Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Francois Hollande Franciaország új elnöke

Francois Hollande nyerte meg a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulóját.

Hollande: a franciák a változást választották

 A szocialista Francois Hollande szerint a franciák a változásra szavaztak azzal, hogy őt választották meg köztársasági elnöknek.

"A franciák ezen a május 6-án a változásra szavaztak azzal, hogy engem választottak meg köztársasági elnöknek" - mondta vasárnap este Hollande a választási székhelyének számító Tulle városában. Hozzátette: "Azoknak a választóknak, akik nem nekem adták szavazatukat, azt üzenem, hogy én mindenki elnöke leszek".

Hollande beszéde elején üdvözölte "Nicolas Sarkozyt, aki öt éven át irányította Franciaországot és ezért minden tiszteletet megérdemel". A leköszönő államfő nevét a szocialista politikus hívei hatalmas búgással fogadták.

Az új francia elnök "biztos abban, hogy az európai országokban megválasztása megkönnyebbülést, és azt a reményt jelenti, hogy a megszorítás nem lehet többé végzettszerűség".

Korábban

A francia televíziók által közzétett első becslések szerint a szocialista jelöltet a szavazatok 51,9-53,3 százalékával választották elnökké a franciák. A konzervatív Nicolas Sarkozy leköszönő államfő 46,7-48,1 százalékot ért el.

Francois Hollande-dal 17 év után tér vissza a francia baloldal a hatalomba. Hollande az V. köztársaság hetedik köztársasági elnöke és a második baloldali államfője Francois Mitterrand (1981-1995) után. A szocialisták ugyanakkor 1997 és 2002 között is kormányon voltak a jobboldali Jacques Chirac államfői mandátuma alatt.

A becslések szerint a választásra jogosult mintegy 46 millió francia állampolgár 80-82 százaléka adta le szavazatát vasárnap este 8 óráig.

A franciák 1958 óta kilencedik alkalommal választották meg közvetlen szavazással a köztársasági elnököt, akinek mandátumát 2000-ben népszavazással hétről öt évre csökkentették.

A konzervatív Nicolas Sarkozy 1981 óta az első francia elnök, akit nem választottak újra, egyben 2009 óta az eurózóna tizenkettedik állami vezetője, akit leváltottak.

Hollande győzelme nem okozott meglepetést, hónapok óta ő számított a választás nagy esélyesének, az első fordulót a szavazatok 28,6 százalékával nyerte meg, a 27,1 százalékot elérő Sarkozyvel szemben.

Gérard Grunberg politológus szerint "az egyértelmű győzelemmel" megnyílt az út ahhoz, hogy a június 10-17-i nemzetgyűlési választásokon a baloldal elsöprő győzelmet szerezzen a parlament alsóházában is. A szenátusban tavaly ősz óta már ők alkotják a többséget.

A francia elitképzőn, az ENA-n végzett 57 éves Hollande 11 éven át irányította a Szocialista Pártot (PS), Correze megyében többször is képviselőnek választották, de kormánytag soha nem volt. Államfőként a rekordméreteket öltő, több mint tíz százalékos munkanélküliség, a deficit és az államadósság lefaragása lesz a legfőbb feladata, valamint kezelnie kell a franciáknak a Brüsszel által megkívánt strukturális reformokkal és megszorításokkal szembeni, egyre növekedő elégedetlenségét is.

Hollande már korábban jelezte, hogy első útja Berlinbe vezeti annak érdekében, hogy meggyőzze a német kancellárt a márciusban elfogadott európai stabilitási paktum módosításáról. Erre a várhatóan legkésőbb május 15-én tartandó elnöki beiktatás után kerülhet sor. A szocialista politikus a fiskális paktumot kiegészítené egy, a gazdasági növekedést elősegítő passzussal. Kampánystábja délelőtt jelezte, hogy Hollande már vasárnap este egyeztetni fog a kérdésről Angela Merkel német kancellárral.

A 2007-ben elsöprő győzelemmel megválasztott Nicolas Sarkozy öt év alatt minden idők legnépszerűtlenebb köztársasági elnökévé vált. Az 57 éves politikus vasárnap este harminc éves politikai karrierje legnagyobb vereségét szenvedte el.

"Ez óriási kudarc egy kormányzati tapasztalatokkal nem rendelkező jelölttel szemben" - mondta Stéphane Rozes politológus. Hozzátette, hogy "(Sarkozynek) nem a politikáját büntették meg a választók, hanem azt, ahogyan politizált. Ahogy a maga képére formálta az elnöki funkciót".

Sarkozy a kampányban az utolsó pillanatig elszántnak és harcosnak mutatkozott, "nagy meglepetést" ígért táborának, s úgy vélte, hogy csak egy hajszálon fog múlni, hogy ki nyeri meg az elnökválasztást. Esélyeit rontotta, hogy az első fordulóban kiesett jelöltek közül egyik sem támogatta, és saját táborában is teljesen elszigetelődött.

A 9 százalékot elérő centrista Francois Bayrou csütörtökön este jelezte: személy szerint Hollande-ot támogatja, de hívei számára nem ad ajánlást. Ez az első alkalom Franciaországban, hogy egy centrista politikus nem a jobb-, hanem a baloldal mögé állt. Két nappal korábban pedig a 18 százalékot szerző szélsőjobboldali Marine Le Pen elárulta: üres szavazólapot fog leadni vasárnap, és ő is a híveire bízza, hogy kit választanak. A Nemzeti Front más vezetői azonban a kamerák előtt sem tagadták, hogy Hollande-ra fognak szavazni. Azt remélik ugyanis, hogy Sarkozy veresége szétrobbanthatja a szétzilálódott jobbközép tábort, amely Marine Le Pen körül szerveződhetne újjá a június 10-17-i nemzetgyűlési választások előtt. A jobbközép tábor vezetői már jelezték, hogy a választásokon nem Sarkozy fogja vezetni a jobboldalt.

Olvasóink írták

 • 4. bánki 2012. május 13. 14:01
  „Én megmondtam !

  Sárközinek annyi !

  Mellesleg az új főnök inkább ,,orbánista" mint bibsi ! ( kozmopolita )”
 • 3. x 2012. május 07. 14:45
  „Amiért megválasztották (a magyar és görög bevándorlók francia fia vessen véget a franciaországi muzulmán rendbontásoknak) többségben, azt szinte elfelejtette, szívesebben villogott az (olasz bevándorló) új feleségével. Nekik kettőjüknek tetszett, a többség beleunt. Mindamellett a leadott szavazatoknak csaknem a felét ezúttal is megkapta. A sok francia, akikkel beszéltél, vagy nem reprezentatív, vagy pedig megválasztanak politikusokat az útálatuk ellenére, vagy pedig az igazi véleményük helyett mást mesélnek, mint általában az emberek szerte a világon.”
 • 2. Lutetia 2012. május 07. 12:27
  „Sok franciával beszéltem már, de mindegyikük utálta Sárközyt. Pedig hát valakik mégiscsak megválasztották annak idején.”
 • 1. Lámpion 2012. május 07. 10:20
  „Sárközy magyarosan viselkedett elnökként.
  Nagyon ügyelt arra, hogy nehogy valamiben is kedvezzen nekünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összecsaptak Moszkvában a tüntetők és a rendőrök

Összecsaptak vasárnap Moszkva belvárosában a Vlagyimir Putyin újbóli elnökké választása és a… Tovább olvasom