton délután történt Varzegán hegyvidékes körzetében, az északnyugati-iráni Tabriztól 60 kilométerre északnyugatra.

Romba dőlt épületek láthatók egy Varzegán városa közelében fekvő faluban 2012. augusztus 12-én, miután az előző nap 11 perces eltéréssel két földrengés rázta meg Irán északnyugati részét.
Romba dőlt épületek láthatók egy Varzegán városa közelében fekvő faluban 2012. augusztus 12-én, miután az előző nap 11 perces eltéréssel két földrengés rázta meg Irán északnyugati részét.
Fotó: MTI/AP/ISNA/Farsid Tigesaz

Halil Szaej, Kelet-Azerbajdzsán tartomány katasztrófavédelmi vezetője szerint az áldozatok nem végleges száma 250, a sérülteké pedig 2000.

A természeti katasztrófa sújtotta területen 128 500 ember él, többségük több mint 530 faluban.

Musztafa Muhammad Nadzsar belügyminiszter - Marzije Vahid Dasztzserdi közegészségügyi miniszter és a Vöröskereszt vezetője kíséretében - Mahmúd Ahmadinezsád elnök utasítására a katasztrófa színhelyére látogatott, hogy "felmérje a helyzetet és megszervezze a műveleteket".

Az iráni Vörös Félhold mentői 14 tartományból érkeztek szombaton a katasztrófa sújtotta övezetbe, több mint 5600 sátrat, valamint takarókat, ruhát, élelmet és vizet osztottak a károsultaknak.

Az amerikai földtani megfigyelő intézet (UGSC) szerint a Richter-skála szerinti 6,3-as és 6,4-es erősségű földrengések epicentruma Ahárnál és Varzegánnál volt. A szerencsétlenség idején a férfiak többsége a mezőn dolgozott, a nők és a gyermekek pedig otthon voltak, ez magyarázza, hogy magas a nők és gyermekek száma az áldozatok között.

Az áldozatok temetésén gyászolnak hozzátartozók a Varzegán városa közelében fekvő Badzseh Badzs faluban 2012. augusztus 12-én, miután az előző nap 11 perces eltéréssel két földrengés rázta meg Irán és
Az áldozatok temetésén gyászolnak hozzátartozók a Varzegán városa közelében fekvő Badzseh Badzs faluban 2012. augusztus 12-én, miután az előző nap 11 perces eltéréssel két földrengés rázta meg Irán északnyugati részét.
Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A másfél milliós lélekszámú Tabrizban is megremegtek a házak, pánik tört ki, de senki sem halt meg.

Irán több jelentős törésvonal mentén fekszik, és számos földrengés pusztított a területén. A legsúlyosabb földmozgás 2003 decemberében Bám városában történt, ahol a halálos áldozatok száma 31 ezer volt, vagyis a lakosság egynegyede nem élte túl a természeti csapást.

Korábban írtuk:

Legalább 220 ember halt meg, és több mint 1500 megsérült az Északnyugat-Iránban szombaton bekövetkezett két földrengésben - közölte Kelet-Azerbajdzsán tartomány katasztrófavédelmi vezetője.

Halil Száej hangsúlyozta, hogy a legfrissebb számadatok sem véglegesek, tekintettel a földmozgás erejére.

A szombaton késő délután bekövetkezett földrengés óta óráról órára emelkedett az áldozatok száma, s a hatóságok attól tartanak, hogy az újabb összesítések sem mutatnak teljes képet a tragédia nagyságáról, mert sok sérültnek válságos az állapota, illetve sokan vannak még a romok alatt, nehezen megközelíthető településeken. Több száz embert sikerült élve kimenteni a romok alól, jóllehet az éjszaka jelentősen nehezítette a mentőalakulatok munkáját.

Az egyik földlökés erőssége 6,4-es volt, epicentruma 60 kilométerre Tabriztól északkeletre, a fészke pedig 9,9 kilométeres mélységben volt. A második, 6,3-as erősségű földrengés 11 perccel később, Varzegán város közelében történt. A két nagy erejű földmozgást azóta legalább negyven utórengés követte. Varzegánban és a közeli Ahár városában mintegy 210 túlélőt emeltek ki a romok alól. Kelet-Azerbajdzsán tartományt jobbára azeri kisebbség lakja.

Az iráni média közlése szerint hat falu megsemmisült, mintegy hatvanban pedig a házak fele dőlt romba. Az iráni honlapokon közzétett képek árulkodnak a természeti csapás pusztító erejéről, megsemmisült házakat, romokba temetett gépkocsikat és fehér lepellel letakart holttestek sokaságát látni rajtuk.

A varzegáni kórházba mintegy ötszáz sérültet vittek, de az ott dolgozó két orvos nem tudja ellátni őket, és tetézi a bajt a gyógyszer- és az élelmiszerhiány. A Vörös Félhold szerint mintegy 16 ezer ember zsúfolódott össze egy menedékhelyül szolgáló sportpályán. Többségük koldusbotra jutott, vagy nem mer visszamenni otthonába. A szervezet háromezer sátrat, takarókat és élelmiszert osztott szét közöttük.

Az IRNA hírügynökség szerint 66, keresőkutyákkal ellátott mentőcsapat kutat a túlélők után, és 185 mentőkocsi érkezett a térségbe.

Irán több jelentős törésvonal mentén fekszik, és számos földrengés pusztított a területén. A legsúlyosabb földmozgás 2003 decemberében Bám városában történt, ahol a halálos áldozatok száma 31 ezer volt, vagyis a lakosság egynegyede nem élte túl a természeti csapást.

Szombat

Százötvenháromra nőtt az Északnyugat-Iránban szombaton bekövetkezett két földrengés halálos áldozatainak a száma - közölte Hasszán Gadami iráni helyettes belügyminiszter.

A halottak száma rohamosan emelkedik, hiszen két órával ezelőtt közel nyolcvan halottról tájékoztattak a hatóságok. Helyi illetékesek szerint a sebesültek száma meghaladja az ezerháromszázat.

Az egyik földlökés erőssége 6,4-es volt, epicentruma 60 kilométerre Tabriztól északkeletre, a fészke pedig 9,9 kilométeres mélységben volt. A második, 6,3-as erősségű földrengés 11 perccel később, Varzegán város közelében történt.

Korábban:

Legalább nyolcvan halálos áldozata és 600 sérültje van az északnyugat-iráni Tabriz térségében történt két nagy erejű földrengésnek - közölte szombaton egy iráni illetékes tisztségviselő a teheráni állami televízióban.

Halil Száej, Kelet-Azerbajdzsán tartomány katasztrófavédelmi vezetője elmondta, hogy Ahárban harmincan, Varzegánban negyvenen, Heriszben tízen haltak meg, hét ember kórházba szállítás közben vesztette életét. Összesen hatszázan sérültek meg.

A tartományi katasztrófavédelmi vezető szerint a földrengés hatvan falut 60-80 százalékban rombolt le, négy falu pedig a földdel vált egyenlővé.

"Kérjük az embereket, ne essenek pánikban! Jön a segítség, a mentők már a helyszínen vannak" - mondta.

"Jelenleg 66 mentőcsapat, 185 mentőautó, a túlélők romok alatti felkutatását segítő 40 mérőkészülék és hét kutyás mentőcsapat dolgozik a helyszínen" - mondta egy mentésvezető, akit az IRNA iráni hírügynökség idézett.

A Vörös Félhold tartományi vezetője elmondta, hogy eddig 210 sérültet emeltek ki a romok alól, és szállítottak kórházba.

A másfél milliós Tabrizban csak anyagi károk keletkeztek, a városnegyedek nagy részében szünetel az áramszolgáltatás.

Az amerikai földtudományi megfigyelő intézet (USGS) szerint az egyik földlökés erőssége 6,4-es volt, epicentruma 60 kilométerre Tabriztól északkeletre, a fészke pedig 9,9 kilométeres mélységben volt. A második, 6,3-as erősségű földrengés 11 perccel később, Varzegán város közelében történt.

Irán több jelentős törésvonal mentén fekszik, és számos pusztító földrengés pusztított a területén. A legsúlyosabb földmozgás 2003 decemberében Bám városában történt, ahol a halálos áldozatok száma 31 ezer volt, vagyis a lakosság egynegyede nem élte túl a természeti csapást.

Korábban írtuk:

Két nagy erejű földrengés volt szombaton az északnyugat-iráni Tabriz térségében, ahol a földmozgás halálos áldozatainak a száma 40 és 50 közé tehető - közölte egy iráni illetékes az ISNA hírügynökség jelentése szerint.

Golamreza Maszumi, az iráni katasztrófavédelem vezetője szerint a földmozgás következtében négyszázan sebesültek meg.

Az amerikai földtudományi megfigyelő intézet (USGS) szerint az egyik földlökés erőssége 6,4-es volt, epicentruma 60 kilométerre Tabriztól északkeletre, a fészke pedig 9,9 kilométeres mélységben volt. A második, 6,3-as erősségű földrengés 11 perccel később, Varzegán város közelében történt.

A másfél milliós lélekszámú Tabrizban csak anyagi károk keletkeztek - közölte Halil Száej helyi katasztrófavédelmi illetékes, aki szerint a nagyvárosban senki sem halt meg.

A két földrengés során hatvan faluban keletkeztek súlyos károk, ezek a települések segítségre szorulnak - mondta a MEHR hírügynökségnek Abbász Fallah, a jelentős károkat elszenvedett Ahár város parlamenti képviselője.

A térség falvait a földmozgás elzárta a külvilágtól, nincsen telefonos kapcsolat velük - mondta a MEHR-nek Mahmúd Mozafar, a Vörös Félhold mentési műveleti vezetője. A Vörös Félhold szóvivője szerint Ahár, Varzegán, Mehrábán és Herisz városban, valamint hat faluban "súlyos a károk".

Irán több jelentős törésvonal mentén fekszik, és számos pusztító földrengés áldozata volt. A legsúlyosabb földmozgás 2003 decemberében Bám városában történt, ahol a halálos áldozatok száma 31 ezer volt, vagyis a lakosság egynegyede nem élte túl a természeti csapást.

Olvasóink írták

  • 2. v.imre 2012. augusztus 12. 18:08
    „08.11-n délelőtt 10,30-kor Szeged térségét is érintve volt kissebb földmozgás. Szőregi öreg házunk falain kisebb, hajszál repedések, egy foltban vakolatsérülés keletkeztek. Megnéztem a földrengésjelző állomások adatait, ahol a mecseki és a romániai állomások rögzítették az eseményt.”
  • 1. vmagdi 2012. augusztus 12. 10:17
    „ez szörnyű”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyonlőtte 11 társát egy afgán rendőr

Tizenegy társát lőtte agyon egy rendőr szombaton Afganisztánban, majd a biztonsági erők vele is… Tovább olvasom